Samsung Galaxy S4 i9500 [RECENZIJA]

Objavio u 02/08/2013 u 19:31

Samsung Galaxy S4 in nature 009

Nakon što su svi blogovi i novinske kuće dobili Samsung Galaxy S4 i9500 i mi sa SrboDroida smo uspeli da se domognemo jednog. Moram da se zahvalim MDamnjanovic-u na inicijativi 😀 Pa, evo i moje recenzije.

Kada je Samsung predstavljao Galaxy S4, na Google+ Community-u SrboDroid-a smo imali Hangout gde smo komentarisali prezentaciju. Međutim nakon zajedno odgledane prezentacije, nismo mogli a da ne komentarišemo da je Samsung napravio tipičan američki mjuzikl umesto da se fokusiraju na predstavljanje telefona.

https://www.youtube.com/watch?v=LbgUdMFg9Hg

Kako je Galaxy S4 unapređenje svog prethodnika Galaxy S3, ako do sad niste, ne bi bilo loše da pročitate moj review od prošle godine za Galaxy S3, jer ću često porediti ova dva modela.

Izgled

Moja najveća zamerka kod Samsung Galaxy S3 modela je bila izrada kućišta. Iskreno, nadao sam se da će S4 model po ovom pitanju biti unapređen, međutim i pored unapređenja i dalje imam isti onaj osećaj. Ne samo po pitanju izbora materijala, nego i celokupan izgled je gotovo isti sa S3 modelom. A evo i slike za poređenje:

galaxy s4 vs galaxy s3

Samsung Galaxy S4 vs Galaxy S3

Galaxy S4 ima nešto manje zobljene ivice, što je po mom mišljenju dobrodošlo, kao i nešto manji sjaj plastike. Deluje skuplje i kvalitetnije. Home dugme je sada neznatno kockastije što prati samu liniju telefona. Ali ne mogu da se oduprem a da ne pitam, što je to dugme i dalje fizičko? Što se Samsung nije odlučio za kapacitivno dugme? Posle mog HTC One X telefona imam osećaj da je napornije pritisnuti to Home dugme, dobro sam se izrazio pritisnuti umesto pipnuti 😀 Ali ok, ovo je možda Samsungov zaštitni znak od kojeg se sigurno neće lako oprostiti. Nakon Nexusa 4 sve sam više i više fan virtuelnih dugmića jer se na taj način povećava prostor za ekran.

Ekran na Galaxy S3 je bio 4,8 inča i imao je rezoluciju 720×1280 dok je kod S4 telefona, gotovo istih dimenzija ekran sada 5 inča, sa rezolucijom 1080×1920 što daje dosta bistriju i oštriju sliku, a ekran je povećan na uštrb smanjenog okvira. Pored samih piksela S4 ima zasićenije boje i nešto svetliju sliku.

Za displej se Samsung odlučio opet za AMOLED tehnologiju koja ima odličnu prođu kod kupaca što samo dokazuju brojke 😀

Samsung Galaxy S4 in nature 004

Samsung Galaxy S4 AMOLED vs LG Nexus 4 IPS

Za razliku od S3 modela, rub samog telefona sada ima metaliziranu plastiku koja daje mnogo bolji izgled.

Sa zadnje strane je nešto veća kamera i LED blic, kao i zvučnik koji daje dosta glasan i čist zvuk. Kako je telefon nešto tanji (0,7mm) telefon deluje lakši i prijatno ga je držati u ruci.

Kako je i S4 izrađen od plastike, telefon je dosta klizav ukoliko su vam ruke suve. Po nekim najavama sledeći model bi mogao biti izrađen od karbona, što bi po meni bio pun pogodak 😀

Hardverske specifikacije

S4 dolazi sa procesorom na 1,9 GHz quad core i octa core u nekim slučajevima. Kod mene je bio quad core i mogu reći da telefon leti. Međutim, možda je ovaj model sa test verzijom softvera pa sam s vremena na vreme osetio blagi lag pri radu, ali siguran sam da nije isti slučaj u konačnim verzijama softvera jer kako čitam po netu niko se još nije žalio na ovo.

Kapacitet baterije je takođe neznatno povećan, sa 2100mAh kod S3 modela, S4 sada ima bateriju za pola amper časa jaču, tačnije 2600mAh. Baterija izgura dan bez problema prilikom normalnog korišćenja sa upaljenim mobilnim internetom i WiFi konekcijom.

Ono što je jako kul po meni jeste mogućnost povećavanja osetljivosti ekrana. Iako je leto, stavio sam rukavice da testiram ovu mogućnost. Verujte mi, sa rukavicama ladno možete upravljati telefonom 😀

Kamera

Kamera je takođe unapređena, sa 8MP na 13MP. Pored samih specifikacija sa hardverske strane, aplikacija kamere je unapređena, tako da je sada moguće snimiti i zvuk sa fotografijom. Nisam mogao a da se ne setim mog digitalnog fotoaparata HP735 koji je imao ovu opciju. Međutim, Samsung je ovo uradio na mnogo elegantniji način. Ako je izabrana ova opcija fotografisanja, nakon pravljenja fotografije, nekoliko sekundi audio zapisa će biti snimljeno automatski. Drama mod je takođe kul za igranje, u ovom modu S4 će uhvatiti nekoliko fotografija i spojiti ih u jednu. U uslovima sa niskom osvetljenošću kamera nije baš najsjajnija, ali ovo je slučaj kod gotovo svih telefona iako vam proizvođači pričaju drugačije. Međutim blic na S4 je dosta jak, tako da to na neki način popravlja situaciju.

Gizmodo je napravio uporedni test kamere na S4, S3, One, Lumia 920 i iPhone 5 telefonu:

S4 camera

Test sa blicem

S4 low light

Test bez blica

S4 outdoors

Test na otvorenom

Infra Crveni port

Izgledalo je kao da je infra crveni port izumro sa pojavom Bluetooth tehnologije, međutim i HTC i Samsung su u svojim poslednjim modelima ugradili i ovaj “senzor”. IC kod S4 telefona služi za daljinsku kontrolu vašeg televizora. Kako nemam TV u kući, niti i jedan uređaj koji se kontroliše IC signalom, nisam mogao da testiram ovu zanimljivu opciju. Već vidim kako će neko da u kladionici prebaci kanal sa turskom serijom 😀

Operativni sistem i softver

Kao što ste mogli da primetite do sad, sa strane hardvera se situacija nije mnogo promenila. Međutim sa strane softvera ima dosta unapređenja.

S4 ima poslednju verziju Android operativnog sistema 4.2 Jelly Bean na koji je nadograđen Samsungov TouchWiz koji dodaje gomilu ekstra opcija.

Multi-window

Ovo je kod Samsunga prvi put viđeno kod Galaxy Note linije, a pruža mogućnost da imate otvorene dve aplikacije u isto vreme. Na žalost ne radi sa svim aplikacijama, ali je veoma korisno za brz pregled i copy/paste iz jedne aplikacije u drugu.

Samsung Galaxy S4 Multitasking

Story Album

Ovde je moguće napraviti album fotografija iz galerije na osnovu datuma, ljudi ili lokacije. Ovo je moguće odštampati preko online servisa kako bi ste imali i papirno izdanje, međutim ovaj servis ne radi u našoj zemlji.

Samsung Galaxy S4 Story Album

S Health

Kako je u svetu, a i kod nas fizička aktivnost, a pogotovo trčanje postalo veoma moderno, tako su i aplikacije za praćenje pređene kilometraže i sagorevanja sala postale trendi. Samim tim je i Samsung napravio ovu S Health aplikaciju koja je pedometar, aplikacija za praćenje unosa hrane i lični trener. Uz ovu aplikaciju je moguće koristiti narukvicu i još drugih gedžeta, ali kada će to stići kod nas, veliko je pitanje.

Galaxy S4 S Health

Kako imam dve leve noge, a.k.a. smotan sam za trčanje, teško da mogu da testiram ovu aplikaciju 😛 Ja sam više čovek za vodu, a koliko vidim, niko nije napravio aplikaciju, neki držač i slušalice za nas plivače 😀

Tu je i unapređena detekcija mahanja telefonu 😀 Na S3 modelu su postojala, ali tada ih nisam nešto testirao, sada sam pokušao sa S4-om ali ili mene ovaj telefon ne vidi ili ja ne znam to da koristim 😛 Ok, uhvati ponekad, ali ne mogu reći ni da mislim da je korisno (zabavno prvih pet minuta) a pogotovo što ne hvata baš najbolje, ne bih se mogao osloniti na beskontaktno komuniciranje sa telefonom. Ova tehnologija je još u začetku po mom mišljenju, ima nade da se unapredi, ali ostaje nam da vidimo. Super je to na reklami i dobra je marketinška fora, ali teško da je za svakodnevnu upotrebu.

Galaxy S4 Smart

Pored toga što sam nevidljiv S4-ci, izgleda da su mi i oči providne 😀 Smart Scroll koji bi trebalo da u nativnoj browser aplikaciji skroluje, nije radio u testu.

Ako sagledamo sve na kraju, telefon je neznatno unapređen po pitanju senzora i hardvera uopšte, a softverski je odrađen odlično. Međutim, ako bih kupovao S4, kupio bih Google Play Edition, ali u tom slučaju mislim da je isplatljivija opcija kupiti Nexus 4. Ako vam ipak opcije poput Share Play (puštanje muzike sa drugim korisnicima S4 telefona), multi window itd. predstavljaju kul opcije, kao i ostatak TouchWiz okruženja, onda je ovo odličan telefon.

Sa strane ažuriranja na poslednju verziju Androida, Samsung se pokazao kao najbolji i tu im skidam kapu. Samsung Galaxy S2 (telefon od pre skoro tri godine) dobija Jelly Bean 4.2.2 … R.E.S.P.E.C.T.

Tags: Android SrbijacommunityGalaxy S2Galaxy S3galaxy s4googlesamsungSrbija

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

18 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *