Nema više Nexus programa, sada je tu Android Silver

Objavio u 29/04/2014 u 19:52

Google se izgleda sprema da napravi veliko spremanje u Android ekosistemu sledeće godine. The Information sajt je objavio detalje Android “Silver” programa, nove linije Android pametnih telefona koji će, kako kažu, zameniti Nexus liniju. Silver je napravljen da se takmiči sa Apple iPhone programom i omogućiće Google-u da ima više kontrole nad visokom klasom Android uređaja na tržištu, gde je Samsung trenutno veoma dominantan.

Pod Silver programom, Google bi platio proizvođačima i operaterima da naprave telefon specijalno dizajniran po njihovim specifikacijama, sa ograničenim brojem preinstaliranih aplikacija koje ne dolaze iz Google kuhinje što bi omogućilo brze apdejte Android operativnog sistema. Pored Google kontrole softvera, The Information izveštava da će Silver uređaji podržavati premium opcije kao što su vodootpornost, koja je već prisutna kod mnogih Android telefona visoke klase, kao što su Xperia Z1, Z2, od skora Galaxy S5 … Izveštaji tvrde da će LG, Motorola i neki kineski proizvođači ući u ovaj Silver program, kao i T-Mobile i Sprint u SAD, Telefonica, Telsra i Softibank u ne SAD državama. Silver program će biti predstavljen za početak u državama kao što su SAD, Nemačka i Japan, kao i zemljama u razvoju poput Brazila i Indije.

Google je, prema dosadašnjim izveštajima, spreman da potroši preko milijardu dolara za promociju Silver uređaja preko tradicionalnih kanala za reklamiranje i reklama u prodavnicama. Dok je Nexus program bio okrenut direktno potrošačima, Silver je okrenut prodavnicama.

Takođe, The Information izvori tvrde da Google planira da pomogne finansijski proizvođačima koji se muče da nadmaše Samsung po pitanju marketinga, gde je HTC jedan od prvih imenovanih.

Tranzicija na više Android Silver uređaja postavlja pitanje šta će se desiti sa Nexus developerskim programom. Takođe, kako će se to odraziti na tablete? Google i ASUS su imali ogroman uspeh sa Nexus 7 serijom prethodnih godina.

Mislim da će ove promene biti drastične, šta vi mislite?

Tags: googleLGmotorolaNexussamsungSilver

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

3 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Iskreno, mene najvise zabrinjava to sto ce se, pa gotovo sa velikom sigurnoscu izgubiti dobar odnos ulozenog i dobijenog, tj. imacemo Nexus uredjaje ali po kojoj ceni? o.O I kao sto eboye kaze, Oppo, OnePlus, Cyanogen ‘eve’ me stizem! 😀

  • Sandra Simonović 29/04/2014 u 9:16 PM

    “sa ograničenim brojem preinstaliranih aplikacija koje ne dolaze iz Google kuhinje”
    ovo mi se nikako ne dopada.

    Istina je da me je Nexus toliko razmazio da jednostavno ne mogu da zamislim da koristim telefon sa kojeg ne mogu da uklonim neke glupave apps (i potpuno je irelevantno što sad telefoni imaju dovoljnu snagu da istrpe sve to što im proizvođači natrpaju). Navikla sam i na mnoge default apps, i baš mi se ne dopada sad ova ideja :/

    • Slažem se. Ja sam do Nexusa uvek pretvarao taj 3rd party uređaj u Nexus putem CyanogenMod ili sličnog Custom ROMa.

      Ako krenu ovim putem, eto mene kod Cyanogen Inc i Oppo-a 🙂

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *