Opa, HTC više neće zaključavati bootloadere na svojim novim uređajima!

Objavio u 27/05/2011 u 10:47

small-htc

Extra, extra, read all about it! 🙂 Ovogo jutra po našem vremenu je izvršni direktor HTC-a Peter Chou objavio da je kompanija uvažila primedbe i sugestije svojih korisnika da će na svim novim modelima bootloader-i biti otključani!!

“There has been overwhelmingly customer feedback that people want access to open bootloaders on HTC phones. I want you to know that we’ve listened. Today, I’m confirming we will no longer be locking the bootloaders on our devices. Thanks for your passion, support and patience,” Peter Chou, CEO of HTC

xrecovery

Šta ovo znači za korisnike. Pa, bootloader je deo koda koji se nalazi u samom uređaju koji pokreće operativni sistem. Nešto kao BIOS kod desktop računara. Više pročitajte o BootLoader-u ovde. Svi proizvođači su do sada ugrađivali svoje verzije BootLoader-a, a korisnicima je bilo onemogućeno podizanje drugih verzija Androida, pa smo morali da se snalazimo po principu štap-kanap (čitaj root, s-off itd itd).

Iako je Android open source, svaki proizvođač je zaključavao bootloader, a kako bi korisnicima “servirao” svoju verziju operativnog sistema prilagođenu za taj uređaj- Ipak, dosta developera pravi Custom ROM-ove i mnogi ih instaliraju na svoje uređaje.

Isto tako, otključavanje bootloader-a su proizvođači smatrali kršenjem ugovora o korišćenju i ne bi ih primali na garanciju za vreme garantnog roka.

E, sad će HTC svoje uređaje isporučivati sa otključanim bootloader-om, što će korisnicima konačno omogućiti instaliranje Custom ROM-om bez kršenja ikakvih ugovora itd.

Moram da kažem: Hvala HTC-u!

Inače HTC nije prvi proizvođač koji je napravio ovakav korak. Sony Ericsson je bio prvi sa ovakvim potezom, doduše na malčice drugačiji način.

Da li će se sad i ostali proizvođači priključiti ovom trendu, ostaje da vidimo, pogotovo Motorola koja je imala “afere” povodom ovoga.

[via Gadgeterija]

Tags: Bootloaderhtcutklučavanje

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

5 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *