Samsung predstavio Galaxy S5, za mnoge razočarenje

Objavio u 25/02/2014 u 2:58

Danas smo na MWC-u pokupili bedževe za Unpacked 5 događaj i kao na politički miting u Srbiji kada se ide autobusima smo otišli na potpuno drugi kraj Barselone (van grada) gde je bio organizovan Unpacked 5 događaj. Na samom ulasku su zadržavali posetioce, valjda da bi uhvatili kadar velike gužve, kao što to i naši političari rade, pa da se hvale kako su imali više posetilaca od Apple-a O_o

A evo i kako je to izgledalo:

Dakle, nakon što je masa nagrnula, sve se smirilo i uživali smo u Barselonskom Operskom orkestru dok se svi nisu smestili. Zatim je krenula prezentacija Samsungovog novog flagship uređaja.

Dakle, Samsung Galaxy S5 donosi novu ključnu reč, Glamur. Ovo se moglo čuti mnogo puta u toku prezentacije i definitivno su ciljna grupa ljudi koji vole glamurozne stvari. S5 dolazi u, opet, plastičnom kućištu, doduše ovoga puta perforiranoj plastici. Moram priznati da je osećaj pod rukom potpuno drugačiji od vizuelnog doživljaja i da zapravo nije toliko plastičan. Ivice su od aluminijuma, a sa prednje strane S5 zapravo jako podeseća na svog prethodnika.

S5 ima Super Amoled FullHD ekran od 5.1″ – dobro je da nisu išli na sulude rezolucije – kameru od 16MP sa zadnje strane, Snapdragon 800 procesor (kao u Nexusu 5) i 2GB Ram memorije. Baterija je doduše pristojno povećana i ima kapacitet od 2800mAh. Specifikacije su gotovo iste sa Nexusom 5 i LG G2 telefonima, dok je Sony sa Xperia Z2 modelom ovoga puta napravio korak ispred svih. Međutim, nije sve u specifikacijama. S5 ima i merač otkucaja srca, odmah ispod kamere, koji, budimo realni će se koristiti onog momenta kada kupite uređaj i onog momenta kada ga budete prodavali pa pokazivali šta telefon ima. Tu je i čitač otiska prsta, koji je ugrađen “u sam ekran”. Nismo imali priliku da ga detaljno testiramo, ali verujem da neće imati velikih mana. Takođe na prezentaciji Samsung je naglasio da se podaci o otiscima prstiju neće kolektovati niti odavati, oni ostaju u uređaju.

Sam TouchWiz je malo redizajniran. Sam settings sada ima flat ikone, kao što i većina Samsung aplikacija sada ima flat dizajn. Međutim sam Launcher je ostao identičan, pa čak i ikone aplikacija.

Ultra Power saving mode radi slično što i AOKP Dark mode, tj. prebacuje Android temu u crno belu kako bi na AMOLED ekranima uštedeo bateriju. Kako kažu, kada vam je baterija na 20% u ovom režimu ćete moći da izgurati i 24h. Međutim, siguran sam da ovaj režim ne uključuje 3G, 4G ni WiFi, već samo telefonske pozive i SMS poruke.

Ono što je još zanimljivo je da su modeli koji su bili izloženi bili od 16GB a sam operativni sistem je zauzimao 8GB, tako da je korisniku bilo dostupno samo pola interne memorije. O bloat-ovanju sam pisao ranije, Samsung izgleda nastavlja da zatrpava operativni sistem beskorisnim aplikacijama i pored Google-ovog upozorenja.

Kamera može da snima 4K video, što je definitivno postao trend i očekujem da će u toku 2014. svi flagship telefoni slediti Xperia i Galaxy modele, jer je cilj prodati 4K televizore. 😀

Samsung Galaxy S5 ima IP67 specifikaciju što ga čini otpornim na vodu i prašinu, mada kako su rekli, ipak ga nemojte potapati 😀

To bi uglavnom bilo to, iskreno sam očekivao mnogo više. Sony je ovog puta ipak bio bolji, a HTC ima zicera kog ne bi smeo da propusti.

 

Tags: čitač otiska prstaGalaxy S5KitKatMWC2014samsungSamsung Galaxy S5TouchWizunpacked 2014unpacked 5

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

3 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *