Statistika SrboDroida za 2013. godinu [INFOGRAFIK]

Objavio u 04/02/2014 u 20:59

2013. godina je bila vrlo uzbudljiva godina u Android svetu. Pored promena koje su se dešavale u svetu i u Srbiji su se dogodile ogromne promene. Neke od tih promena su uticale i na promene na SrboDroid portalu.

Generalno ima mnogo više Android uređaja, što može da se vidi na infografiku koji sam napravio, da je posle juna 2013. godine (ne znam zašto baš tad) veći broj poseta bio sa mobilnih telefona i tableta. Doduše tableti su još uvek u jednocifrenom procentu (oko 2%), dok je broj posete sa mobilnih telefona skočio na oko 25%. S obzirom da je godinu pre toga poseta sa mobilnih uređaja bila u procentu manjem od 5%, a na poslednjem inforgrafiku koji smo napravili ova cifra je bila na samo 2% (2011.).

Poseta iz gradova Srbije se, na žalost, više centralizovala na velike gradove, tako da sada ima skoro 50% posete iz Beograda. Daleko iza su Novi Sad, Kraljevo i Niš, ostali gradovi su sa procentom manjim od 2%.

Takođe zanimljivo je da je Samsung zauzeo HTC-ovo mesto. Negde početkom 2012. godine se dosta osetio pad HTC-a u korist Samsung uređaja. LG je takođe imao skok sa nekih 3-4% na sada 10%. Sony korisnika po broju ima skoro isti broj, samo se procenat smanjio. Izgleda da Sony ima verne korisnike, ali teško dobija nove. Naravno tu su i iPhone i iPad uređaji, kao i Nokia i Huawei. Zanimljivo je takođe da Nokia korisnici uglavnom dolaze sa Symbian operativnim sistemom, a da samo 10-20% Nokia korisnika ima Windows operativni sistem.

Na šta sam posebno ponosan na vas koji nas posećujete je da koristite moderne, da ne kažem normalne browser-e. Chrome je, kao i u svetu uzeo najveći deo kolača sa 48%, Firefox odmah iza sa 25%, Android Browser je nešto što nisam očekivao na trećem mestu i to sa 10%. Opera se popravila, ali verovatno zarad mobilne verzije i sad je na 6% (prethodno je bila veoma slabo vidljiva u statistici). I konačno IE u izumiranju na tričavih 4% 🙂

SrboDroid beleži najveću posetu između 8 sati uveče pa do 10, što zasigurno znam da nije slučaj na drugim portalima. Ali ako pogledamo širu sliku, od nekih 5 popodne pa do 2 ujutru imamo najveću posetu. Definitivno zaposleni čitaoci posle posla žele da saznaju nešto više iz Android sveta, a oni nezaposleni vole da spavaju dugo 😀

Ali možda i najveći biser naše statistike su stranice koje su najposećenije. 2011. i 2012. to su definitivno bila uputstva za rutovanje uređaja sa slabim performansama, a najviše za HTC Tattoo i LG GT540. 2013. je pobedu odnelo definitivno uputstvo za instaliranje Viber-a. Ne znam koji je problem za instalaciju, ali definitivno ili naši posetioci nisu čuli za Play Store ili stvarno imaju nekih problema.

Međutim, odmah za Viber-om i WhatsApp-om je tu i problem koji se dešava kada ljudi postave šablon za otključavanje i onda zaborave i šifru koju su postavili prilikom uključivanja šablona, a da stvar bude još gora, zaborave i Google nalog i lozinku, pa onda traže način kako da otključaju telefon ili da ga resetuju na fabrička podešavanja.

Možda su prve dve teme bile najčitanije, jer je treća najčitanija tema bila Android za početnike.

srbodroid 2013 infographic

Toliko od mene 😀 Čitamo se i ove 2014. godine.

Tags: Android SrbijaChromedesktopFirefoxhtcLGmobilnisamsungSrbijastatistikauputstva

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

8 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Ja samo svratio da čestitam i poželim duple brojke u 2014 🙂

    Ovo što se tiče gradova nije baš podatak koji se može uzeti zdravo za gotovo zbog naših provajdera, jer recimo mene uvek prikazuju da sam iz Novog Sada iako sam iz Subotice 🙂

  • najbolji ste,svaki dan dva puta obidjem vas sajt 🙂

  • Hvalaaa 😀 Jedva čekam recenziju 😀

  • Do dva sata ujutru se cita SrboDroid, a posle dva sta se gleda a ne cita 😀 (if you know what i mean 3:) ). U svakom slucaju ja pripadam Kraljevu i regionu tj. ja sam iz Studenice 🙂 vas fan gotovo od vaseg nastanka. Veliki pozdrav za tim SrboDroid-a, uz zelje i nadanja da napredujete jos vise i da ako vam zatreba neko ko ce vam pisati artikle – TAJ SAM 😀 . U svakom slucaju nadajte se da cu napisati i poslati vam recenziju za Meizu MX3 telefon cim stigne (a trebalo bi za nedelju do dve), znaci ocekujte test do kraja meseca. 😀 Samo napred kao i do sada. POZDRAV 😀

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *