LG G3 [recenzija]

Objavio u 17/07/2014 u 20:13

LG je svoj poslednji flagship uređaj predstavio u maju ove godine, a od pre nedelju dana može da se kupi u Srbiji. Ja ga imam na testu već dve nedelje i čekao sam da ga detaljno istestiram kako bih vam preneo što kvalitetniji utisak o telefonu.

LG G3 je direktan naslednik prošlogodišnjeg LG G2 modela kojim sam bio oduševljen kada sam ga na kratko testirao. G3 telefon donosi dosta, veoma bitnih, poboljšanja u odnosu na G2. A da li je vredan cene?

Hardver

Naravno, pri kupovini novog telefona se uvek gleda hardverska specifikacija, iako ona kod flagship modela možda više i ne predstavlja tako bitan faktor, ali u ovom slučaju, G3 donosi dosta unapređenja.

lg g3 specifikacije

 • Operativni sistem: Android KitKat 4.4.2
 • CPU: Qualcomm Snapdragon 801 radnog takta 2.5GHz sa četiri jezgra (Krait 400)
 • GPU: Adreno 330
 • Memorija: 2GB RAM / 16GB interna (taj je kod mene) i verzija od 3GB RAM / 32GB interne memorije
 • Eksterna memorija: MicroSD do 128GB – ja sam ubacio 64GB SD karticu
 • Ekran: 5.5″ Quad HD (2560 x 1440) IPS
 • Zadnja kamera: 13MP sa mogućnošću snimanja 2160p (4K video) pri 30fps
 • Prednja kamera: 2.1MP sa mogućnošću snimanja 1080p videa pri 30fps
 • Komunikacija: Bluetooth 4.0 LE, 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band
 • Baterija: 3000mAh
 • Bežično punjenje: Qi standard

Ako hardver uporedimo sa LG G2 modelom videćemo da je ekran doživeo uvećanje, kao i rezolucija, RAM memorija je povećana u jačem modelu, sada imamo izmenjivu bateriju i slot za SD karticu, kao i mogućnost snimanja 4K videa.

Ekran

Ekran je od hardvera možda i najintrigantniji. Pročitao sam dosta recenzija vezanih za LG G3. Neki ga hvale, neki kude. Iskreno, LG G2 je imao fenomenalan ekran, možda presaturisan, ali se to dalo ispraviti softverski (Custom Kernel …). Kod G3 telefona rezolucija je drastično uvećana. Sada je rezolucija 1440×2560 ili popularno 2K. Na prvi pogled pomislite da nema neke velike razlike, ali kada sam se vratio na moj Nexus 5, uvideo sam da na N5 zapravo i nije toliko oštra slika. Ne kažem da je neophodna toliko rezolucija, ali napredak je uvek dobrodošao … pa tako i kod rezolucije ekrana. Ukoliko gledate video sadržaj ili fotografije koje su visoke rezolucije i kvaliteta, primetićete razliku. Možda najprimetnije je kod 500px aplikacije gde su u pitanju profesionalne fotografije i gde je rezolucija mnogo veća (kao i manja kompresija) nego u popularnijim aplikacijama poput Instagrama, Facebook-a itd. Takođe Google+ aplikacija, kao i sama platforma pravi mnogo manju kompresiju fotografija, tako da se to dosta primeti na LG G3 ekranu.

G3 IPS QuadHD IPS

Takođe ako gledate video sadržaj u FullHD rezoluciji ili većoj, nećete verovati kako je slika bistra. Sajtovi koji koriste bitmap za delove sajta ne izgledaju baš reprezentativno, ali na primer SrboDroid sajt je urađen sa minimalnim korišćenjem bitmapa u samoj temi i izgleda savršeno oštro na LG G3 ekranu. Takođe fotografije koje isporučujemo su visoke rezolucije (uglavnom 900*X) i samim tim su drastično oštrije od onih na drugim popularnim sajtovima. Moram da naglasim da prilikom kreiranja materijala za web, mnogi gledaju da ako uređaj prijavljuje rezoluciju 360xnešto, oni isporučuju taj kvalitet slike. Međutim pošto je PPI kod mobilnih uređaja drastično veći od onih na desktop uređajima, neophodno je isporučiti minimum dva puta veću rezoluciju od one koju uređaj prijavljuje (u G3 sluačju 3X) kako bi fotografija bila kristalno čista. Domaći sajtovi koji “kao imaju” mobilne verzije sajta blic, telegraf … izgledaju očajno, tj. fotografije na tim portalima. Dok su developeri kod inostranih (USA, UK) odavno uradili podršku za tzv Retina ekrane i na njima fotografije izgledaju odlično.

Kako sam kreator i Long Shadow Icon Pack-a, unapred sam podržao ove 2K rezolucije i iskreno sam se oduševio koliko ikone izgledaju bistro i čisto na ovom ekranu. Tako da ako koristite Custom Launcher-e, kod G3 telefona gledajte da teme podržavaju ove visoke rezolucije.

Long Shadow Icon Pack
Long Shadow Icon Pack
Developer: SrboDroid
Price: Free

Mnogi su LG G3 ekran osudili kao loš i zbog jedne “mane”. LG G3 ekran pri slabom kontrastu teksta u odnosu na pozadinu ima tendenciju da uradi neki vid izoštravanja, što dovodi do tzv ghosting-a gde se oko slova dobija 1px bela linija koja kreira jači kontrast za lakše čitanje teksta. Ovo sam primetio na nekim sajtovima koji imaju svetlo siv tekst na svetlije sivoj pozadini, kao i u aplikacijama koje koriste ove boje, ali u veoma malom broju slučajeva ćete primetiti ovaj ghosting. Tačnije samo istrenirano oko ovo može da primeti i 95% korisnika to neće ni primetiti. Zapravo, nakon samo nekoliko sati korišćenja LG G3 ovo više i nisam primećivao, jer sve ostalo izgleda gotovo perfektno. Takođe sam ubeđen da je ovo softverske prirode i da će ili LG ispraviti ovaj “bag”, a siguran sam da će već neko na XDA okačiti neko rešenje za one koji se upuste u avanturu rutovanja 😀

LG G3 izostravanje slike

Takođe su mnogi rekli da LG G3 ima hue pomeren ka žutoj boji u odnosu na LG G2. Ja bih pre rekao da G2 ima pomeren hue ka crvenoj, a da LG G3 ima dosta dobro kalibrisan ekran.

Izmenjiva baterija

Ovaj deo moram da naglasim! Mnogim korisnicima, čak šta više većini, je mogućnost menjanja baterije preko potrebna opcija. Mnogi su pre par godina, kada su proizvođači počeli da izbacuju ovu mogućnost, kukali. LG konkurenti su svoje flagship modele napravili tako da može da se skida poklopac i menja baterija, izgleda je i LG odlučio da usliši ovog puta molitve mnogih.

LG G3 izmenjiva baterija

Iskreno već tri poslednja telefona koja sam imao nisu imali izmenjivu bateriju i nije mi smetalo ni malo. Međutim sada kad koristim LG G3 već počinjem da razmišljam o kupovini još jedne baterije da mogu da zamenim prilikom dužih putovanja 🙂 Tako da plus od mene za ovaj “feature”.

TV Antena

Ono što mnogi korisnici koji ovo čitaju neće imati priliku ni da probaju, a kamoli da kupe je LG G3 verzija sa TV Antenom. Da, dobro ste pročitali, LG ima verziju G3 telefona za azijsko tržište sa TV Antenom. Znate one kineske telefone Anycool, G-Net itd. što su dolazili sa TV Antenom? E pa izgleda u aziji ljudi baš vole da gledaju TV u pokretu 😀

LG G3 TV Antena

Ja ne gledam ni ovu digitalnu kablovsku, a kamoli da mi pored YouTube-a, Vimeo-a i sličnih servisa na netu treba TV. Ali eto, zanimljiva opcija 🙂 Moram samo da dodam da će u veoma bliskoj budućnosti i u Srbiji biti ukinut sav analogni prenos TV signala, tako da ova opcija uskoro neće imati nikakvog smisla ni kod nas, kao ni zapadno od nas.

IR Blaster – Quick Remote

Ono što mnogi zaboravljaju da napišu u recenzijama, a mislim da je veoma veoma korisna opcija je IR Blaster. Tačnije mogućnost upravljanja uređajima koji primaju komande preko infra crvenog porta (gotovo svi televizori, Hi-Fi uređaji, set-top boksovi, DVD/BlueRay plejeri itd.).

lg g3 tv remote

Mislim da sam i u recenziji za G2 ovo spomenuo, ali zapravo opcija Quick Remote, koju možete naći u notifikacionom panelu vam daje mogućnost kontrolisanja bilo kog uređaja. Znam mnoge ljude koji imaju LG telefone i koji su oduševljeni ovom opcijom, jer ne moraju više da razmišljaju gde im je koji daljinski i koji je za koji uređaj. Sada je i pored svih onih funkcionalnosti koje telefon menja, moguće zameniti i još par “uređaja” koji samo prave džumbus na stoliću u dnevnoj sobi.

Softver

Što se softvera tiče, LG G3 dolazi sa Android verzijom 4.4.2. Iako je 4.4.4 poslednja verzija Androida, zapravo razlika između 4.4.2, 3 i 4 je minorna, tako da ovo možemo smatrati poslednoj verzijom Androida.

Naravno, LG je kao i uvek implementirao svoj interfejs preko Android stock interfejsa i ovog puta G3 ima drastično izmenjen interfejs u odnosu na sve prethodne iteracije. Konačno su izbacili sve nepotrebne senke, gradiente itd. Samim tim sve izgleda mnogo modernije, flat i definitno manje zauzima memorije sam interfejs iz istog ovog razloga.

LG G3 Optimus UI Interface

Moja prva pretpostavka kada sam čuo za rezoluciju ekrana je bila da će telefon jako kočiti i sporo renderovati sadržaj na ekranu. Međutim, animacije su dosta glatke (iako ne kao na Nexus-u), ali definitivno se oseti ubrzanje u odnosu na LG G2 gde je interfejs znao nekad da zaštuca. Po mom mišljenju, još malo optimizacije (možda kroz Android L) i neće biti ni trunke seckanja 😀

Ukoliko u developer options smanjite brzinu animacije na 0.5 i uključite ART kao runtime, sve je glatko 😉 Ne znam što ovo nije podešeno kao default.

Ono o čemu su svi na LG štandu na MWC2014 pričali je Knock On Code. Ovo je zapravo unapređeni Knock On koji je LG predstavio na prethodnoj generaciji svojih telefona. Radi se funkcionalnosti otključavanja telefona kao da imate šablon za otključavanje, ali pri ugašenom ekranu. Tako da ako kucnete po ekranu u oređenom paternu, telefon će se otključati. Ova opcija je radila savršeno i bez problema, iako nisam pristalica ovakvog zaključavanja telefona, vidim da mnogi koriste ovakve sigurnosne mere po tome da je jedan od najčitanijih tekstova upravo problem sa šablonom za zaključavanje 😀

lg g3 customizable code

Ono što bih na Nexus-u voleo da vidim, a što LG G3 ima je Dual Window opcija. Iako ova opcija postoji već kod nekoliko telefona i na nekim Custom ROM-ovima, nisam imao lagodnost i intuitivnost u korišćenju kao što je to slučaj na 5.5 inča ekranu kod G3-a gde upravo zbog veličine ekrana ova opcija blista.

Na ovom modelu koji je kod mene, bloatware-a skoro i da nema. Sve aplikacije koje LG pruža se zapravo instaliraju kroz njihov market, jedina aplikacija koja mi bode oči, a koju nije moguće ukloniti bez rutovanja je McAfee Antivirus … mislim da svi vrlo dobro znate moje mišljenje o antivirusima … tako da, ja bih ovo tako rado uklonio 😀

Kamera

Kamera na G3 je zapravo isti senzor kao i na G2, međtuim softver je drastično unapređen, kao i brzina okidanja i fokusiranja jer G3 sada ima i laserski fokus. Upravo ovaj infra crveni laser koji folazi sa G3-em, daje instant fokusiranje prilikom fotkanja, tako da se skoro nikad neće desiti da nemate oštru fotografiju.

LG G3 Kamera

Pored ovoga, kamera na G3 može da snima 4K video sa 30 frejma po sekundi i mogu vam reći snimci u ovom režimu snimanja izgledaju brutalno. Takođe je moguće snimati i 720p video (HD) sa 120fps što je odlično za slow-motion video.

Takođe, kamera na G3 ima i OIS+, tj. optičku stabilizaciju slike, tako da ako ste do sada imali drmusave video zapise, sada to više neće biti slučaj.

Detaljnije o samoj kameri ću napisati u tekstu koji sledi jer ne želim da prenatrpam ovaj tekst. Tako da, stay tuned.

Baterija

Battery

LG G2 je imao odličnu bateriju za hardverske specifikacije. Kada su predstavili G3 i rekli da će baterija biti 3000mAh mislio sam da neće uspeti da izgura dan s obzirom na ogromnu rezoluciju ekrana. Međutim, normalnog korišćenja (surf, društvene mreže, striming muzike, videa itd.) baterija može da izgura dan. Kako sam prvih nedelju dana telefon koristio (ne)normalno, bateriju sam ipak punio na Qi bežičnom punjaču. Tako da ako ste u mogućnosti, Qi punjač je veoma zgodna opcija na radnom stolu jer vam je telefon uvek sa punom baterijom. Sve u svemu, baterija je kao na Nexus 5 i nije kao na G2 modelu. Ali ne može i jare (ekran) i pare (baterija).

Development

Odlučio sam da i ovo stavim u recenziju. Jer po meni, prilikom kupovine telefona, veoma je bitno i koliko je razvijen development za isti. Na XDA ima solidan broj tema, ako uzmemo u obzir da je telefon star tek nekoliko meseci i još uvek nije dostupan svima na planeti 😉 Tako da, verujem da će developmenta biti dovoljno 😉

Zaključak (za sad)

Mislim da je LG konačno uhvatio dobar ritam i da su sada rame uz rame sa konkurencijom, ako ne i korak ispred u nekim poljima. G3 je definitivno vredan pogleda i vredan para ako želite uređaj ovih performansi i karakteristika.

Međutim, ako imate G2 i zadovoljni ste sa istim, mislim da nije vredan prelaska, isto kao i sa Nexus-a 4 na Nexus 5. Ja imam tendenciju da kupujem telefon svake dve godine, jer ipak volim da pravim dva koraka umesto jednog. Ako volite da uvek imate top-notch gedžet … definitivno.

Tags: DaljinskiekranIzmenjiva baterijaKitKatLaserski FokusLG G3QuadHDrezolucijaSD karticaTV Antena

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

15 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Dal postoji rubrika sa jos nekim problemima sa Lg G3? Vidim da su postovi jos od pre 2,3 godine….
  Hitno mi treba pomoc. Vec godinu dana koristi lg g3 32gb i odjednom mi je prestao ocitavat sim karticu. Probao sam i nju promenit i isto. Cak i od drugih provajdera. Kaze da mreza nije dostupna i restartuje telefon. Posle restarta se ponasa kao da nema uopste sim kartice.
  Da li neko zna uzrok toga ili kako da se popravi, molio bih da mi javi na mail [email protected]

 • Moj utisak kao neko ko je koristio G2 i prešao na G3.

  NE POSTOJI NIJEDAN racionalan razlog za prelazak sa G2 na G3

  Btw, ako neko želi da kupi G2 nek se javi u komentarima

 • Koristio sam LG G2 i prešo na G3. Imam onu slabiju verziju 16gb/2gbRam iz Vipa

  Moj utisak je da je G2 mnogo brzi. Malo sam i testirao, otvarao uporedo aplikacije i još uvek imam utisak da G2 brže reaguje.

  Da li postoji način da ga malo ubrzam, malo me nervira spor odziv na komande posle G2

  • Ja sam primetio da je G3 Launcher podesen sa dosta dugim animacijama tranzicija sto deluje da je sporo/sporije.

   Probaj da instaliras Nova Launcher i podesis brzinu animacije na najbrze. Takodje udji u developer options i skrati animaciju sa 1.0 na 0.5 … dace dodatno ubrzanje u svim animacijama u sistemu.

   Takodje, ukljuci ART Runtime isto u developer options … ovo daje dodatno ubrzanje celog sistema.

   • Probao sam na ART, deluje da radi brže ali mi utisak da brže troši bateriju. Nema teorije da izgura ceo dan.
    Stand by onako ali kada se koristi kao da skida % na minut

 • Odlican tekst, koristim G2 i prelazim na G3 cim stigne, telefon je zaista fenomenalan.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *