Da li će nas računari ubiti?

Objavio u 04/05/2013 u 12:00

Neće, ali prekomerno sedenje i buljenje u monitor verovatno hoće. Ako nas ne ubije sigurno će posle nekog vremena da nam oteža život na razne načine,koji se razlikuju od osobe do osobe.  S tim da postoji način da se neželjeni efekti amortizuju ako ne i potpuno uklone. Odbacio bih priču o totalno zdravom životu jer “ain’t nobody got time for that“. A i nerealna je.

Pročitajte o pet aplikacija koje bi mogle da vas održe agilnim ili povrate u život posle zimskog sna. Inače su  vežbe, za koje su napisane ove aplikacije, do pojave raznih specijalnih “programa” bile više nego dovoljne i preporučivane za bilo kakav vid rekreacije. U poslednje vreme jako su moderni razni vidovi vežbanja koji imaju FANTASTIČNE rezultate a dijete i specijalnu ishranu određenih nutricionističkih kompanija neću ni da spominjem. I sve to uz minimalne napore… Yeah right, please tell me more…

Nego, moje mišljenje je da je jednostavno trčanje, džoging ili brzo hodanje uz kombinaciju vežbi snage (sklekovi, čučnjevi, zgibovi i trbušnjaci) sasvim dovoljno da bilo koji hardcore geek bude u dovoljno dobroj formi koja će mu omogućiti penjanje na sedmi sprat peške a da pritom niko ne pozove hitnu upomoć. Problem je neretko motivacija jer prostor za ovo sigurno postoji kao i vreme, dok nije potrebna gotovo nikakva oprema.

 

Endomondo

Endomondo je verovatno najpoznatija aplikacija koja može da vam bude lični motivator i self-analytic tool.  Zanimljivije je ukoliko možemo na lak način da pratimo rezultate kroz određeni vremenski period i poredimo ih međusobno.
Kako rekoše Mythbustersi:
mythbusters

Pre svega ovo je društvena mreža okrenuta  sportistima i rekreativcima. Uz vrlo jednostavan korisnički interfejs, aplikacije za Android i iPhone, nudi i visok nivo automatizacije zadataka tako da je veoma jednostavna za korišćenje. Vaše je da, kad sednete za računar, analizirate postignute rezultate.
Ako ste stari korisnik ove aplikacije predlažem vam da pregledate koje sve mogućnosti pruža na samom sajtu, tamo se nalaze sve informacije koje je mobilna aplikacija prikupila, samo su detaljnije opisane i lepo složene.
Besplatna verzija je sasvim dovoljna, plaćena (pro) će vam omogućiti neke napredne funkcije (custom interval training na primer) a ako dođete do tog statijuma mislim da vam 1-2 USD neće predstavljati problem.
Iako joj je osnovna funkcija praćenje putanje na otvorenom pomoću GPS-a  i  Google mapa postoji mogućnost ručnog unošenja svih fizičkih aktivnosti pa može da posluži kao jedno mesto gde ćete čuvati sve rezultate godinama unazad i porediti ih sa sadašnjim stanjem.  Ovo dovodi do analiziranja i neverice da ste prošle godine u isto vreme trčali duplo brže i eto zanimljivog sadržaja :).

 

Endomondo - Running & Walking
Endomondo - Running & Walking

Kao što rekoh osnovna funkcija je praćenje vaše putanje kojom se krećete, merenje brzine (prosečne, maksimalne), razdaljine, vremena, vremenskih prilika, nadmorske visine i tako dalje. U principu nema šta ne može da meri, podržava velik broj wirelless/bluetooth uređaja poput Garmin-ovih heart rate monitora, monitora kadence, ciklometara i raznih drugih dodataka koje sve možete pronaći na njihovom sajtu za lepu nadoknadu. Prodaju  i njihovu sportsku odeću i obuću ali i poklanjaju ako ispunite neki od izazova.

Kako je potrebno otvoriti profil na www.endomondo.com da bi aplikacija imala gde da pošalje vaše rezultate predlažem vam da to uradite iz browsera. Ovo otvaranja profila nas dovodi do pitanja privatnosti vašeg kretanja i rezultata ali postoji  “private” opcija i vrlo je lako podesiti tako da vaš profil bude potpuno zaključan za sve druge korisnike i da se nikom ne pojavljujete u pretrazi.  Ima naravno i onih koji su odlučili da podele svoje putanje sa drugima pa tako trenutno možete pronaći oko 90 putanja u Novom Sadu, i preko 260 u Beogradu. Ovo je interesantna mogućnost bilo da tražite novo okruženje ili samo hoćete nekog da stalkujete.

BGNSMAPA
Za beleženje putanje koristi google mape i kad završite sa trčanjem, šetanjem, gradskom vožnjom bicikla, brdskom vožnjom bicikla ili nešto peto od preko 100 ponuđenih različitih aktivnosti, treba samo zaustaviti aplikaciju i svi podaci će biti automatski uploadovani na vaš profil. Rezultate možete pregledati na telefonu ali detaljan prikaz sa grafikonom i gomilom opcija ćete dobiti kada se ulogujete preko browsera. Ako recimo plivate, logično je da ćete svoju putanju i rezultate ručno uneti. Doduše ovo otvara prostor za laganje samog sebe.
Ako vam treba aplikacija za sport, rekreaciju ili lični dnevnik fizičkih aktivnosti nema potrebe da tražite dalje pre nego probate Endomondo.

Push Ups, Pull Ups, Squats & Sit Ups

 

Četiri aplikacije za vežbe snage dele isti interefejs i algoritam. Ove aplikacije možete naći na linku. Veoma su jednostavne i ne umaraju sa previše opcija. Odličan izbor u moru drugih sličnih aplikacija na marketu.
Usmeravaju ka jasnom cilju i time daju jak motiv za vežbanje. Ni jedna vežba ne traje duže od 10 minuta tako da u pola sata vremena imate gotov rekreativni trening.
Ove aplikaciije će od vas tražiti tri imputa: šta želite da postignete, kom polu pripadate i koliko trenutno ponavljanja možete da uradite. Na osnovu ovih informacija kreiraće vam set od 5 do 7 serija od kojih ni jedna neće iznositi više od 60% od vašeg maksimuma koji ste uneli na početku, tako da nije loše reći istinu. Između serija će vam odrediti vreme za odmor, a kada završite vežbu pitaće vas kako je bilo i tu ćete imati tri opcije:

 

  1. Suviše teško
  2. Suviše lako
  3. Taman kako treba.

I to je sve, na osnovu ovih informacija svaki dan će praviti program koji će vas gurati da napredujete ka cilju koji ste uneli pri prvom startovanju aplikacije. Posle svakog vežbanja unećete novu informaciju i program će prilagoditi broj ponavljanja, vreme odmora i broj serija prema vama.
Vrlo jednostavno., recimo da ste žensko i da želite da uradite 100 trbušnjaka odjednom a trenutno možete da uradite 25. Na slikama možete videti kakav početni program bi se kreirao na osnovu ovih informacija.

Pojavljuje se umeren broj reklama koje nisu napadne i niste u obavezi da delite svoje rezultate sa drugima. Postoji i skala na kojoj možete videti (otprilike) gde se nalazite u odnosu na željeni cilj. Za one koji rade od kuće idealna pauza.  I sve u cilju da ne bude ovako, kako je to Zombijana nacrtala. Bar ne tokom cele godine. 🙂
zombijana

Koji god vid korišćenja računara da je u pitanju, od programiranja preko fejsbučenja sve do hard core gaming-a, svaki ostavlja posledice ako je prekomeran. Postoji još mnogo tehnika i vežbi kako da ublažite neželjene efekte buljenja u monitor, kao što je recimo stability ball ili sklanjanje pogleda sa ekrana na pet minuta svakih sat vremena ali pošto nemamo Android aplikacije specijalno za ovo moraćete malo da googlate.

Tags: AndroidaplikacijeBesplatnočučnjeviplaćenopush upsklekovisporttrćanje

Autor
Ivan Kovaček Ivan Kovaček

Objavljenih tekstova: 2

Ivan je naš prijatelj kojeg smo upoznali preko Twittera. Android/ Linux i hardware fan. Studirao je prava, držao kafanu 10 godina ali se posvetio ICT-u i marketingu. Trenutno poseduje Xperia arco S telefon. Deluje kao timski igrač. :) (napisala: goldie)

5 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *