Šta je Android?

Android je mobilni operativni sistem kojeg razvija Google

Google Unzip

Zapravo danas Google pravi Android koji radi na gotovo svim mobilnim telefonima i tabletima u svetu (81%) isključujući Apple iOS (12,9%) i Windows Phone (3,6%). *podaci iz trećeg kvartala 2013.

Android je zasnovan na Linux softveru i veoma sličan Linux operativnom sistemu po mnogim stvarima. Besplatan je i otvorenog koda što znači da druge kompanije mogu da koriste Android operativni sistem koji kreira Google i koriste da u njihovim uređajima. Linux kernel je osnova Android operativnog sistema koji je dodatno modifikovan kako bi radio na ARM arhitekturi i pokretao posebne instrukcije koje zahteva Android operativni sistem.

Android je pokretačka snaga mobilnih uređaja

Android Gears

Budućnost Androida je neograničena. Google ima futurističke ambicije i investira u ovu platformu kako bi ga podigao na do sada neviđen nivo. U mnogim poljima, kao što je predikcija sledećeg koraka korisnika (primer: Google Now koji zna da ćete se ujutru spremati za posao i reći koji je najkraći put do kancelarije), je premašio Apple.

Android je odavno postigao velike brojke koje pokazuju da je Android postao broj jedan mobilni operativni sistem u mnogim poljima. Po podacima iz maja 2013., 900 miliona Android uređaja je aktivirano. Takođe po podacima iz trećeg kvartala 2013., Android zauzima 81 procenat svetskog mobilnog tržišta. Naravno, ove cifre stalno variraju, ali Android dominacija na globalnom nivou je prisutna već duže vreme.

Google je kupio Android Inc. Startup 2005. godine

andy rubin and sundar pichai

Originalni kreatori Androida su bili Android Inc. vođeni Andy Rubinom, koji je postao glavni čovek za Android development Google-ovom kupovinom 2005. Google je kupio kompaniju jer je smatrao da Android Inc. ima interesantan i važan koncept. Kreiranje snažnog, pritom besplatnog mobilnog operativnog sistema. Android je pomogao Google-u da dosegne do mlađe publike kao i da da kompaniji brojne kvalitetne ljude iz Android Inc. Marta 2013., Andy Rubin je odlučio da napusti kompaniju koju je osnovao, Android, i krenuo za nekim drugim projektima. Međutim, Android nije posustao, Andy Rubina je zamenio Sundar Pichai. Pichai je pre toga bio na čelu Chrome OS tima, Google-ovog desktop operativnog sistema (za laptopove i desktop računare), tako da je njegovo iskustvo u vođenju razvojnih timova sigurno korisno Google kompaniji.

Prvi Android uređaji nisu bili uspešni

T-Mobile G1

T-Mobile je bila prva kompanija koja je predstavila svetu Android telefon. Oktobra 2008. T-Mobile G1 je najavljen. Dobio je različite ocene i recenzije kada je izašao i najveći kritičari su se složili da je dizajn uređaja bio najveći propust. Ipak, otvorenost Android operativnog sistema je odlično prihvaćena, što je bio prvi indikator da će biti vredan takmičar.

Slično tome i na tržištu tableta, Android je radio u saradnji sa kompanijama poput Blackberry-a koji su izbacili Blackberry PlayBook 2011. godine kao takmičara sa Apple iPad tabletom. Ipak, ovaj tablet se pokazao kao neuspešan. Prvi mainstream tablet napravljen za Android je Nexus 7. Za Google ga je razvio Asus i bio je dobro ocenjen za svoj snažan hardver i dobru integraciju Android operativnog sistema.

Android ima ogromnu prodavnicu aplikacija – Google Play Store

Google Play Store

Jedna od najvećih prednosti koju imate kao Android korisnik su naravno aplikacije. Android ima ogromnu selekciju aplikacija koju je moguće naći na Google Play Store-u (Google Plej Prodavnica). Ovo je centralno mesto koje sadrži aplikacije za različite namene. Korisnici mogu naći aplikacije za produktivnost, za gledanje video materijala, čitanje knjiga, igre itd. Google prodavnica ima skoro jedan milion aplikacija. Cena preuzimanja aplikacije varira. Većina aplikacija su besplatne, ali dobar broj aplikacija se plaća samo nekoliko dolara. Prema podacima iz maja 2013. godine, 48 milijardi aplikacija je instalirano sa Google Plej prodavnice. Google Play prodavnica je za razliku od prodavnica aplikacija za druge operativne sisteme otvorena i nema striktna pravila. Ovo se sa jedne strane pokazalo kao dobra stvar, međutim lažne aplikacije i aplikacije sa sadržajem za odrasle su uspele da se laku nađu ovde. Google se dosta bavi uklanjanjem ovakvih aplikacije, ali ne toliko dobro kao što je to slučaj u prodavnicama drugih operativnih sistema.

Android ima probleme kao što je fragmentacija

Android Fragmentacija

Možda i glavni problem Android uređaja je fragmentacija. Android fragmentacija se razvila jer proizvođači i mobilni operateri nisu uspeli da osveže uređaje korisnika na vreme. Ovo se desilo jer je Android toliko menjan vremenom zahvaljujući kompanijama poput HTC-a i Samsunga. Tako da ako imate, na primer, Samsung Galaxy S4 možda ćete morati da sačekate nekoliko meseci nakon izlaska nove verzije Android operativnog sistema, pre nego Samsung doda sve opcije koje inače dodaje u Android operativni sistem, kao što su S Translator, S Voice … Zbog ovoga, Android korisnici imaju različite verzije operativnog sistema. Ovo takođe predstavlja problem za ljude sa starijim modelima jer nisu u mogućnosti da instaliraju novije verzije Androida jer su se proizvođač i mobilni operater odlučili da ne daju dalju podršku za ovaj uređaj.

Druge kompanije prave Android telefone i tablete

Fabrika Androida

Google-u je bila neophodna pomoć da bi napravio naše omiljene uređaje. Prvi proizvođači Android tableta i pametnih telefona su bile kompanije HTC, Motorola i Samsung. Svaka kompanija je eksperimentisala pri kreiranju telefona sa Androidom i imala različite rezultate. Proizvođači su se vremenom distancirali sa svojim različitim verzijama telefona. Motorola se izdvaja sa tankim Droid RAZR modelom, dok je Samsung poznat po Intergalaktičkim Galaxy modelima. HTC pritom uvek u prvi plan stavlja kvalitet izrade kućišta.

Razlog zbog kog druge kompanije koriste Android je njegova open source priroda. Tako, HTC, Samsung i ostale kompanije mogu da ugrade Android operativni sistem u svoje uređaje. Kompanije takođe imaju slobodu da prilagođavaju operativni sistem. Samsung i HTC su drastično izmenili Android, dodavanjem novih mogućnosti i menjanjem samog izgleda operativnog sistema da ga je gotovo i nemoguće prepoznati. Slično tome, Amazon je izmenio Android operativni sistem za svoj Kindle Fire tablet koji je gotovo kompletno drugačiji od Nexus verzije Androida.

Apple iOS i Microsoft Windows Phone su glavni konkurenti Androidu

Android vs Apple

Apple sa iOS operativnim sistemom je možda glavni konkurent, ali i Microsoft sa Windows Phone-om je takođe konkurent. Windows Phone polako raste u operativni sistem sa dobrom reputacijom iako u početku nisu imali dovoljno fanova i korisnika kao iOS i Android. Nokia se ponosi kvalitetnim kamerama i fokus joj je na fotografiji. Nokia Lumia 1025 je jedan od telefona sa najboljom kamerom na tržištu.

Apple je 2007. započeo novu eru pametnih telefona sa iPhone uređajem a nastavio sa iPad tabletom 2010. Oba uređaja su veoma popularna u Americi. Apple (iOS) ima dva uređaja u nekoliko verzije, dok je kod Androida situacija kompletno drugačija. Android ima ogroman broj telefona i tableta, pa samim tim i raznolikost i ponešto za svačiji ukus.  Samsung je po broju prodatih uređaja najveći proizvođač Androida i glavni konkurent Apple-u kao pojedinačna kompanija.

Open Source model čini Android posebnim

Open Source

Glavna razlika između Apple iOS operativnog sistema, Microsoft Windows Phone i Android operativnog sistema je da su iOS i Windows Phone ekstremno zatvorenog koda, dok je Android otvorenog. Ovo znači da su iOS i WP veoma ograničeni po pitanju izmena vaših aplikacija. Na primer, na iOS operativnom sistemu, ne možete da promenite koji vam je podrazumevani browser sa Safari-a na Google Chrome. Ovaj problem se možda čini malim, ali kao i u svemu, možda Apple aplikacije nisu dovoljno dobre kao od konkurencije i možda želite da promenite svoj browser. Isto važi i za Microsoft Windows Phone i Internet Explorer. Debata otvorenog operativnog sistem vs zatvorenog se vodi već dugi niz godina, ali na kraju će pobediti mišljenje većine. Da li želite da imate uređaj koji je lako izmenjiv, ali vam treba malo vremena da naučite sve o njemu ili želite da vam je sva sloboda ograničena i da su vam sve aplikacije predefinsane? Na vama je da odlučite!

Android ide dalje od telefona i tableta, primer su pametni satovi i Google naočare

Google Glass

Budućnost Androida je veoma svetla. Android se u poslednje vreme okreće i tehnologiji koju možete da nosite (obučete) i pokazuje da operativni sistem ne mora da bude ograničen na pločice koje nosimo u džepu. Na primer, Samsung je predstavio Samsung Galaxy Kameru, digitalni foto aparat sa svim osobinama foto aparata ali ga pokreće Android. Slično tome, Ouya je predstavila igračku konzolu koju pogoni Android. Takođe, Google radi na igračkoj konzoli i pametnim satovi, kao i Google naočarima koje takođe pogoni Android. Mnogi u svetu tehnologije smatraju da su Google naočare tehnologija budućnosti. Par naočara koje su konektovane na internet i pokazuju vam razne informacije poput informacija o proizvodima oko vam, zgradama itd. što iskorišćava Android do svog trenutno maksimalnog potencijala.