Zaboravljen šablon za otključavanje, koje su opcije?

Objavio u 09/04/2012 u 20:26

Pošto na sekciji sajta sa pitanjima i odgovorima konstantno dobijamo isto pitanje, samo na malo drugačiji način rečeno, a zapravo se sve svodi na isto, odlučio sam da napišem neki vid uputstva, tj. koje su vam opcije moguće ako se to desi.

Dakle, pitanje je: “Nakon previše unosa pogrešnog šablona, telefon nemogu da otključam, šta da radim?”

Na srpskom se ova funkcionalnost naziva šablon, dok je na engleskom pattern …

Kao prvo, ako već koristite telefon sa Android operativnim sistemom, logično je i da ga koristite sa Google nalogom, zar ne? Lozinka za ovaj nalog je od krucijalnog značaja, što većina ljudi ne vidi kao bitnu stvar. Pamtite šifru vašeg glavnog Google naloga ko oči u glavi 🙂

Ako koristite Unlock pattern iliti šablon za otključavanje telefona, bitno je da znate da ukoliko više puta unesete pogrešan šablon, telefon se zaključava, jer misli da je ukraden. Stoga vam traži da unesete lozinku za vaš nalog, i iz toga je bitno da je pamtite.

Zaboravljen šablon – moguća rešenja:

Ako imate Google nalog podešen na vašem uređaju

Pokušajte da unesete šablon/pattern nekoliko puta zaredom. Trebalo bi da vam traži da unesete informacije Google naloga kako bi vas pustio u sistem. Unesite ih, uđite i promenite šablon.

Ako ste podesili Google nalog a uređaj vam ne traži informacije o Google nalogu kako bi ste otključali uređaj, pokušajte da otključate uređaj preko ove stranice: https://www.google.com/accounts/DisplayUnlockCaptcha (ovo možda ne bude radilo kod uređaja koji nisu autorizovani od strane Google-a)

Na gotovo svim uređajima postoji kombinacija tastera preko kojih možete pristupiti bootloader-u ili nekom drugom sistemskom interfejsu gde možete uraditi reset to factory defaults, safe mode … Razlikuje se od uređaja do uređaja, na primer, na većini HTC uređaja je to držanje dugmeta za stišavanje i power dugmeta. Prilikom ovog postupka, gubite sva podešavanja telefona.

Ako prethodne opcije ne rade

Ako niste podesili Google nalog

ili zato što ste ovaj korak preskočili ili zato što uređaj nije verifikovan od strane Google-a pa ni nemate tu opciju, postoji još jedna opcija, a to je preko ADB-a (Android Debug Bridge) kako bi ste ga otključali.

Da bi ste instalirali ADB, pratite ovo, ovo ili ovo najlakše uputstvo.

Spojite Android uređaj na kompjuter preko USB-a i upalite ga.

Otvorite terminal/command prompt i kucajte:

adb devices

Ovom komandom ćete izlistati sve Android uređaje koje kompjuter prepoznaje da imaju ADB uključen.

Ako pre zaključavanja nije uključen ADB ovo neće raditi.

Ako vam izlista vaš uređaj, možete kucati sledeće:

adb -d shell
sqlite3 data/data/com.android.providers.settings/databases/settings.db
sqlite> update system set value=0 where name=’lock_pattern_autolock’;
sqlite> .exit
exit
adb reboot

Ako sve prođe kako treba, vaš Android uređaj ćete moći da otključate bez šablona.

Verovatno će vas pitati da uneste informacije o nalogu, kao kada ste prvi put palili uređaj. Kada uđete, uradite Reset To Factory Defaults koji se nalazi u settings > Privacy > Factory Data Reset > Reset. Ovim gubite sve aplikacije koje su naknadno instalirane, njihova podešavanja, SMS-ove, MMS-ova itd.

Poslednja šansa je da flešujete vaš Android uređaj. Ako ne znate tačno koji model imate, nemojte pokušavati da flešujete pogrešan firmware.

Ako znate koji uređaj imate, skinite kompatibilan oficijelni ROM ili Custom ROM (ako vam je rutovan uređaj sa Custom Recovery-em) za njega. Ako je oficijelni ROM u pitanju, pogledajte na sajtu proizvođača u sekciji podrška/support i skinite update. Na primer, kod HTC uređaja je ovo RUU koji je u obliku exe fajla i on će vam resetovati ceo uređaj na fabrička podešavanja i instalirati novi operativni sistem.

Dodato:

Pošto vidim da je ovaj članak veoma čitan, želim da dodam još jednu stavku. Ukoliko ne znate Google nalog, niste uključili adb na telefonu pre nego vam se ovo desilo, potrebno je da odete u HBOOT, fastboot ili kako se već zove na vašem modelu uređaja. Tamo je potrebno da uradite Reset To Factory Defaults.

Na HTC uređajima znam da se ovo vrši tako što palite telefon držanjem Volume Down i Power dugmeta u isto vreme, nakon toga odaberite Reset to Factory Defaults. Ovim gubite sve podatke sa interne memorije telefone, ali NE i sa SD kartice.

Za vaš uređaj Google-ajte:

ime uređaja reset factory defaults

primer Samsung Galaxy S3 reset factory defaults

edit: napisao sam još jedan tekst na kom se nalazi linka uputstvima za reset na fabrička podešavanja gotovo svih telefona.

Tags: fabrička podešavanjafactoryfactory resethard resetnalogotkljucavanjepatternpattern unlockresetsablonsifraunlockzaboraviozaboravljen šablon

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1156

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

255 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share