Japanska kompanija Rakuten kupila Viber za 900 miliona dolara

Objavio u 14/02/2014 u 14:58

Rakuten, japanski gigant u elektronskom poslovanju je upravo kupio Viber za 900 miliona američkih dolara. Iako je CEO Viber-a pre neki dan izjavio da nisu u pregovorima o prodaji, eto, ipak su pristali.

Iz Rakutena kažu da je cilj ove kupovine ojačavanje njihove globalne platforme i dodavanje novih korisnika njihovom e-commerce i digitalnom servisu.

Viber ima 280 miliona registrovanih korisnika na globalnom nivou u preko 200 zemalja od čega je preko 100 miliona aktivnih korisnika. Viber dobija nove korisnike ogromnom brzinom, pogotovo u zemljama u razvoju (kakva je i Srbija, gde je popularnost Viber-a ogromna).

U Aziji je broj aplikacija za porukanje naglo porastao, uzmite na primer WeChat u Kini, Line u Japanu i KakaoTalk u Južnoj Koreji. Svi ovi servisi imaju bazu korisnika koja se broji u stotinama miliona, ali je ograničena na određeni region.

Viber, kao i WhatsApp ima globalno raspoređene korisnike, što će omogućiti Rakutenu da se proširi na nova tržišta i da možda ostvari njihove ambicije da postanu najveći internet servis na svetskom nivou.

Prošla godina je prva godina u kojoj je Viber uspeo da ostvari prihod, i to od 1,52 miliona dolara. Kompanija je imala neto gubitak od 29,51 miliona dolara u 2013. U poređenju sa 14,73 miliona dolara neto gubitka iz 2012. ovo je odličan pomak.

Viber je uglavnom ostvario prihode od jeftinih poziva i sticker-a koje je predstavio u oktobru prošle godine.

Tags: JapanKakaoTalkkupovinaLineRakutenViberWeChatWhatsapp

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *