Android za početnike

Android NoobKako svakim danom neko kupi Android telefon/tablet, tako se svakodnevno pojavljuju nova a ista pitanja na Srbodroidu od Android početnika. Pošto mi svi na Srbodroidu ponavljamo jedno te isto već godinu i po dana unazad, rešila sam da sve za početnike stavim ovde na ovu temu jer mi se izlizala tastatura od objašnjavanja svakom ponaosob jedno te isto. Iako imamo stranicu sa Često Postavljanim Pitanjima, ovde ću odgovoriti na još neke nedoumice. Tako da prvo pročitajte sve što ovde piše uključujući i linkove, pa tek ako ne piše, postavite pitanje na pio.srbodroid.com.

 

Za baš baš noob-ove (početnike):

 

Android telefon ne radi bez interneta

Ukoliko ste se opredelili za Android telefon, prva i osnovna stvar je da imate pristup internetu. Android telefon je besmislen ako nemate internet. Namestite kod kuće pristup bežičnom netu da bi vaš Android uređaj mogao redovno da se apdejtuje. Možete uzeti i mobilni internet preko nekog operatera ali obratite pažnju da ćete redovnom upotrebom Android telefona trošiti minimum 150 MB internet protoka mesečno (pod pretpostavkom da kod kuće ili na poslu imate WiFi).

Google nalog

Android uređaj ne radi bez Google mejl naloga. Google mejl je neophodan da biste mogli da pristupite Android Marketu. Kreirajte Google mail na linku i zapamtite lozinku. Dodatno, popunite sva ona sigurnosna polja u Google mejl podešavanjima, postavite sigurnosno pitanje i rezervni imejl na koji ćete moći da se pozovete ukoliko ipak zaboravite lozinku. Obezbedite se na vreme ili zapamtite lozinku.

Kontakti i sinhronizacija sa Google nalogom

Objašnjenje i uputstvo kako radi, možete naći na ovom linku.

Google Play Store

Glavna karakteristika Android telefona je u velikom izbor aplikacija za razne namene. Ukoliko želite neku funkcionalnost vašeg telefona, pronađite aplikaciju za to. Play Store je prodavnica aplikacija koju dobijate sa vašim telefonom/tabletom. Većina aplikacija i igara na Play Store je besplatna i možete ih skinuti na vaš telefon. Aplikacije se instaliraju na internu memoriju telefona (to vam je kao C particija na Windowsu) a većinu možete prebaciti na SD karticu. To ćete uraditi tako što će vam telefon ili sam to ponuditi ili ručno pritisnite Menu dugme pa Settings->Aplications->Manage aplications i odaberete aplikaciju i kliknete na Move to SD card. (ukoliko su vam opcije na srpskom jeziku, prevodite ovo što sam napisala, ne znam napamet).

Ali moj uređaj nema Play Store?

Neki uređaji sa Android operativnim sistemom nisu sertifikovani od strane Google i nemaju Market. Žao mi je, ali moraćete da koristite alternativne Markete ili da skačete od sreće ukoliko su neki developeri napravili “varijantu” za instaliranje Marketa.

Šta je OTA update?

OTA (Over The Air) je update koji šalje proizvođač telefona. OTA može sadržati sigurnosne zakrpe, ispravke uočenih grešaka kao i kompletni operativni sistem (ROM). Preko OTA update-a stiže OFICIJELNI odnosno ZVANIČNI update vašeg telefona. Ovo nije custom ROM, ovo je ono što kompanije kažu da će poslati njihovim korisnicima, ono što uvek kasni nekoliko meseci.

Zašto sam vam to sad rekla?

Zato što pre nego što stigne ZVANIČNI update od proizvođača telefona, na netu se mogu naći NEZVANIČNE verzije ROM-ova koje su uradili nezavisni developeri na svoju ruku. Instaliranje nezvaničnih verzija ROM-ova iliti CUSTOM ROM-ova radite na sopstvenu odgovornost.