[recenzija] Samsung Galaxy S3

samsung galaxy s3

Samsung Galaxy S3 je već milion puta opisivan na svim mogućim blogovima i verujem da ste ih dosta i pročitali. Kako smo od Telenora dobili ovo čudo od tehnike na testiranje, evo i ja da napišem milion i prvi review.

Samsung je za 2012. godinu izbacio svoj Flasghip telefon SGS3 nakon dosta špekulacija i nagađanja, tizovanja i mučenja Samsung fanova. 🙂 Kako je Google u saradnji sa Samsungom povećao svoj poslednji Nexus i postavio 4,7″ kao standard, tako je i Samsung odlučio da svoj Flagship telefon za 2012. bude čak i veći, tj. 4,8 inča.

Samsung je uvek prednjačio u mobilnoj telefoniji po pitanju secifikacija telefona, pa je tako i SGS3 jedan od najjačih modela trenutno na tržištu. Da mi je neko rekao da će telefoni imati četiri jezgra i giga rama pre samo pet godina, rekao bih, da, ali za deset godina 🙂

Samsung Galaxy S3 dolazi sa Android 4.0 a.k.a Ice Cream Sandwich operativnim sistemom i sa dobro poznatom TouchWiz nadogradnjom na Android OS u paketu sa sistemskim izmenama, lančerom i nekim korisnim i nekim ne tako korisnim aplikacijama.

SGS3

TouchWiz 4 dolazi sa sledećim aplikacijama i funkcionalnostima: S Beam, S Memo, S Planner, S voice, Smart Stay, Direct Call, kao i, u vreme kada se pojavio, ekskluzivnom verzijom Flipboard Android aplikacije. Takođe kupovinom Samsung Galaxy S3 telefona se dobija i 50GB proširenja na Dropbox cloud prostor, za arhiviranje podatka.

rastavljen-sgs3

Hardver

Kako na pametnom telefonu ekran zauzima gotovo celu površinu, tako je veličina ekrana bitan faktor, kao i njegov kvalitet. Kako je Super Amoled ekran koji je ugrađen u SGS3 sada odnosa stranica 16:9, telefon se ne čini mnogo većim od npr mog Desire HD-a koji ima 4,3″. Tačnije, gotovo da su iste širine, jedino što je SGS3 nešto duži.

Na dnu se nalazi standardno fizičko Home dugme, pored koga su Menu i Back kapacitivna dugmad. Oko celog telefona je srebrnast ram koji bi trebao da dodatno zaštiti telefon od udaraca … nisam testirao 🙂 Iskren da budem, nikad nisam bio fan plastičnog kućišta telefona jer daje jeftin izgled. Mislim da bi delovao skuplje i kvalitetnije da je Samsung napravio SGS3 od kvalitetnijeg materijala, ali na Samsungu je da odluči od kog će materijala da pravi telefone, a na nama potrošačima (čitaj običnim smrtnicima) je da odlučimo da li nam se sviđa izbor i da li ćemo otvoriti džepove.

Samsung Galaxy S3 delovi

I pored toga što nisam fan plastičnog kućišta, smatram da je SGS3 jedan veoma kvalitetno izrađen telefon. Veoma je tanak, lagan i nije ga teško kontrolisati jednom rukom. Iako sam više fan oštrijih linija telefona, kakve ima HTC One X, Samsung Galaxy S III je lakši za držanje.

I pored toga što Samsung telefone izrađuje od sjajne i naizgled krhke plastike, pokazalo se da su prethodni Samsung telefoni veoma izdržljivi. Galaxy S i Nexus S se lako izgrebu, ali ako ispuštate telefon redovno, ne morate se bojati da će nešto pući ili iskočiti džomba. Galaxy S3 sada ima skoro ravan zadnji poklopac, što nije bio slučaj kod prethodnih modela i nema ispupčen objektiv kamere, kao što je to slučaj kod HTC-a, pa čak i kod poslednjih modela poput One S i One X.

Ako pogledamo dimenzije, Galaxy S3 je gotovo identičan sa HTC One X telefonom, tako da ih možemo nazvati direktnom konkurencijom. Samsung Galaxy S3 ima dosta jaču bateriju (2100mAh) u poređenju sa One X telefonom koji ima samo 1800mAh. Takođe, SGS3 ima microSD slot, što nećete videti kod poslednjih modela HTC-a i ovo je ogromna prednost ako jednog dana odlučite da povećate kapacitet vašeg mezimca. A kao i kod većine novih telefona, SGS3 dolazi sa Micro SIM karticom … tako da ćete verovatno morati da menjate vašu “ogromnu” staru SIM karticu. 😛

Ergonmski gledano, Samsung kao da je predvideo da će telefoni postati ogromni, pa se tako postavljanje power dugmeta sa strane isplatilo. Jer da je power dugme na vrhu telefona, gotovo bi bilo nemoguće dohvatiti ga jednom rukom.

galaxy_s3_displej

Displej

Kako je ekran na pametnim telefonima i ulazni i izlazni uređaj, veoma je bitan deo na svakom telefonu. Sve ostalo može biti savršeno, ali ako ekran nije dobar, sigurno nećete uživati u svom džepnom gedžetu. Samsung je već dugo lider u proizvodnji Super AMOLED ekrana, tačnije odlični Super AMOLED Plus panel. I pored toga SGS3 je korak iza poslednje tehnologije ovog Korejskog proizvođača. Verovatno je razlog ovome to što S-Amoled Plus ne postoji sa dimenzijama od 4,8″ a sa rezolucijom od 1280×720 koju ima Pentile AMOLED displej.

Iako raspored podpiksela kod Pentile RGBG ekrana nije baš najsjajniji, time što je Samsung ugradio ovaj ekran u poslednji Flagship telefon dokazuje da to ne utiče baš na korisničko iskustvo u toj meri da se izbaci iz upotrebe. Ako se potrudite, moći ćete da vidite kako Pentile matrica utiče na čistoću ivica, ali stvarno ako se jako potrudite 🙂

Ovaj ekran može da se poredi sa svim AMOLED ekranima, ali LCD tehnologija je ipak korak ispred, barem što se tiče ugla gledanja, oštrine slike i prirodne reprodukcije boja što je postignuto poslednjim izmenama u LCD tehnologiji.

Ako se oslonite na automatsko podešavanje osvetljenja ekrana, nećete biti uvek zadovoljni, jer SGS3 ovde nije baš najsjajniji. U većini slučajeva je nešto tamniji nego što treba, a pošto sam bio u tropskim predelima sa njim kada sam ga testirao, na direktnom podnevnom suncu pri temperaturi od 45 stepeni i vlažnosti vazduha od 70% (nebitan podatak, ali moram da spomenem), ekran je bio gotovo crn pa čak i sa isključenim auto-brightness-om. Dok su Desire, Desire HD, Xperia sola i Xperia arc pokazali bolju vidljivost u ovim uslovima. Ali verujem da menjanjem parametara za auto-brightness nakon rutovanja telefona ovo može dosta da se popravi.

Kamera

Galaxy S II je postavio visok standard u performansama kamere na pametnim telefonima, ali Galaxy S III je to pobedio. Kvalitet fotografije je odličan. Fotografije u punoj rezoluciji izgledaju oštro i sa puno detalja, što vam pruža mogućnost kropovanja delova koje želite.

Iako je kamera odlična, ima svojih mana. Tačnije, kamera na SGS3 radi sa ograničenim dinamičkim opsegom. Galaxy S3 kamera koristi ekspoziciju koju misli da je najbolja u tom momentu. Iako je to u većini slučajeva korektna ekspozicija, u nekim slučajevima dosta pogreši i nemanje opcije dodira dela ekrana koji želite da fokusirate kojim prilagođavate ekspozituru fotografije u tom delu je velika mana (takođe uočeno pri jarkom svetlu).

Tako da ako fotografišete preko dana po jako suncu, često će vam se desiti da je nebo kompletno belo.

Pošto je Samsung bio svestan mana svog senzora, dodali su HDR mod na Galaxy S3 telefonu. HDR funkcioniše tako što se napravi više fotografija sa različitim ekspozicijama koje se kasnije kombinuju u jednu. Ova opcija radi odlično, pogotovo na fotografijama koje imaju delove koji su pre ili podeksponirani redovnom fotografijom. Mada ovakva fotografija nikad neće izgledati dovoljno prirodno kao fotografija uhvaćena na klasičan način.

Galaxy S3 softver za kameru nastavlja trend interfejsa i iskustva na koji ste navikli na Galaxy S2 telefonu. Dugmići koje možete da menjate se nalaze sa leve strane (ako držite telefon horizontalno), dok su okidač i dugme za startovanje video snimanja sa desne strane. Iako softver podržava novi HDR i Burst mod, ova aplikacija nije toliko intuitivna i utegnuta kao kod HTC ImageSense koja je postavila standarde što se kamere tiče (barem onih što dolaze sa OS-om).

20120720_103152

Samsung je dodao detekciju lica u svoju gallery aplikaciju, međutim ona ne radi baš konzistentno. Na dve gotovo identične portretne fotografije, na jednoj je prepoznao lice, dok je na drugoj kompletno ignorisao. Takođe je detektovao lice i tamo gde ga nije bilo na drugim fotografijama.

Prednja kamera od 1,9MP ima neverovatno dobar kvalitet slike, s obzirom da prednja kamera na drugim telefonima nikada nije na zavidnom nivou.

Takođe, kod SGS3 postoji jedan, po meni velik problem pri snimanju video zapisa, a to je automatsko fokusiranje. Konstantno pokušava da fokusira prilikom snimanja, čak i tamo gde nema previše akcije, tako da snimak bude sa dosta trzaja. Iako ovo nije uređaj za profesinalno snimanje, mislim da je Samsung mogao malo bolje da uradi softver, mada ko zna možda sa narednim apdejtom uspeju to da poprave, s obzirom da fotografije imaju veoma oštru sliku.

20120717_232852

Softver

Android 4.0 a.k.a. Ice Cream Sandwich je doživeo kompletan redizajn, ali kako su proizvođači odavno krenuli sa svojim izmenama u interfejsu, tako su taj trend i nastavili. TouchWiz je po mom ukusu prešaren, ali sa druge strane Samsung iako je izmenio gotovo svaki deo interfejsa, i dalje ne opterećuje sistem kao što to radi Sense kod HTC-a. TouchWiz stvarno leti i gotovo da nemate potrebe da instalirate Nova ili Apex Launcher.

Iako je Google uveo “pravilo” da menu dugme više ne treba da bude fizičko i da treba da bude deo interfejsa, Samsung je odlučio da svoje kapacitivno menu zadrži, a ICS softversku dugmad izbaci. Ovo ima svoje prednosti i mane. Softversku dugmad je lakše konfigurisati i zameniti im mesta, dok fizičku nije. Pa tako na primer levaci i dešnjaci neće imati isto iskustvo, dok se zadržava stari User Experience na koji su Samsung korisnici navikli.

Takođe unapređenje u odnosu na stock Android 4.0 uključuju i ikonice za brza podešavanja u notifikacionom baru, koja su tu bila i u predhodnim verzijama TouchWiz-a, a koje postoje u nekim Custom ROM-ovima kao npr. CyanogenMod.

Takođe “novina” koja u interfejsu koja zahteva jak procesor jeste otključavanje telefona. Sada to više nije pomeranje slike, već kada prevučete prstom preko ekrana, kao da ste povukli po vodi. Ovo je jedini momenat u kom Samsung opravdava reklamu da SGS3 ima prirodan UX.

Postoje i dve “mane” na koja sam naišao u samom interfejsu, a to su da prilikom otključavanja na trenutak vidite svoj ekran pre samog zaključavanja. Ovo sam siguran da će u nekom narednom apdejtu Samsung popraviti. Takođe se nekad desi da kada otključate ekran treba mu nekoliko sekundi da bilo šta prikaže. Drugi je da iako je u Androidu 4.0 dodata opcija da jednostavnim prevlačenjem ikone preko ikone pravite folder, TouchWiz to nema. Pretpostavljam da je ovo zbog tužbi sa Jabukom koja je ovo uvela u svom operativnom sistemu za mobilne uređaje u verziji 4.

Dodaci

Iako na ekranu za zaključavanje nema kontrola za puštanje muzike, moguće je pauzirati muziku prekrivanjem ekrana šakom (naravno samo kad je upaljen). Takođe ova ista akcija važi i kada je u pitanju video, a ako pređete šakom iznad ekrana, napravićete screenshot.

Takođe jedna zanimljiva opcija jesta da ako kucate nekom poruku i želite da ga umesto kuckanja poruke pozovete, dovoljno je da “podignete slušalicu” tj. da prinesete telefon uhu i osoba kojoj ste krenuli da kucate poruku će biti pozvana. Ovo iako radi odlično u više navrata se nekako samo palilo, iako to nisam želeo da aktiviram. Možda sam prelazi prstom preko nekog senzora, ali nisam siguran.

Smart Stay je još jedna opcija koju je Samsung na sva zvona reklamirao. Ne radi zapravo ništa revolucionarno, ali svakako je kul. Prednja kamera prati vaše oči i identifikuje da li gledate u ekran, pa ako ne gledate, ugasi ekran. Međutim, ja ovo nisam uspeo da izvedem, pokušavao sam da zažmurim i brzo otvorim oči … ništa, sklanjao sam ekran od sebe … opet ništa 😐 Možda je model koji sam ja testirao bio bez ove opcije??? O_o

S Voice

Screenshot_2012-07-27-18-44-51Siri za Android, tako ga bar oslovljavaju. Apple nije izmislio glasovne komande, Samsung je imao Vlingo Voice Talk na SGS2 – ali sam dizajn aplikacije u S Voice … pa može se reći klon Siri.

Iskreno sam imao velikih problema da zadam komande S Voice-u, u nekim slučajevima je razumeo nešto kompletno drugačije nego što sam hteo. Mislio sam da je do mog akcenta na engleskom, međutim i neki ljudi kojima je engleski maternji jezik se žale. WiFi Off komanda je btw radila odlično 🙂

U svakom slučaju Google Now je sada tu sa Jelly Bean-om koji radi mnoooogo bolje, tako da ili instalirajte prilagođenu verziju za ICS ili sačekajte apdejt … Google Now radi, ponavljam, mnoogo bolje 🙂

Suma sumarum

SGS3 je odličan uređaj … nema tu šta da se priča. Jedino što vas može odvratiti su neke sitne stvari, ali to je već pitanje ukusa.

Ono što meni zaista smeta kod Samsungovih uređaja, jeste to što zapravo nemaju Mass Storage opciju kada ih spojite na računar, već prilikom svakog kopiranja multimedije vas maltretira sa pitanjima o konverziji. Nekim ljudima se ovo možda svidi, ali Mass Storage je jedan od razloga zašto volim Android kao platformu, jer nema potrebe za dodatnim softverom, nabudženim drajverima itd.

Nadam se da sam pokrio dobar deo pitanja koje sto možda imali za SGS3. A prilikom pisanja ovog teksta mi nije izlazila ova pesma iz glave 🙂

Nadam se da se niko neće naljutiti 😛

Objavljeno u Testiranje

eboye

Vasilj
Milošević
Objavio tekstova:
Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3 a sada je ponosni vlasnik LG G4 telefona. Inače je grafički dizajner po struci i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Polja koja su obavezna obeležena su sa *