Android L i Material Design

Objavio u 27/06/2014 u 3:48

Android je proteklih nekoliko godina doživeo drastične vizuelne promene. Na početku je izgledao veoma oskudno i nekako skrpljeno, pogotovo u doba Cupcake-a i ostalih verzija 1.x, da bi se malo poboljšao u 2.x verzijama i sa Gingerbread 2.3 verzijom definisao neki pravac. Međutim, tek sa Android verzijom 4.0 tj. Ice Cream Sandwich, dobili smo kompletan redizajn i definisanje izgleda Androida kakvog ga danas poznajemo.

Na ovogodišnjem Google I/O 2014, Google je predstavio Android L, sada opet kompletno redizajniran Android interfejs. Izmenili su sve, tačnije nisu izmenili, nego su o svemu razmislili još jedan put i ponovo uradili interfejs elemente iz početka. Promene su drastične i u Google-u oni ovaj novi smer nazivaju Material Design koji preuzima glavnu poziciju od prethonog Holo dizajn jezika.

Minimalističke boje i pristup u Tron fazonu koji smo prvi put videli na Android 3.0 Honeycomb-u a kasnije i na Androidu 4.0 Ice Cream Sandwich više nema, sada je sve belo sa gomilom jarkih boja. Pastelne, ali opet jarke boje su glavni motiv, gde je čak i notifikacioni bar dobio rekolorizaciju kako bi se uklopio sa ostatkom redizajna sistema. Ovo me sve podseća na usavršenu verziju onoga što je Paranoid Android ekipa sa njihovih Custom ROM-om pokrenula pre nekoliko godina i na nešto što je kasnije Apple iskoristio za iOS 7. Google je sve ovo podigao na daleko viši nivo uključujući novu kolornu šemu u aplikacija, tako da na primer Google Music pozadina iza omota albuma se menja u zavisnosti od glavne boje tog albuma. U Google image search ova ista prilagodljiva pozadina je primetna gde se boja prilagođava dominantnoj boji sa slike.

Sve ovo je moguće sa novim Google-ovim 3D UI rendering endžinom koji zapravo svaki element korisničkom interfejsa pretvara u novi 3D sloj. Developeri imaju mogućnost da definišu i tačno koliko će koji sloj biti podignut ili spušten po visini (Z osa). Animacije su upravo iz ovog razloga mnogo mekše i interaktivnije. Ispod možete naći uporedne screenshot-ove pojedinih aplikacija kako bi videli koliko je toga promenjeno u Android L verziji u odnosu na trenutnu Android 4.4 KitKat verziju.

Matias Duarte je uradio neverovatan posao, mogu priznati. Moja jedina zamerka u svemu ovome je što Android sada postao dosta šareniji (koristi se više boja u jednoj aplikaciji), ali tek kad budem detaljnije testirao, daću svoj konačan sud. Ipak je preuranjeno bilo šta govoriti. Za sve drastične promene je potrebno vreme privikavanja.

Dodavanje događaja u kalendar

Novi Settings

App settings

Galerija

Galerija

Galerija

Google Hangouts novi chat

Google Hangouts settings

Google Keep

Google Maps

Google Maps

Novi dokument u gDrive

Google Play Music

Radio buttons

Gmail

Gmail

Gmail

Pretraga

Slajderi

Kalendar

Kontakti

Kontakti

Email

Na google.com/design developeri i dizajneri mogu naći uputstva, smernice i primere novog Material Design smera. Tako da ako spadate u ovu grupu, savetujem vam da pročitate, jako je kul. 😀

Ono što Matias Duarte naglašava je da animacija tj. pokret govori mnogo više od statičnih elemenata, samim tim ceo interfejs je prepun suptilnih animacija koje izgledaju fenomenalno!

[via PhoneArena i Android Central]

Tags: Android LgoogleHoloMaterial DesignMatias DuarteNexusredizajn
eboye

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1136

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3 a sada je ponosni vlasnik LG G4 telefona. Inače je grafički dizajner po struci i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

10 komentara, pridruži se diskusiji!
 • eboye

  Nove različite veličine ekrana i rezolucije za prikaz grafičkog interfejsa uslovile su da se GUI ubrzano razvija. Sve oči usmerene su u mobilni interfejs. A čini mi se da je ovako teklo. Google je krenuo u flat dizajn u njihovom stilu, gde je optimizacija i brzina bila centar dizajna. Pridružuje se Microsoft sa Metro UI u potpuno drugom stilu. Metro UI je drastično uticao na celokupan web, online servise i sajtove i nametnuo jarke boje i pravougaonike. Onda se flat dizajnu priključuje Apple koji donosi još drečavije boje i blurovane pozadine u iOS, što je opet neki treći stil flat dizajna. I sada Google uvodi material design koji zapravo uvodi jake pastelne boje na detalje i dugmiće koje navode na akciju. Pored toga, akcenat je na animacije koje ćemo tek doživeti i usvojiti.

  Mislim da će se uvođenje boja u interfejs dopasti većini korisnika jer ljudi jednostavno vole boje koliko god se neki drugi opirali. Meni je super bio Holo UI, ali mislim i da će ova promena privući nove korisnike na Android platformu. Jedino što me malo nervira je što su nazvali to “Material Design”. LOL

 • eboye

  Prvi sam protivnik šarenila, ali ovde je nekako sačuvana jednostavnost a unet život… Me gusta!

 • eboye

  Uzmi boje,nije vazno dal su moje ili tvoje…… Svidja mi se,nekako je svo sareno 😛 😀

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share