Kako vratiti slučajno obrisane kontakte, fotografije, video snimke …

Objavio u 18/03/2018 u 23:58

Svi nama se dešava da obrišemo nešto sa telefona i da kasnije zažalimo što smo to uradili. Bilo da je fajl ili kontakt namerno ili slučajno obrisan, kod Android-a ne postoji kanta iz koje je to moguće vratiti. Podatak je trajno obrisan. Međutim, ukoliko se reaguje na vreme, postoji mogućnost da se taj podatak vrati.

Već sam u sponzorisanom tekstu pisao o EaseUs aplikaciji, ali ona se plaća, tako da nije uvek primenjiva. Zato ću sada da napišem par primera kako je to moguće.

Kontakti

Dakle, ukoliko ste obrisali kontakt koji ste shvatili da vam kasnije ipak treba a uvezani su vam kontakti sa Google kontaktima postoji opcija da vratite obrisan kontakt ili kontakte. Dovoljno je da na računaru ili telefonu (iz browser-a) otvorite contacts.google.com i iz menija sa strane odaberete more (više) > undo changes (vrati izmene) i pojaviće vam se sledeći ekran:

google kontakti vraćanje

Odaberite koliko u prošlost da se vrati izmena i kliknite na Confirm. Ako ste obrisali kontakt pre nekoliko sati, odaberite par sati više od toga, ili yesterday (juče) itd. Za par minuta kontakti će biti vraćeni i na telefon i u Google kontaktima. Ne može biti jednostavnije 😀

E sad, ukoliko niste sinhronizovali kontakte sa Google kontaktima, onda se šanse smanjuju, mada i dalje postoji nada, to ću malo kasnije objasniti.

Fotografije

Ukoliko ste obrisali fotografiju sa telefona, postoji velika šansa da ona zapravo postoji među Google fotografijama. Ako imate instaliranu Google Photos aplikaciju i dozvolili ste da vam čuva sve fotografije na Google servere (inače besplatna opcija za koliko god fotografija imate), velike su šanse da odlaskom u Google Photos aplikaciju možete samo otići na datum kada je fotografija napravljena i da nađete tu fotografiju u svom punom sjaju 😀 Takođe možete otići na photos.google.com sa računara i istu naći, čak i pretragom opisujući šta je na toj fotografiji 😉

Kontakti, multimedija …

Dakle, ukoliko ste sinhronizovali svoje dokumente sa Google serverima, što je veoma preporučljivo po mom mišljenju, podaci su u sigurnim rukama. Ali ako niste sinhronizovali, postoji aplikacija po imenu GT Recovery koja će pokušati da nađe fotografije na samom telefonu i da ih vrati. Pošto kada obrišete neki dokument sa uređaja, on se zapravo ne briše, već se samo briše njegova lična karta, tj. informacija o njegovom postojanju.

Ako imate rutovan telefon, dovoljno je da instalirate GT Recovery sa Play Prodavnice i da pokrenete skeniranje i ako vam nađe fotografiju, kontakt ili šta ste već obrisali, lako je možete vratiti.

Evo i kratkog videa koji objašnjava kako se aplikacija koristi, ali je interfejs ultra jednostavan. Dovoljno je da izaberete sa kog diska (interna memorija ili SD kartica) želite da vratitte podatke, izaberete tip podatka, pokrenete skeniranje i kada vam nađe podatke, jednostavno ih vratite tamo gde im je i mesto 😀

Ukoliko niste rutovali vaš uređaj pre nego ste obrisali podatke koje želite da vratite, nemojte, pošto ćete verovatno procesom rutovanja obrisati sve što je sačuvano na uređaju. Umesto toga, preuzmite GT Recovery za Windows (nije dostupna verzija za Linux i Mac) sa zvaničnog sajta gtrecovery.net

GT Recovery windows

Povežite telefon sa računarom i proverite da li su vam drajveri instalirani.

Otpakujte i instalirajte GT Recovery i pokrenite aplikaciju, dobićete sledeći ekran:

gt recovery home

Ako želite da brzo pregleda obrisane podatke, kliknite na Quick Recovery, odaberite lokaciju gde želite da sačuva podatke koje nađe i pokrenite skeniranje.

gt_folder

Ako ste formatirali uređaj (vraćanje na fabrička podešavanja ili formatiranje SD kartice), štiklirajte opciju “Format Recovery”.

Tokom procesa skeniranja, fajlovi i kontakti će se pojavljivati u interfejsu, možete zaustaviti skeniranje u bilo kom momentu i vratiti izgubljeno.

gt_scan

To je to, nadam se da ste vratili obrisane podatke.

Tags: Google ContactsGoogle PhotosGT RecoveryPlay ProdavnicaPlay Store

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

19 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *