Kako vratiti obrisane kontakte, fotografije i ostale dokumente slučajno obrisane sa Android uređaja

Objavio u 08/08/2016 u 0:58

Često dobijamo pitanja, kako ovde na Srbodroidu, tako i od prijatelja i poznanika “Da li je i kako moguće vratiti obrisane podatke sa Android uređaja?”. Ovo pitanje se uglavnom odnosi na kontakte, fotografije, video i dokumenta.

Gubitak podataka može biti iz besa, slučajno, nakon korišćenja neke aplikacije za čišćenje podataka koja očisti i što treba i što ne treba, prilikom otključavanja bootloader-a, resetom na fabrička podešavanja, u toku procesa rutovanja, virusom ili nekom osmom radnjom. Ovo može biti vrlo bolno, pa čak i da utiče na poslovanje ukoliko koristite Android uređaj u poslovne svrhe.

Postoji dosta aplikacija koje mogu da vas izvuku iz ove situacije, neke su bolje, neke lošije. Neke se plaćaju, neke su besplatne. Iz EaseUS-a su nam se obratili i zamolili nas da napišemo uputstvo za korišćenje njihovih EaseUS MobiSaver for Android Free i Pro aplikacija. Kako sam pokrio izvlačenje podataka u slučaju da ste ispustili telefon i da vam ne radi ekran, pomislio sam da bi bilo zgodno da napišem i uputstvo za vraćanje obrisanih podataka, koje je zapravo korisnije (češće potrebno) 😀

Pa da počnemo:

Pre nego što počnete, moram da napomenem da vam je potreban Windows operativni sistem. Ukoliko koristite Linux ili OSX, aplikacija će raditi preko Windowsa iz virtualne mašine bez problema. Predlažem VirtualBOX.

Ako vam se desila neka od gore navedenih situacija i nemate više pristup fajlu, SMS-u ili kontaktu, prestanite da koristite telefon odmah. Svako dalje korišćenje uređaja može dovesti do toga da EaseUS ne bude mogao da pronađe podatak, tj. da Android preko memorijske lokacije na kojoj se nalazi taj podatak sačuva nešto novo i da više nemate nikakvu mogućnost za vraćanje tog podatka.

Proverite da li vam Windows prepoznaje vaš Android uređaj. Najbolje bi bilo da uključite USB Debugging i da instalirate ADB, jer na ovaj način EaseUS će mnogo lakše uspeti da sačuva podatke. Ukoliko imate Custom Recovery, velike su šanse da će u samom Recovery-u ADB raditi. Tako da možete i da restartujete telefon u Custom Recovery.

Prvo je potrebno da sa easeus.com sajta skinete EaseUS MobiSaver for Android Free aplikaciju i instalirate je u Windows-u.

easeus adminPrilikom prvog pokretanja aplikacija će vam tražiti Administratorski pristup, odobrite ili pokrenite aplikaciju tako što ćete kliknuti desnim klikom na ikonicu aplikacije otvoriti padajući meni iz kojeg ćete odabrati “Run as Administrator”.

Nakon pokretanja aplikacije će vam se pokazati ovakav ekran:

easeus start screen

Spojite telefon na računar i ukoliko vam na telefonu bude izašao prozor da odobrite konekciju, odobrite.

fully control your android device from any computer

Nakon toga će vam se ispisati model vašeg telefona u EaseUS aplikaciji i dugme “START” će promeniti boju.

easeus start

Kliknite na dugme “Start” i sačekajte da se pojavi ovakav prozor:

easeus main interface

Dakle, već u ovom trenutku možete videti kontakte, SMS poruke, fotografije, video, muziku i ostala dokumenta koja u toku skeniranja EaseUS nalazi. Dokumenti obeleženi crvenom bojom su dokumenti koje ste obrisali i koje možete povratiti. Ukoliko želite neki dokument da vratite, štiklirajte checkbox pored i nakon toga kliknite na dugme Recover. Ja bih vam savetovao da sačekate da EaseUS skenira svu memoriju telefona a da dok se ta radnja dešava samo razgledate. Kada se skeniranje završi (može potrajati i sat vremena zavisno od veličine interne memorije) dobićete mogućnost da filtrirate samo obrisane podatke, da vršite pretragu itd.

Dakle, kad se sve završi i kad odlučite koje fajlove, poruke i/ili kontakte želite da vratite, selektujte ih i odaberite dugme recover gde će vam se nakon toga pokazati standardni windows prozor za odabir lokacije gde želite sa sačuvate.

To je to, uspešno ste sačuvali podatke na vaš računar. 😀

Napomena: Ukoliko vam je telefon rutovan, EaseUS će zatražiti root dozvole kako bi bolje i brže pronašao obrisane podatke. Dakle EaseUS radi i sa i bez root pristupa, samo što ako imate root, verovatno će uspeti bolje da pronađe obrisane podatke.

Prilikom skeniranja, na vašem telefonu ćete imati notifikaciju privremeno instalirane EaseUS aplikacije kao na slici:

Jedino ograničenje kod besplatne verzije je što možete vraćati obrisani podatak jedan po jedan. Tako da ako ste obrisali više podataka, ne bi bilo loše da kupite PRO verziju ove aplikacije: EaseUS MobiSaver for Android koja košta 39,95 dolara, što je oko 4500 RSD. Budimo realni, ukoliko odete u servis, verovatno će vam naplatiti 2000 RSD vraćanje podataka, tako da se za samo dva puta ova cifra isplati.

Rezime

Moram da pohvalim aplikaciju da je vrlo jednostavna za korišćenje i da je i prosečan korisnik može koristiti. Jedino što bih zamerio je što ne postoji Linux verzija.

Tags: data recoveryVraćanje podatakanestali kontaktiobrisani kontaktiobrisani podaciVraćanje podataka

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

19 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *