Koliko se Android 5.0 Lollipop razlikuje od prethodnih verzija?

Objavio u 04/11/2014 u 0:39

Nemoguće je da niste do sada čuli o novoj verziji Androida. Još od izlaska KitKat verzije se špekuliše ime i brojčana oznaka. Znali smo svi da će ime počinjati na L i to je sve. Da li će biti 4.5 ili 5.0 … Lemon Meringue Pie … sve je to bilo u opticaju. Google nam je zakuvao čorbu kada je izbacio Developer Preview pre par meseci gde je dao ime novom Androidu L. Mnogi su mislili da će tako ostati, a opet su mnogi bili u pravu kada su mislili da će ipak dobiti neko ime.

E pa zvanično je Lollipop i brojna oznaka mu je 5.0. Najavljen je update za 3. novembar, tj. za juče, međutim još uvek nema potvrde da je update krenuo na Nexus uređaje. U svakom slučaju se očekuje ovih dana. Ja sam sastavio i listu telefona za koje se smatra da će dobiti ovaj update, možete pogledati na ovom linku.

Ali postavlja se pitanje šta je to drugačije i zašto sav taj hajp oko lizalica i broja 5?

Kao prvo, Material Design kao dizajn jezik koji treba da objedini i standardizuje sve web i Android aplikacije je poduhvat koji je enorman i koji će zahtevati vreme, ali svakako veoma hrabar potez Matias Duarte-a kao glavnog i odgovornog u Google-u za Material Design. Definitivno interfejs dizajn za mobilne uređaje i web dobija svoj pravi oblik i Material Design sa subtilnim animacijama je budućno, hteli vi to da prihvatite ili ne.

Pored toga, Android L, tj Lollipop je drugi poredu kompletan redizajn operativnog sistema. Kao što sam pisao za Ice Cream Sandwich kada je izašao da je to bio u svari Android 1.0 … ovo bi mogli nazvati Android 2.0.

Google je dodao novi mehahnizam ekrana za zaključavanje koji radi u saradnji sa NFC-em i Bluetooth-om, tačnije moguće je otključati uređaj bez šifre, paterna itd. ako se nalazite u blizini nekog poznatog uređaja ili preko NFC taga. Ovo može biti veoma korisno za osobe koje zaboravljaju šablon i lozinke njihovih Google naloga.

Tu je i po difoltu uključena enkripcija svega na uređaju, SELinux implementacija je unapređena (prvi put predstavljena na Jelly Bean-u), dodata mogućnost više naloga na telefonu kao što je to do sada moglo samo na tabletima i naravno Kill-Switch opcija za pametne telefone.

Sve vezano za sigurnost što je navedeno zapravo predstavlja problem za kasnije rutovanje. Tako da … sa ove strane mogu priznati da nisam baš oduševljen. Ipak volim sam da brinem o svojoj sigurnosti nego da mi se to nameće … može, ali daj da imam root 😀

Notifikacije su drastično unapređene tako da sada možete da vidite nove notifikacije i kada ste u nekoj full screen aplikaciji i da odlučite da li ćete odmah da odreagujete ili kasnije. Notifikacije takođe mogu biti isključene na određeni period tako da vam ne smetaju ukoliko radite nešto za šta vam je potrebna maksimalna koncentracija.

Takođe, dolazni pozivi neće prekidati vašu trenutnu aktivnost. Pojaviće se samo u obliku notifikacije i vi možete da se javite, ali i ne morate. Ovo je do sada bilo moguće samo instaliranjem nekog Custom ROM-a i izgleda da je Google dosta toga naučio o developerske zajednice koja voli da čeprka po AOSP kodu 😀

Takođe je najavljena i bolja iskorišćenost resursa, tj. smanjena potrošnja baterije. Tu je i Battery Saver koji prikazuje koliko je baterija puna i koliko je potrebno da se baterija napuni do kraja i što je najvažnije koliko vam je baterije ostalo do sledećeg punjenja.

Kao što sam već napomenuo, Google je dodao mogućnost da više ljudi koristi isti uređaj, pa tako na jednom telefonu možete imati nalog za goste, prijatelje, familiju … Podešavanja je moguće dobiti sa povlačenje status bara na dole sa dva prsta gde su dostupni prekidači za Bluetooth, WiFi, podešavanje jačine svetla, tetaring, baterijsku lampu, slanje slike ekrana na TV i rotaciju ekrana.

Brži Internet protok i bolja Bluetooth konekcija se takođe očekuju u L-u. Takođe, ART je sada podrazumevani Runtime što znači da će celo iskustvo na L uređaju biti drastično bolje. Android 5.0 takođe donosi poboljšano iskustvo sa multimedijom (audio, video, kamera), USB audio podrškom, višekanalnim audio strimovanjem, novim profesionalnim opcijama za fotografiju, OK Google za lakši pristup informacijama, podrškom za Android TV, Tap & Pay, Print Preview i mnogo mnogo toga.

Android 5.0 ako uporedimo sa prethodnim verzijama je ogroman skok napred. Google developeri su se definitivno trudili da naprave od Lollipop verzije najbolji Android ikada.

Android kao platforma je prešao ogroman put. Pa da se podsetimo malo istorije:

CUPCAKE, Android 1.5 (Septembar 2008)

Predstavljena je softverska tastatura u ovom prvom izdanju Androida sa imenom po slatkišu. U ovom periodu su predstavljeni prvi ekrani osetljivi na dodir. Google je tada još uvek pratio Apple koji je prvi predstavio pametni telefon sa ekranom na dodir koji danas znamo kao iPhone. Prvi Android telefon je bio HTC Dream, nakon čega je usledila serija Nexus uređaja.

Prvi SDK za Cupcake je izbačen sedam meseci kasnije. Ovo se smatra i kao istorijski momenat jer doneo mogućnost aplouda na YouTube i Picasa servise, podršku za foldere i vidžete na početnom ekranu, mogućnost snimanja videa i podršku za Bluetooth.

DONUT, Android 1.6 (Septembar 2009)

donut

Druga verzija Androida je bila bazirana na Linux kernelu 2.6.29. Nove funkcionalnosti su bile glasovna i tekstualna mogućnost pretrage, multi jezička sinteza glasa, puna integracija snimanja videa, kamere i galerije. Podrška za WVGA rezoluciju ekrana, turn-by-turn Google navigacija i lakša pretraga po Android Marketu koji je uključivao i snimke ekrana.

ÉCLAIR, Android 2.0 (Oktobar 2009)

eclair

Takođe baziran na Linux kernelu 2.6.29, Android Éclair je doneo nove mogućnosti kao što je proširena mogućnost sinhronizacije naloga, Microsoft Exchange email podrška, nove opcije u kameri, unapređeno kucanje na virtuelnoj tastaturi, unapređen agenda prikaz u kalendaru, bolje Google Mape 3.1.2 i Live Wallpaper-i.

Pored 2.0 verzije, Éclair je dolazio kasnije i u verzijama 2.0.1 i 2.1

FROYO, Android 2.2 (Maj 2010)

froyo

Frozen Yogurt iliti zamrznuti jogurt je došao ranije nego što se očekivalo. Android tim je verovatno uspeo da sistematizuje platformu i development aplikacija ovog puta. Bitne novine su bile Android Cloud to Device Messaging podrška, push notifikacije, integracija sa Chrome V8 Javascript endžinom, Wi-Fi hotspot i USB tetering, brz menjanje jezika u tastaturi, podrška za Bluetooth povezivanje sa automobilima i dokovima i Adobe Flash podrška.

Tri verziju su izašle nakon 2.2 verzije Froyo-a, Android 2.2.1, Android 2.2.2 i Android 2.2.3.

GINGERBREAD, Android 2.3 (Decembar 2010)

ginger

Ovog puta, Google nije čekao godinu dana za izbacivanje nove verzije Androida. Gingerbread je dolazio sa unapređenim copy/paste funkcionalnostima, NFC podrškom, intuitivnim unosom teksta u virtualnoj tastaturi, nativnom podrškom za SIP VoIP internet telefoniju, Download Manager i podršku za više kamera.

Brojne verzije Gingerbread-a su usledile, od Android verzije 2.3.1 do Android 2.3.7, gde je svaka popravljala neke bagove.

HONEYCOMB, Android 3.0 (Februar 2011)

honeycomb

Samo nekoliko meseci nakon predstavljanja Gingerbreada, Google je predstavio Honeycomb. Ovo je bilo vreme kada su tableti počeli da se popularizuju i ovo je upravo verzija koja je bila samo i isključivo namenjea tabličnim uređajima. Developeri su dodali System Bar, Action Bar, redizaniranu tastaturu, podršku za više tabova u browser-u i brz pristup ekspoziciji kamere.

Android 3.1 i Android 3.2 su izbačeni kako bi doneli podršku za više USB dodataka i Google TV.

ICE CREAM SANDWICH, Android 4.0 (Oktobar 2011)

ice cream sandwich

Jedna od bitnij verzija Android koja je donela potpuno nov dizajn i standardizovala Holo interfejs kao jezik koji su kasnije preuzele gotovo sve aplikacije. Ovde smo dibli separaciju widget-a, kreiranje foldera prevlačenje jedne ikone preko druge, pinch-to-zoom, Face Unlock, novi izgled galerije, Android Bean i WiFi Direct.

JELLY BEAN, Android 4.1 (Jun 2012)

jellybean

Jelly Bean verzija je doneo Blootooth data transfer preko Android Beam-a, multikanalni audio, proširive notifikacije na prevlačenje itd.

Android 4.2 i Android 4.3 Jelly Bean su bile izbačene kasnije sa ispravljenim bagovima.

KITKAT, Android 4.4 (Septembar 2013)

kitkat

Prvi put se Google udružio sa popularnim brendom po pitanju Android platforme. KitKat je izbačen posle više od godinu dana nakon predstavljanja Jelly Bean verzije. Glavne novine su bile štampanje na daljinu, NFC host card emulacija, novi framework za tranzicije u interfejsu, Storage Access Framework i ugrađena podrška za snimanje ekrana.

Android 4.4 KitKat je kasnije apdejtovan da podrži nosive uređaje (SmartWatch, Google Glass …)

Nakon devet kolača i gomile manjih apdejta, Google planira da promeni mobilnu industriju sa Lollipop verzijom. Možda nam donosi nove đakonije, ali je takođe i mnogo sigurniji. Svaka Android verzija se razlikuje u odnosu na prethodnu i Google stalno unapređuje platformu na bolje.

Ostalo nam je još dosta slova, od M do Z … šta mislite kako će se naredne verzije zvati?

[via AndroidCommunity]

Tags: AndroidcupcakedonuteclairGingerbreadgoogleHoneycombistorijaJellyBeanKitKatlollipop

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1156

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

11 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Imam s 4 sam minse azurirao lolipop 5.o android verzija sve radi normalno samo mi sad vise kad ukljucim wi fi cekam minut da se upali i svaki put moram da kucam sifru za wi fi na kojem sam da li to moze da se resi?Unapred hvala

  • Nenad htc m8 13/02/2015 u 7:07 PM

    Update-ovao sam preksinoc android lolipop 5.0 na svoj htc m8, i pored raznih izmena koje su naravno prihvatljive, desilo mi se to da facebook messenger ne radi kao pre, tj koci. Interesuje me sta je u pitanju, jer se to isto desilo i mom drugu koji ima isti telefon. Ako neko zna neka pomogne??? Hvala unapred

  • Instalirao sam 5.0 regularno na svom Nexus 4 preko OTA preksinoć kada sam dobio obaveštenje od Google-a. Prvi generalni utisak je da je interfejs zaista osvežen, što meni lično prija. Sve funkcioniše normalno. Nisam primetio da mi je telefon sporiji, a da li je brži još uvek je rano da ocenim, jer svakako nema nekog uočljivo značajnog poboljšanja u tom smislu. Čuo sam za taj problem sa lampom, ali kod mene radi sve normalno. Ono što mi se do sada najviše dopalo, kada je u pitanju funkcionalnost, je taj novi notifikacioni bar koji se vrlo lako aktivira (volume up/down) i za tren možete promeniti ono što smo zvali profil, s tim da je sjajna novina što postoji taj mod prioriteta koji aktivirate jednim dodirom, a postoje i fina podešavanja… Takođe, sjajna promena je obaveštenje o pozivu koje se pojavljuje kao traka u gornjem delu ekrana ako nešto radite na telefonu u tom trenutku, a ne kao do sada kada poziv prekida automatski bilo šta što radite. Tako da možete da odlučite elegantno da li da se javite na poziv ili odložite to za kasnije. Font mi je lepši nego stari. Dakle, prvi utisak je da su stvari malo ispeglane, nekako glatkije izgledaju, čak i tastatura. Generalno, čini mi se da je u pitanju korak napred 🙂

  • Malo sam se ulenjio pa nisam još probao Lollipop preview, ali sad čekamo official update. 😀

    Što se sledećeg naziva tiče, već vidim Milkshake sledeće godine. 😀

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share