SwiftKey uskoro dobija srpski jezik

Objavio u 03/11/2011 u 19:09

swift key vip

Ako ste VIP korisnik SwiftKey tastature, danas ste verovatno dobili mail sa pozivom za glasanje. SwiftKey tim sprema integraciju srpskog jezika ali imaju dilemu 🙂 Pošto smo jedna od retkih zemalja koja koristi dva pisma, nisu sigurni koje pismo da uvedu za naš jezik, te pozivaju sve VIP testere da glasaju kojim jezikom najčešće pišemo na telefonu: ćirilicom, latinicom ili oba.

Na ovu anketu je moguće odgovoriti samo ako imate VIP nalog, pa ako ste u mogućnosti, odgovorite kako bi anketa bila relevatna. Iskreno mislim da bi bilo najbolje da uvedu OBA pisma, pa ko piše više ćirilicu da to izabare, ko piše latinicu to izabere, al ajd … valjda ih mrzi da implementiraju oba 😛

Eto, mnogi od vas su se pitali kako da pišu “našim” slovima … eto SwiftKey će uskoro biti odgovor.

Link ka anketi.

Tags: anketaĆirilicaLatinicapismoswiftkeytastatura

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

10 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Ideja je da se zamene QWYX sa ŽŠĆČ. Tj, da Ž bude na mestu Q i ako želiš da ukuacš q(koje se koristi sigunro mnogo ređe od ž) treba da zadržiš malo duše pritisnuto slovo Ž kao što se sada dobijaju naša slova. I tako za ostala slova W-Š, Y-Ć, X-Ć. I sva ova slova(QWXY)i dalje možeš da ukucaš samo to traje sekund duže. Javlja se problem gde satviti slovo Đ. Smanjti šift ili ubaciti umesto upitnika ili negde… Možda i nije dobra ideja.

  Još uvek nema srpskog jezika u Swiftu. Počeo sam danas da koristim swiftkey, kapiram da će mi manje smetati kad upamti više reči.

  • Rekao bih da je to neizvodljivo. Na SwiftKey tastaturi mozes da koristis 3 recnika istovremeno. Nemam nikakvog prebacivanja sa jednog na drugi, nego tastatura u toku kucanja prepoznaje na kom jeziku kucas. Tako da mozes pola recenice a otukcas na srpskom a pola na engleskom bez ikakve promene jezika kojim kucas. Ako bi primenili ovo sto ti predlazes ne znam kako bi to fukncionisalo.

 • Predložio sam ubacivanje tastature sa našim slovima u swiftkey.

  Ako vam se sviđa glasajte. Link je ispod. ;)Što više glasova veća je verovatnoća da će to uraditi

  http://support.swiftkey.net/forums/116689-1-swiftkey-x-ideas-/suggestions/2498120-balkans-ex-yugoslavian-keyboard-layout

  • Ja mislim da je to losa ideja. Nema potrebe da postoje nasa slova. Samo ce tipke biti manje i otezace kucanje na manjim ekranima. Drugo ako imas dobar recnik, tebi ce se nasa slova u recima koje kucas automatki ispisivati kao sto se to kod mene dessava na Sony Ericssonu. Kucam npr. kuca, a ispisuje se kuća. Ono sto prodaje SwiftKey tastaturu je upravo dobar recnik i ucenje novih reci i predvidjanje onoga sto korisnik zeli da otkuca, a ne da se muci i da nabada slovo po slovo.

 • Hvala na savetu. Na zalost nigde na SD cartici nemam ni jedan folder vezan na bilo koji nacin za Swiftkey. Cak ga ni sa Search nisam nasao ni u internoj memoriji. Jel te ne mrzi da vidis gde je kod tebe, pa da mi ostavis putanju ka njemu. Moze i na priv. da ne opterecujem forum nomister1@gmail Hvala

  • Pa direktno na SD kartici, folder se zove SwiftKey, tu se nalaze sva podesavanja tastature … 😐 Nakon instalacije tastature, neophodno je da uradis open, tj da prodjes kroz wizzard za konfiguraciju. Nije dovoljno da samo udjes u settings i ukljucis je 😉

 • Molim bilo koga ko zna ako moze da me posavetuje. Na HTC Incredible sam dugo koristio fabricki ROM i ovu tastaturu koja mislim da je jedna od najboljih. Pre 7 dana sam rootovao telefon i ubacio Cyanogen7 i od tada imam probleme. Po restartu telefona ignorise mi ovu tastaturu i vraca na Android tastaturu. Cak odlaskom u setings i cekiranjem iste, ne prihvata je, vec moram uvek da radim njen reinstall. Hvala unapred

  • Probaj da ocistis data tastature (menu>settings>applications>manage applications>swiftkey) i da obrises folder swiftkey sa SD kartice. Ili uninstall i opet brisanje tog foldera. Mozda uspe. Nisam imao takav problem, ali moguce je da ako si uradio restore preko titanium backup-a da se data ne poklapa sa Sensa ROMa na AOSP ROM.

 • SlideIt tastatura vec dugo ima cirilicni i latinicni recnik srpskog jezika. Jeste malo skuplja, ali odlicno radi. Postoji i free trial pa moze da se proba pre kupovine.

 • Ако убаце моје писмо вероватно ћу пробати, нисам ВИП јер ми ништа не значи пошто ја пишем писмом које они нису подржали. Надам се да ће га подржати собзиром да доста хвалите ову апликацјиу.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *