Samsung Galaxy Camera

Objavio u 31/01/2013 u 21:40

Samsung Galaxy Camera

U avgustu prošle godine, Samsung je u Berlinu prezentovao dva nova uređaja. Prvi je bio očekivan, i to je bio .

Samsung Galaxy Note 2″ href=”https://srbodroid.com/recenzije/telefoni-recenzije/video-recenzija-samsung-galaxy-note-2/”>Galaxy Note 2, većina stvari se ostvarila prema “iscurelim” informacijama. Međutim, drugi uređaj je bio potpuno iznenađenje. Samsung je predstavio Samsung Galaxy kameru.

Galaxy Camera je predstavljena kao sve u jedan uređaj. Pametna kamera koju pogoni Android, ali sa dovoljno jakom optikom da bude mnogo kvalitetnija od bilo koje kamere u današnjim pametnim telefonima. Svo kreiranje fotografija, videa, kao i njihovo editovanje pokazuje da je Android kao operativni sistem fleksibilan, a TouchWiz dovoljno napredan. Galaxy Camera je stigla sa 16 megapiksela senzorom, 21X optičkim zumom i optičkom stabilizacijom slike.

Samsung Galaxy Camera

Ovaj uređaj ima podeljena mišljenja. Mnogi kažu da je besmislen, a ima i onih koji na ovu kameru gledaju kao na nešto novo i zanimljivo.

21X optical zoom GCPrednosti

Galaxy Camera je atraktivnog dizajna, ima sve softverske i hardverske prednosti koje pruža i Galaxy S3, uključujući foto i video obradu, kao i deljenje sadržaja preko aplikacija. Impresivni 21X optički zum i optička stabilizacija je ono što prodaje ovaj uređaj na papiru. Na prvu ruku kamera ostavlja bez daha.

Mane

Kvalitet fotografija je lošiji od fotoaparata u ovom cenovnom rangu, pogotovo u uslovima loše osvetljenosti. Takođe ima softverskih problema kod balansa bele boje. Baterija je ok, ali ne i savršena za dugo korišćenje.

Sve u svemu

Ovo je uređaj za gedžetomane jer donosi pogled u budućnost digitalne fotografije, ali sa manama i poprilično visokom cenom. Trenutno nema konkurenciju, ali verujem da se novo tržište upravo otvorilo.

Izrada

frontheavy_300Galaxy Camera ima taj Samsung izgled koji ukazuje na “visoku klasu”. Mat završna obrada u futurističkom stilu sa 4,8 inčnim ekranom osetljivim na dodir. Mi smo dobili beli model, ali na tržištu se mogu naći crni, crveni i narandžasti modeli.

Crni okvir oko ekrana se lepo uklapa u belo kućište i slaže sa crnim momentima poput objektiva i logoa kompanije. “Ručka” ima dobru završnu obradu tako da lepo leži u ruci iako je aparat poprilično velik i pomalo težak.

Galaxy Camera dolazi sa 23mm f/2.8-5.9 Samsung objektivom koji pruža uvećanje do 21 put. Takođe ima i optičku stabilizaciju slike (OIS) koja pomaže u sprečavanju pravljenja mutnih fotografija a dosta pomaže kod video zapisa. Slična, pa možda i ista tehnologija koju je Nokia ubacila u Lumia 920 model. Iza objektiva se nalazi i 16MP BSI (backside iluminated) senzor.

toggle_300Gore levo od objektiva se nalazi lampica za autofokus, dok je većina prednjeg dela bez nepotrebnih dodataka. Sa desne strane se nalazi priključak za slušalice, koji se takođe može koristiti i kao eksterni mikrofon. Tu je i microUSB port za transfer podataka i punjenje, koji se nalazi ispod belog poklopca. A na desnoj ivici se nalazi i dugme za “izbacivanje” Xenonskog blica.

Na vrhu se nalazi power dugme, zajedno sa okidačem i kontrolama zuma. Ostale kontrole poput podešavanja slike su u samom interfejsu. Zum kontrole su takođe kontrola jačine zvuka kada niste u kamera modu.

Na dnu kamere je tripod konektor, gde se nalaze i ostali konektori i portovi. U sredini se nalazi i microHDMI port, microSIM i microSD slot. Kamera dolazi sa 8GB interne memorije, što je prilično veliko za ovaj tip proizvoda. Tu je i baterija od 1650mAh, koja je izmenjiva.

Unutra je Galaxy Camera zapravo Galaxy S3. Ima 1.4Ghz Samsung Exynos 4 Quad procesor, isti kao i u GS3, sa 1GB RAM memorije i 8GB interne memorije. Ovo je poprilično jak hardver koji će poterati sve potrebe ove kamera kao što su obrada videa i fotografija, kao i igranje i pokretanje zahtevnijih aplikacija. Kako ima SIM slot, tu je i 3G internet konekcija brzina do 21 Mbps za download i 5 Mbps za upload.

Tehnologija ekrana se razlikuje od Samsungovih pametnih telefona. Kamera ima Super Clear LCD (SCLCD). Rezolucija je ista, 1280×720 piksela. Da se razumemo, ekran nije kvaliteta LCD/IPS koje možemo videti kod telefona, ali je poprilično kvalitetan.

sgc specs

Na kraju krajeva, Galaxy Camera je iz pogleda hardvera pametni telefon visoke klase u kombinaciji sa srednje do visoke klase “idiota”.

Šta se dobija?

Galaxy Camera dolazi sa dokumentacijom, 1A punjačem, USB kablom, Samsung slušalicama i trakom koja je od materijala sličnom koži.

paket

Slušalice su identične kao i za Samsung pametne telefone, sa izmenjivim sunđerčićima. Traka za držanje je poprilično velika, ali ne odaje kvalitetom, tako da verujem da neće biti dugotrajna.

Nema eksternih punjača baterije, što može biti problem ako putujete.

Software

Galaxy Camera dolazi sa Androidom 4.1.1 Jelly Bean operativnim sistemom i Samsungovim TouchWiz Nature UX koji je sličan onom na S3 i S3 mini telefonima, ali sa nekim bitnim razlikama. Prvo što se odmah primeti je da su tu dugmići na ekranu, jer ekran pokriva gotovo ceo zadnji deo uređaja.

samsung screen 003

Početni ekran je gotovo isti kao kod Galaxy S3 telefona i drugih TouchWiz uređaja. Međutim u doku na dnu se nalaze samo dve ikone: Camera i All Apps. Takođe Launcher radi i u horizontalnom i vertikalnom modu. Takođe Camera ikona je gotovo svo vreme tu, tako je vrlo lako vratiti se u kamera mod dok ste u operativnom sistemu.

samsung screen 002

U nekim aplikacijama, uključujući i Camera i Gallery, kontrole na ekranu nestaju, tako da pružaju ceo ekran za fotke. U tim slučajevima tu je back i home dugme na vrhu ekrana. Ovo je malo zbunjujuće u početku, ali lako je navići se 🙂

Ovo je punokrvni Android 4.1 prilagođen za fotoaparat, tako da je lako odmah nakon kreiranja fotografije iste podeliti na društvenim mrežama, kao i ubaciti ih u aplikacije za obradu.

Tu je i Photo Wizard aplikacija, koja vam omogućuje lako korigovanje kontrasta, osvetljenja i saturacije. Fotografije je moguće kropovati, rotirati i menjati im veličinu. I naravno, hipsterski efekti nalik Instagramu su tu. A Instagram takođe stiže sa Galaxy kamerom.

Samsungov video editor je takođe preinstaliran, koji vam pruža mogućnost seckanja video klipova i dodavanja tranzicionih efekata. Ovako editovan video je moguće exportovati u 720p rezoluciji. Renderovanje videa direktno na mobilnom uređaju možda zvuči kompleksno, ali Galaxy kamera ovo radi poprilično brzo. Vremenski je otprilike potrebno isto vremena koliko traje i sam klip za renderovanje u 720p rezoluciji.

Dropbox je odmah tu, a pošto je ovo Samsung uređaj, dobijate 50GB besplatnog prostora na dve godine ako kupite Galaxy kameru. Ovo je odlično pošto Dropbox pruža mogućnost automatskog upload-a svih kreiranih fotografija i kreiranja albuma, a 50GB je više nego dovoljno za početak.

Možda vam kombinacija fotoaparat-telefon kombinacija ne zvuči kao korisno, ali uzmite npr. Google-ovu Snapseed aplikaciju koja je jedno od najboljih aplikacija za obradu fotografija koju sam ja probao, i dodajte na to Add Watermark aplikaciju i dobijate kameru sa svim potrebnim alatom za live fotoreportera sa nekog događaja.

Snapseed
Snapseed
Developer: Google LLC
Price: Free
Add Watermark Lite
Add Watermark Lite
Developer: AndroidVilla
Price: Free
Add Watermark
Add Watermark
Developer: AndroidVilla
Price: $3.99

Kako vam sad zvuči? 😀

Iako se uz Galaxy kameru dobija dosta korisnih aplikacija, tu su i neke koje su potpuno besmislene, a ostavljene su od strane Samsunga. Na primer Google Play Books, Samsung Game Hub, S Planner i CahtOn.

Kamera

OK, kamera je ovde očigledno najbitnija aplikacija, jer pričamo o uređaju koji je prvenstveno kamera. Ova aplikacija je kompletno drugačija od svih aplikacija za istu namenu na telefonima. Interfejs je kompletno na ekranu, uključujući i touch fokus.

Galaxy Camera podržava fotografisanje u rezolucijama od 16MP u 4:3 odnosu strana ili 12MP u 16:9 i gomili drugih nižih rezolucija. Snimanje videa je podržano do 1920×1080 sa 30fps, kao i slow-motion od 120fps u rezoluciji od 768×512. Iako postoji fizičko dugme za okidanje, postoji i “virtuelno” u interfejsu. Ovo može biti veoma korisno ako želite potpuno mirnu fotografiju gde bi pritiskom na fizičko dugme pomerili kameru i napravili mutnu fotografiju.

Aplikacija je podeljena u tri glavna moda: auto, smart i expert.

Autosmart

Auto je mod u kom ne razmišljate, već prepuštate softveru da odabere optimalna podešavanja za fotografiju. U ovom modu je moguće koristiti i razne filtere, od konvencionalnih poput Sepia, crno belo i negative, do mnogo kompleksnijih, poput Comic, Pastel i Impressionist moda. Po meni je ovo više “fora” nego što zapravo ima funkciju, ali ok tu su … neko će ih koristiti 🙂

Smart

Kao i sa svakom kamerom, fotke će biti bolje što se više upuštate u ručna podešavanja. Najlakše je početi sa Smart modom, koji vam nudi šest predefinisanih podešavanja dizajniranih tako da daju najbolje fotografiju u određenim situacijama. Ovo uključuje standardne poput: Macro, Panorama, Night  i Landscape moda, ali i mnogo egzotičnijih kao što su “Beauty Face” koji automatski popravlja nepravilnosti i “Best Face” koji okine 5 fotografija i ukomponuje fotografiju tako da su svi nasmejani. 😀

Expert

expert

Iskusniji fotografi će sigurno odmah uključiti Expert mod. Ovde imate pun pristup podešavanjima za ISO, EV, otvor blende, ekspoziciju, kao i izbor između manuelnog, programskog, prioritet ekspozicije i prioritet otvora blende moda. Svaki nudi određeni nivo kontrole, kao i kod profesionalnijih aparata.

Takođe, postoje i ograničenja u kombinaciji opcija dostupnih u određenom modu, sem ako niste u Expert modu. Na primer, optički zum ne radi u Macro modu, ali možete uključiti Macro focus ako ste u Expert modu. Kontinualno okidanje nije moguće van predefinisanog smart moda istog imena, ali može biti odabrano u Expert modu. Tačnije, Expert mod vam pruža sve mogućnosti koje imate u svim ostalim modovima i više, tj. punu kontrolu.

Jedino što mogu da primetim je da u Expert modu aplikacija zna da secka, a s obzirom da ceo OS radi glatko, i ovo bi moglo biti ispravljeno. Možda u nekom apdejtu?

Performanse i kvalitet fotografije

Galaxy Camera je tzv. idiot, i to treba imati na umu. Tako su i fotografije prosečnog kvaliteta za tu klasu fotoaparata. Tako da i pored visoke cene, nećete moći da poredite fotografije sa DSLR-om.

Ako sve uzmemo u obrzir, kvalitet fotografije koje pravi Galaxy Camera je pristojan. Svakako je daleko bolji čak i od najboljeg pametnog telefona, ali u klasi idiot kamera, ovde nema ništa posebno. Fotografije se čuvaju u JPEG formatu i nema opcije za RAW.

Kao i sve kamere, GC ima svoje dobre i loše strane. Macro je na primer odličan, i u većini slučajevo auto podešavanja urade odličan posao. 21X optički zum rad fenomenalno, fokusira veoma brzo čak i na maksimalnom zumu. Optička stabilizacija ovde dosta pomaže, tako da čak i iz ruke pri maksimalnom zumu možete uhvatiti fotografije bez motion blura. Blic je dobar ali u blisko susretu “treće vrste” je prejak.

Velika megapiskelaža garantuje da sve fotografije koje kreirate će izgledati pristojno kada se kompresuju za web, ili kada se gledaju na 4,8 inčnom ekranu. Ali ako ih uvećate, videćete kako se detalji gube kada nisu idealni svetlosni uslovi tj. kada se ISO napumpa na više od npr. 800.

Kako su ovih dana očajni uslovi za fotografisnje (zima, oblačno … 🙁 ) fotografije napolju znaju da izgledaju ispranije nego što bi trebale. Ovo je moguće ispeglati pomeranjem balansa bele boje u expert modu i manuelnim smanjivanjem ISO-a, ali mislim da bi to Samsung mogao da softverski bolje reši u auto modu.

Čak i u tamnijim uslovima, auto mod će pre korigovati osvetljenost na štetu oštrine, dok “smart” mod pod nazivom “Night mode” će uraditi suprotno. Ni jedno nije idealno, ali sa strpljenjem i stabilnom rukom ili tripodom, noćni režim je kreirao življe boje.

Tako da, s obzirom na cenu ima previše muka za kreiranje kvalitetne fotografije u “ekstremnijim” uslovima. Ali ok, kad se jednom provali kako senzor/softver radi, moguće je napraviti stvarno dobre fotke.

Video

Galaxy Camera se u video zapisu pokazala odlično. Kamera snima veoma čistu i oštru sliku kako u 720p tako i na 1080p rezoluciji. Video se snima u H.264 kodeku, a sa strane veličine video fajla, nekih 120MB je minut u 1080p iliti 85MB za 720p. Audio se snima u AAC kodeku sa 48KHz, međutim izgleda kao da je dual mono audio zapis, a ne stereo.

1080p video nekada izgleda prekompresovan, što zna da daje artefakte. Takođe i ovde balans bele boje zna da odstupi. Slow-motion video na 120fps drastično smanjuje kvalitet slike, tako da je skoro i neupotrebiv.

Optička stabilizacija slike i 21X zum u video modu se rezultuju kvalitetom. OIS pruža mogućnost da iz ruke snimate video i šetate, a da slika i dalje ima zadovoljavajući kvalitet, a sa optičkim zumom, pruža da slika bude kvalitetna i stabilna.

Snimanje videa u lošem osvetljenju se pokazalo prilično dobro, čak i na 1080p rezoluciji. Slika je dosta oštra i nema mnogo gubitka u frejmrejtu.

Baterija

Galaxy Camera poseduje bateriju od 1650mAh, što je po standardima pametnih telefona dosta loše. Ali ovo nije telefon i GC nije konstantno upaljena, tako da baterija može da potraje dosta više nego kod telefona.

Kontrola potrošnje je ovde izvedena prilično dobro, jer kamera ulazi u duboki san kada se ne koristi aktivno što čuva bateriju. Kada se ovo desi, potrebno je držati dugo power dugme kako bi ponovo upalila. Jedno punjenje na ovaj način može da traje i nekoliko dana lake upotrebe.

Ako nameravate da izađete i ceo dan fotkate, e tu već može doći do problema jer kamera neće upadati u duboki san.

Zaključak

Samsung sa Galaxy kamerom je otvorio novo tržište, kameru sa tehnologijom pametnog telefona. Ovo je definitivno tehnologija koja će se razvijati i jako me interesuje šta će proivođači ozbiljnih fotoaparata da daju kao odgovor.

Ovo je veoma zanimljiv uređaj koji definitivno ima svoje kupce, ali mislim da je jedini problem cena, koja je dosta veća od prosečnog fotoaparata a veoma slična pametnom telefonu. Ipak ovo ne može da zameni telefon, pa samim tim je uređaj broj dva u džepu budućeg gedžetomana.

Uređaj ustupio Comtrade Merkator, Novi Sad … Hvala!

Šta vi mislite o ovom Samsungovom proizvodu?

Tags: AndroidCameraFoto Aaparatgalaxy cameraJelly BeanPC PresssamsungSrbijaTop 50

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

10 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *