Android za početnike (rutovanje, flešovanje)

Root

Za one koji koriste Android telefon ali se pitaju kako uraditi neke druge stvari.

Otključavanje telefona sa mreže

Otključavanje telefona (SIM-unlock) sa mreže (MTS, Telenor, VIP i druge) nije isto što i rutovanje, otključavanje bootloadera, S-Off-ovanje, flešovanje, butovanje… Ne postoji jednostavan i univerzalan softverski način za otključavanje telefona sa mreže za SVAKI telefon. Svi telefoni su različiti. Nekada se dešava da kod HTC-ovih telefona prilikom S-OFF-ovanja otključate telefon sa mreže, ali to nije uvek i ne važi za svaki telefon. Ja sam napisala uputstvo za HTC Desire, kako ga otključati sa mreže. Isto uputstvo ne može da se primeni na drugi telefon.

Rutovanje

Svi kada kupimo Android telefon smo korisnici tog telefona ali ne i administratori. Da biste dobili administratorske privilegije nad sopstvenim telefonom, potrebno je da ga rutujete (Root – koren, pristup do korena). Neke aplikacije kojima je potreban administratorski pristup ne rade ukoliko telefon nije rutovan. Da bi ste menjali sistemske fajlove, potrebno je rutovati telefon.

Rutovao sam telefon, ali posle apdejta sam izgubio rut pristup, šta sad?

Kada rutujete telefon i ukoliko želite da zadržite rut pristup, NE SMETE APDEJTOVATI telefon PREKO OTA apdejta jer postoji mogućnost da izgubite rut (pošto se kroz apdejt provuku i sigurnosne zakrpe). Telefon se rutuje upravo kroz propuste softvera koje naprave proizvođači telefona. U slučajevima kada je telefon rutovan i želite da ga apdejtujete, potražite rutovanu verziju apdejta.

Zašto rutovati telefon, više o tome.

24 funkcije koje omogućava root

Da li rutovanjem mogu da cigliram telefon?

Ukoliko koristite alat koji SAMO rutuje telefon, onda ništa loše ne može da se desi sa vašim uređajem. Ukoliko alat za rutovanje istovremeno i flešuje Recovery (kao kod nekih uputstava za HTC Tattoo i Huawei telefon i drugih), onda možete ciglirati telefon. Zapravo, telefon može da se ciglira u postupku flešovanja Custom Recovery, Radia, Hboot-a i tih ostalih osetljivih delova. Kao što sam već objasnila, rutovanjem samo dobijate administratorske privilegije na vašem telefonu tako da samo tim postupkom nećete brikovati telefon.

Šta je S-OFF, Bootloader, ROM, Custom ROM, RUU, CWM, Recovery…

O ovome više čitajte na Često Postavljana Pitanja

Da li gubim garanciju ako rutujem telefon?

DA

Da li sam rutovao telefon?

Skinite aplikaciju Root Check sa Marketa i proverite. Potrebno je da imate i Superuser aplikaciju ili da je sami instalirate, koja će odobravati root pristup ostalim aplikacijama.

Root Checker
Root Checker
Developer: joeykrim
Price: Free
Superuser
Superuser
Developer: ChainsDD
Price: Free
SuperSU
SuperSU
Developer: Codingcode
Price: Free

Koji su osnovni koraci stavljanja custom ROM-a na telefon/tablet?

  1. rutovanje
  2. instaliranje custom Recovery image-a
  3. NAND backup
  4. backup podataka (kontakata, poziva, SMS poruka, podešavanja…)
  5. otključavanje bootloadera ili S-OFF telefona (ukoliko je potrebno i naglašeno u uputstvu)
  6. wipe data i wipe cache
  7. flešovanje Custom ROM-a

Objašenjenje svake stavke

1. Svaki telefon se rutuje drugačije. Sve zavisi od proizvođača i verzije Android OS-a. Popularnije telefone ima veći broj developera pa za njih postoji više alata za rutovanje. Za neke telefone postoji i više načina za rutovanje, za neke ne postoji.

2. Različite grupe developera su razvile drugačije custom recovery-je i dalje ih razvijaju. Najpoznatiji je ClockworkMod Recovery, a poznati su i xRecoery, AmonRa recovery i drugi. Custom Recovery zamenjuje standardan (difolt) recovery i pruža više mogućnosti korisniku. Kroz custom recovery se lakše instalira custom rom i uradi NAND backup.

3. NAND backup je vaše osiguranje da se uvek možete vratiti na stock rom, odnosno na onaj rom koji ste imali pre nego što ste flešovali drugi. NAND backup se radi iz Recovery-a i slika odnosno kopija kompletnog trenutnog sistema se smešta u određeni folder na SD kartici. Taj folder je poželjno sačuvati i na računaru za svaki slučaj.

Pročitajte detaljnije u tekstu Šta raditi pre i posle instaliranja custom roma.

4. Backup podataka podrazumeva čuvanje podataka od interesa kao što su kontakti, pozivi, poruke i drugi podaci. Ovaj backup se radi sa aplikacijom za backup podataka koju skinete sa Marketa.

5. S-ON i S-OFF (Security-ON, Security-OFF) je indikator koji govori da li je telefon zaključan ili ne. Kada indikator pokazuje S-ON, onemogućen je upis novog ROMa na telefon ukoliko nije sertifikovan od strane proizvođača telefona. Zato je potrebno uraditi S-OFF. Kod HTC telefona ovaj postupak nazivamo S-OFFovanje, a kod Sony Ericsson telefona je potrebno otključati Bootloader.

6. wipe data se izvršava iz Custom Recovery-a i podrazumeva brisanje podešavanja trenutnog operativnog sistema kao pripremu za instaliranje novog (Reset To Factory Defaults). Ovo resetovanje to factory defaults ne vraća prethodni ROM, nego briše podatke i podešavanja trenutnog ROM-a. Često ukoliko korisnici ne urade ovaj korak, ulaze u boot loop nakon flešovanja custom ROM-a.

Više o boot loop-u u tektu: Šta raditi kada uđete u Boot Loop? (kako izaći iz problema)

7. Flešovanje Custom ROM-a podrazumeva snimanje potpuno nove kopije operativnog sistema na vašu sistemsku particiju na internoj memoriji telefona. To vam je kao reinstalacija Windowsa. Podrazumeva se da ćete ovim postupkom izgubiti sve podatke sa telefona, zbog čega ste radili onaj backup u koraku 4.

Koji Custom ROM da odaberem?

Ovo je individualna stvar a sve zavisi od toga šta želite da dobijete od vašeg telefona i od toga kakvi Custom ROM-ovi su vam na raspolaganju. Tako sam ja pisala o Custom ROM-ovima za HTC Desire a Bojan je opisao Custom ROM-ove za Samsung Galaxy S.

Generalno, Custom ROM-ove možemo podeliti na AOSP i na one sa dodatnim interfejsom proizvođača.

AOSP (Android Open Source Project) Custom ROM je čist Android rom bez modifikaciju u vidu korisničkog interfejsa. Custom ROM-ovi mogu imati na osnovni Android pridodat interfejs proizvođača. Najpoznatiji interfejsi su: Sense od HTC-a, Timescape od Sony-a, Touchwiz od Samsunga, itd. Pa tako imamo drugu grupu Custom ROM-ova sa interfejsom u zavisnosti od mdela telefona.

Kako se koristi Revolutionary?

Revolutionary je ultimativni alat koji rutuje, S-OFFuje i instalira Custom Recovery na vaš HTC uređaj. Pisali smo o njemu čim se pojavio ovde.

Idete na revolutionary.io, skinete verziju za Windows ili Linux u zavisnosti koji OS koristite. Pored toga što će krenuti da se skida, otvoriće se stranica gde treba da unesete koji OS koristite i koji telefon je u pitanju, koja je verzija HBOOT-a i serijski broj telefona. Nakon toga kliknete Generate key i dobićete kod koji će vam biti potreban.
Otpakete i pokrenete revolutionary, koji će vam postaviti par pitanja. Odradite sve što vam kaže i unesite key koji ste dobili sa sajta.

Revolutionary će nekoliko puta restartovati telefon i na kraju će pitati da li hoćete da skine i flešuje Recovery. Unesite YES ili y (šta već treba) i to je to, pustite ga da završi. Telefon će biti rutovan, S-OFF-ovan sa CWM Recovery-em preko kojeg možete da flešujete šta god hoćete. Na nekim telefonima je potrebno ručno skinuti Superuser aplikaciju i da je flešujete iz Recovery-a. Potom možete uraditi i NAND backup i instalirati Custom ROM iz Recovery-a.

srbodroid

Od skoro imamo i novu kategoriju Android Rečnik, gde možete naučiti nešto više o pojmovima koji se pojavljuju u Android svetu.

Cela kategorija Uputstva vam može biti interesantna kao i sam tekst Kako funkcioniše sve to?

Ukoliko poželite nešto da radite sa vašim telefonom u smislu rutovanja i flešovanja, prvo se dobro informišite o svemu. Koristite pretragu na Srbodroidu da nađete informacije u vezi vašeg telefona. Ako niste sigurni u to što radite, konsultujte se sa prijateljima koji se više razumeju u ovu problematiku. Ukoliko prilikom flešovanja Recovery-a nešto zeznete, ne skinete dobru verziju ili vam se kabel isčupa, možete ciglirati vaš telefon i baciti ga u đubre. Ukoliko želite da rutujete ili flešujete telefon, neophodno je da imate osnovno znanje engleskog jezika jer u slučaju da nešto krene naopako, možete pronaći rešenje problema na netu. Preporučujem vam XDA forum, pogotovo ako baš za vaš model telefona postoji sekcija na ovom forumu. Kada odete na xda forum u desnom gornjem uglu ćete videti polje za pretragu u kojem piše FIND YOUR DEVICE. Ako postoji sekcija za vaš telefon, najinteresantiji će vam biti forum development. Ukoliko na XDA forumu nema sekcije za vaš telefon, onda preporučujem Modaco forum ili jednostavno guglajte. Na Youtube-u postoji ogroman broj video tutorijala koji prikazuju procese rutovanja i flešovanja različitih modela telefona.

To je to zasad.