Šta je BootLoader i kako ga otključati

Objavio u 01/11/2010 u 2:00

nexus one BLAko ste novi u svetu hakovanja i rutovanja Androida, onda postoji gomila gikovskih izraza koji će vas odbiti od ideje o rutovanju. Jedan od takvih termina je meni bio stran kada sam hteo da rutujem moj Hero, a to je “BootLoader”. Pročešljao sam gomilu tutorijala koje sam kopao po raznim forumima, YoutTube-u, Vimeo-u … tražeći jednostavan odgovor. Zašto moram da otključam BootLoader pre nego instaliram Custom ROM ili da uopšte pokušam sa rutovanjem. Iako tada nisam uspeo da nađem jasan odgovor, vremenom se pojaviljivala gomila informacija o tome, tako da sam konačno uspeo da složim sve kockice. Pa evo da podelim i sa vama neke od odgovora na jednostavna pitanja kao što su: Šta je to Bootloader? Zašto ga otključavati? i kako? Usput ću vam objasniti i sve moguće pretnje koje se mogu pojaviti u ovom procesu.

Šta je BootLoader?

Pojednostavljeno rečeno, BootLoader je kod koji se pokreće pre pokretanja bilo kog operativnog sistema. Koncept BootLoadera je univerzalan na gotovo svim operativnim sistemima. Ovo je slučaj sa operativnim sistemima na desktopu, laptopu, pametnim telefonima i drugim uređajima koje pokreće OS. BootLoaderi su praktično paketi instrukcija za butovanje kernela operativnog sistema i većina njih ima svoje debugging ili modifikaciono okruženje. Kako se BootLoader pokreće pre bilo kog softvera na vašem uređaju, to ga čini specifičnim za svaki procesor ili matičnu ploču, pa tako svaki uređaj ima svoj BootLoader. Ovo je jedan od razloga zašto Android telefoni imaju različite Custom ROMove, jer telefoni različitih proizvođača imaju drugačiji hardware. Apple uređaji koje pokreće iOS imaju uglavnom iste hardverske specifikacije, tako da nema toliko varijacija u njihovim BootLoaderima.

Razlike u Android BootLoaderima

Svaki Android telefon ima BootLoader koji daje instrukcije kernelu operativnog sistema da se butuje (pokrene). Android OS je open source OS i dostupan je na različitom hardveru. Svaki proizvođač ima svoju verziju BootLoadera specifičnu za hardver prisutan u njegovom okruženju. Motorola je skoro izbacila “eFuse” komande u svojim Android telefonima, koje mogu da cigliraju/brikuju (zauvek isključe) vaš telefon u slučaju da pokušate da flešujete Custom ROM.

Zašto je BootLoader zaključan?

BootLoader je uglavnom zaključan na Android uređaju jer, iako je Open Source OS, proizvođači žele da vas zadrže na njihovoj verziji Android OSa koju su dizajnirali specijalno za taj uređaj. Da bi postigli to, proizvođači zaključavaju BootLoader. Sa zaključanim BootLoaderom na Android uređaju, praktično je nemoguće flešovati Custom ROM, i nasilni pokušaji mogu oštetiti garanciju, i uglavnom se završe brikovanjem telefona. Tako da, prvi korak je uvek otključavanje BootLoadera.

Zašto otključavati BootLoader na Android uređaju?

Objašnjenje na ovo pitanje je veoma jednostavno. Ako želite root pristup, želećete i da flešujete Custom ROM (post root želja 🙂 ). A ako ovo želite da uradite, morate otključati BootLoader. Jednostavno rečeno, otključavanje BootLoadera vam omogućava da instalirate Custom Firmware na vaš Android uređaj. Iako smatram da je otključavanje BootLoadera ekstra stvar, moja dužnost je da vas informišem da otključavanje BootLoadera na vašem uređaju poništava garanciju. Ovo nije slučaj samo sa Android uređajima, već i sa Apple uređajima koje pokreće iOS. Takođe, otključavanje BootLoadera na vašem telefonu kompletno briše/formatira vaš telefon i gubite sve aplikacije, kontakte, multimediju itd.

Kako otključati BootLoader na vašem Android telefonu?

Pošto ćemo stavljati uputstva za rutovanje i otključavanje BootLoadera specifično za svaki uređaj, ovde ćemo ostavljati linkove ka tim uputstvima

Pažnja: SrboDroid nije odgovoran ukoliko oštetite vaš uređaj

Ukoliko niste dovoljno tehnički (računarski) obrazovani, savetujemo vam da ovaj postupak primenjujete uz nadzor stručnije osobe.

[thankyou]

Tags: Bootloaderhowtoinfoosnoveuputstvo

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

16 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *