Kako izvući sve podatke sa telefona i resetovati ga na fabrička podešavanja i kada ekran ne reaguje?

Objavio u 16/12/2013 u 11:14

S obzirom da sam telefon ispustio prvi put u životu, i sa tugom se rastajem od HTC One X-a 🙁 došao sam u situaciju da telefon nije upotrebljiv. Pali se, ekran “radi”, međutim samo donji deo reaguje na dodir i to kad on hoće.

Kao što sam rekao, ranije nikad nisam razmišljao o ovom problemu. Tj. da je problem doći do podataka. Barem ne toliko ozbiljno! Pa dakle, moram da vam kažem, da je uključen ADB zlata vredan. I ne znam kako da prenesem poruku drugim ljudima, ali ja bih vas zamolio da svima koje poznajete kažete sledeće:

Uključi ADB zlu netrebalo!

adb-ukljucen

Dakle, sad svi kojima nije uključen ADB (USB Debugging) da odmah uključe, ako su im podaci na telefonu bitni, a siguran sam da jesu.

Dakle, celo ovo uputstvo ne vredi ako nije uključen ADB. Njega nije moguće uključiti nikako ako nemate pristup sistemu. Ako imate pristup Stock Recovery-u (onaj što dolazi sa telefonom) ili Custom Recovery (vrlo verovatno ga imate ako ste rutovali telefon), onda postoji velika šansa da ako restartujete telefon u ovaj mod imate pristup adb komandama. U prevodu, ima nade 😀

Da bi ste proverili da li komp prepoznaje telefon preko adb-a kucajte:

adb devices

Ako vam ispiše serijski broj uređaja, znači da ste u adb režimu 😉

Ako ispiše serijski broj i posle toga reč recovery, u recovery-u ste.

Da instalirate ADB, sledite ovo uputstvo.

Izvucite sve što se može preko ADB Backup komande

Davno beše kada sam napisao tekst sa naslovom Backup i Restore svega bez potrebe ruta i otključavanja

Uglavnom, da se ne ponavljam u ovom tekstu, možete ga pročitati, ali u command promptu je dovoljno da ukucate:

adb backup -all

Na ovaj način ćete sačuvati sve sa telefona. Kontakte, slike, video, save game … sve sve sve. Ovo je možda i najbolji metod. Međutim, ovo nećete moći iz klasičnog Recovery-a da uradite (barem ne znam da može), a pogotovo ne iz samog operativnog sistema ako vam ne radi ekran. Zato je pametno imati Custom Recovery!

Ovo je takođe moguće uraditi i preko Total Commander plugin-a.

Kako otpakovati .ab fajl napravljen ADB Backup komandom?

Ok. Ali šta da se radi sa .ab fajlom koji je napravljen?

Titanium Backup vam može vratiti sve aplikacije i njihov data, međutim, samo aplikacije ako telefon nije rutovan.

Titanium Backup (root needed)
Titanium Backup (root needed)

Takođe postoji ADB Extractor program koji može sve to lepo da otpakuje 😀

 1. Skinite program sa linka u rečenici iznad. Otpakujte zip fajl.
 2. Prekopirajte adb backup fajl koji ste kreirali u folder gde ste otpakovali ADB Extractor
 3. zatim kucajte: java -jar abe.jar unpack backup.ab backup.tar
 4. To je to, dobićete otpakovano sve.

Neću ulaziti dublje u problem instaliranja jave, ko zna zna, ko ne zna, nek koristi Titanium Backup ili nek pročita Readme fajl za ADB Exctractor 😀

Izvlačenje podataka sa interne memorije ili SD kartice

Dakle, podatke iz aplikacija možete vratiti preko Titanium Backup-a, ali kako da kopirate podatke sa SD kartice? Ili vam možda samo to treba?

Savršen alat za to je opet dodatak za Total Commander koji sam pre neki dan opisao. Na ovaj način imate pristup svim dragocenim fajlovima 😀

Kako resetovati na fabrička podešavanja?

OK, možda ste se odlučili da telefon odnesete na servis i ne želite da vam čeprkaju po telefonu kad ga poprave. Najbolje rešenje je reset na fabrička podešavanja. Ali kako kad nemožete da pristupite telefonu? ADB 😀

Dakle, kucajte

adb reboot recovery

zatim

adb shell

onda

recovery –wipe_data

to je to, telefon će se restartovati a podaci će biti obrisani. Samo ne zaboravite da preko Total Commander-a obrišete sve sa SD kartice jer ovaj metod ne briše te podatke.

[thankyou]

Tags: adbAndroidbackupfactory resetne radi ekranpodaciRestoreVraćanje podataka

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

7 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Zoran Manasijevic 29/12/2020 u 11:20 PM

  Posle sistemskog azuriranja Xiaomi red mi 8 not pro telefona ne mogu da otvorim nijednu aplikaciju. Ne vidi nijedan kontakt i poruke koje dobijem, ne mogu da zovem ali mogu da me zovu. Pokusao sam da na kompjuteru skinem podatke ali nisam uspeo.

 • Postovani,Telefon Pixi 3(4) Androiid X phone onetuc je blokirao sve aplicacije,pojavlju je se Keyguard ne reaguje,Process sistem ne reaguje.a ja ne mogu da pokrenem nista da bih podesila.Ima li pomoci?
  P.s.On radi ali sve je bukvalno zaledjeno.
  Hvala Mira

  • Paaa, meni zvuči kao da je crkao touchscreen, tj. hardverski deo koji detektuje dodir. Možda nije. Ako nije onda bi reset na fabrička podešavanja rešio problem, ali pri tom gubiš sve podatke. U tekstu imaš primer kako sam ja izvukao podatke sa mog telefona, ali taj primer je ukoliko si uključila USB debugging koji vrlo verovatno nisi uključila, samim tim teško da možeš izvući podatke.

   Ja bih odneo telefon u servis da vide da li je ekran u pitanju, tj. touchscreen.

 • Kako vratiti telefon na fabricka podesavanja ako su ove dve opcije nemoguce ? Telefon mi je pao,pocrneo je potpuno ekran.Imam lozinku za otkljucavanje.Google nalog je neupotrebljiv a nije ukljucen ni ADB.Dakle,nemam pristup telefonu osim preko USB kabla ali imam lozinku.U pitanju je HTC desire 820.Hocu da ga nosim u servis da mi zamene ekran,ali imam vrlo poverljive podatke u telefonu.

 • Pozdrav,

  Pukao mi je ekran na Samusng Galaxy S3 I9300 telefonu. Ispao je na beton i ekran je mrtav, daje znakove zivota kad se upali ali samo u vidu svetla u gornjem levom uglu koji registruje da je tel. upaljen i na dnu telefona. Kada ga zakacim na komp. preko usb-a na njemu nema bas nista 🙁 ni na SD kartici koja je bila na njemu nema nista.
  Ne razumem se bas u tehniku pa mi je sve ovo sto ste pisali Bozije slovo, pitanje je da li da uopste pokusavam da dodjem do podataka ili?

  gde bi mogla da ga odnesem da se to uradi, mislim da se ne isplati da dajem 100€ koliko sam cula da kosta zamena displeja, samo da bi mogla da dodjem do podataka, ako ih uopste ima posle soka od pada 🙂

  hvala unapred,
  poz.
  Milica

 • Svaka cast, veoma korisno. 😉

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *