LG G2 [recenzija]

Objavio u 17/10/2013 u 10:57

LG je svetu poznat po svojim kvalitetnim proizvodima iz mnogo različitih sfera tehnike. Međutim iz nekog razloga je svih ovih Smartphone godina bio u senci igrača koji koji troše milione i milione na marketing. Iz tog razloga LG nije među korisnicima ocenjen dostojnom ocenom.

LG Optimus G je odličan telefon i pomogao je LG-u da se pozicionira na više grane. Dosta je tome pomogao i Google, jer LG je proizvođač neverovatno popularnog Nexus 4 modela koji potpisuje Google. Nexus 4 je zapravo Google verzija Optimus G-a, a telefon koji smo sada dobili na test je LG G2, koji će služiti kao osnova za Nexus 5.

LG, kao i svi drugi proizvođači ubace svoje aplikacije i interfejs kako bi unapredili korisničko iskustvo. Nexus uređaji su Google verzija i okrenuti su uglavnom developerima i iskusnim korisnicima. Ako više volite da instalirate aplikacije koje vama odgovaraju i na koje ste navikli, Nexus je bolja varijanta, ako ste ipak u nedoumici šta je za vas najbolje, onda je bolje uzeti telefon koji potpisuje kompanija koja ga i proizvodi jer ćete dobiti gomilu korisnih (mada i onih koje nisu baš tako korisne) aplikacija.

Pa da počnemo …

Na prvi pogled

Nisam hteo puno da čitam o LG G2 telefonu kako sebi ne bih upropastio doživljaj koji mi je obećan od strane prijatelja koji su imali priliku da ga vide pre dolaska u Srbiju. Nisam zažalio.

Prvo što pomislite kada uzmete telefon u ruke je: “Gde se pali?”.

Rear Key

Tog momenta shvatate da telefon nema ni jedan taster na uobičajenom mestu. Dugme za paljenje u kombinaciji sa LED lapmicom za obaveštenja i klackalicom za regulaciju zvuka se nalazi sa zadnje strane uređaja ispod same kamere. U prvi mah deluje čudno, međutim već posle dva, tri minuta ovo postaje potpuno normalno i zapitate se zašto ostali proizvođači ovo ne bi primenili?

lg g2 kamera 13MP

Bilo da ste dešnjak ili levoruk, ovaj taster se nalazi na podjednakoj udaljenosti. Implementacija sa desne ili leve strane predstavlja problem korisniku kome je to na suprotnoj strani i teško je dohvatiti. Takođe ukoliko je na vrhu telefona, opet, kod velikih telefona ovo prestavlja problem i morate da se pomučite i istegnete kažiprst kako bi upalili telefon jednom rukom.

Po meni je Rear Key na savršenom mestu! Ovakve “male” inovacije su upravo najbolje inovacije. Motorola je to dokazala na Moto X telefonu gde su pokazali da upravo te male zgodne stvari mogu korisnike da odvuku od čistih specifikacija. Međutim LG G2 ne daje samo ovu pogodnost, tu su i specifikacije … o tome u daljem tekstu.

Rear Key, pored svoje pozicije, nudi i mogućnost paljenja kamere pritiskom tastera za stišavanje, tako da ne morate da trošite vreme na otključavanje telefona i da pri tom propustite trenutak koji želite da fotkate.

Pritiskom dugmeta za pojačavanje, pali se Quick Memo aplikacija za hvatanje beleški. Tako da od sada neće biti one rečenice: “Ček da uzmem papir i olovku” … “papir i olovka” su tu u sekundi. Ja sam osoba koja je izbacila papir i olovku odavno i sve zapisujem u telefon ili na komp. Mnogi me zbog toga osuđuju, ali papir nije uvek tu sa mnom. Telefon i internet jesu. Tako da je i ovo jedna od veoma korisnih aplikacija za mene. A verujte mi, onog momenta kada počnete sve da zapisujete u telefon, produktivnost će vam se eksponencijalno povećati!

Double Tap to Wake iliti Knock On

Ako vam pozicija ovog Rear Key tastera predstavlja problem. LG je uveo i tehnologiju koja je dobro poznata svim ljudima koji flešuju Custom ROM-ove. D2W koju je LG nazvao Knock On. Da bi otključali telefon, dovoljno je da dva puta pipnete ekran, kao da kucnete na vrata i ekran će se sam uključiti. Voleo bih da vidim ovu funkcionalnost na svim budućim uređajima jer je možda i najintuitivnija.

Displej

OK, našao sam Rear Key, pritisnuo taster za paljenje i … WOW … niko kome sam pokazao ovaj telefon nije ostao ravnodušan u tom trenutku. 5.2 inča ekran u kućištu koje je za par milimetara veće od nekog telefona sa 4.7 inča bukvalno ostavlja bez daha. Deluje vam kao da držite samo ekran u ruci. Još da izbace gornji deo za slušalicu i donji za brending, to bi bilo upravo to. Sa strane gotovo i da nema kućišta. Ekran je od ivice do ivice. Samim tim telefon sa 5.2 inča ekranom ne mora da znači da morate da nosite ciglu u džepu.

LG G2 displej

Meni je veličina fableta prevelika, nekako bih pre uzeo tablet. Ali 5.2 inča u kućištu od 4.7 inča, kako to LG voli da kaže, je pomak koji bih prihvatio sa zadovoljstvom.

Kako bi dodatno bacio akcenat na veličinu ekrana i povećao upotrebljiv prostor, navigacioni tasteri su sada softverski i moguće ih je prilagoditi. Tako da ne morate imati samo Home, Back i Recents, možete na samom ekranu imati i meni dugme, Quick Memo itd. Kako navigacioni bar, tako i notifikacioni su kod LG Launcher-a providni, što daje utisak još većeg ekrana.

Pored same veličine, ekran je FullHD, tačnije 1080×1920 piksela, što daje veoma čistu sliku, a IPS tehnologija koju LG pravi i ugrađuje u svoje telefone daje prirodne boje, odličnu osvetljenost i odlične uglove gledanja.

Svi već znaju da sam u fajtu IPS vs AMOLED na strani IPS-a, tako da, voleo bih da čujem komentare od strane AMOLED fanova kako im ovaj IPS izgleda? 😀

Da LG nije bio škrt na ovom telefonu i da su stavili poslednju tehnologiju dostupnu nama smrtnicima dokazuju specifikacije.

Procesor

qualcomm snapdragon 800

Možemo početi od mozga operacije, procesora. Procesor je Snapdragon 800, koji mislim da nije potrebno dodatno hvaliti jer je pokazao odlične rezultate na benchmark testovima, u realnoj upotrebi i u štedljivosti baterije. Tako da … rame uz rame sa najjačima u ovom polju.

Baterija

lg g2 baterija

Svi kukamo za većom baterijom ili novom tehnologijom koja će nam dati veću autonomiju, jel tako? E pa, pošto ta nova tehnologija još uvek nije ušla u serijsku proizvodnju, dobili smo povećan kapacitet. Baterija na LG G2 telefonu je 3000mAh. Ovo možda nije najveći kapacitet u telefonima, ali sasvim dovoljan da budete sigurni da će jedan dan maltretiranja da izgura. Prosečnog korišćenja, možda čak i dva. Nisam imao vremena da testiram ovaj telefon dovoljno dugo, ali mi deluje da se baterija skoro i ne pomera 🙂

IR Blaster

HTC One i Samsung Galaxy S4 su vratili staru tehnologiju u novom ruhu. Infra Crveni port koji je istisnut Bluetooth tehnologijom je ponovo postao trend. IR Blaster preko softverskih rešenja pruža mogućnost da upravljate kućnim i drugim uređajima koji primaju ulazne informacije preko IC senzora. LG je i to ubacio u svoj flagship G2 model.

Na marketu postoji već nekoliko aplikacija koje će vam telefon pretvoriti u univerzalni daljinski, ja bih izdvojio Smart IR Remote koja ima možda i najveću bazu uređaja.

Smart IR Remote - AnyMote
Smart IR Remote - AnyMote
Developer: Color Tiger
Price: $6.99

Međutim i softversko rešenje od LG-a uopšte nije loše, čak šta više mnogo intuitivnije. Dovoljno je da uzmete daljinski od uređaja koji želite da zamenite, pritisnete dugmad koju vam aplikacija kaže i telefon preuzima osobine tog daljinskog. Ne može biti lakše 😀

Softver

Softver koji dolazi sa LG G2 telefonom je pun fora i fazona. 🙂 Međutim ne bih mogao o tome sad da pišem pošto nisam imao više vremena da se poigram sa ovim telefonom, ali definitivno ću sledećom prilikom. Mnogi će reći da su softverska rešenja preuzeta od Samsunga, HTCa i Motorole … što je verovatno i tačno. Verovatno mnoge niko neće ni koristiti kao što to ne rade ni kod ostalih proizvođača. Ali šta je tu je … videćemo koliko su korisne nekom drugom prilikom.

Jedina zamerka koju bih ja ovde mogao da dodam je upravo u ovom delu, a to je softver. Svi prelaze na Flat Design … Google, Microsoft … od skora i Apple. Skeuomorfizam i lažne senke i prelivi boja se izbacuju, LG je zadržao svoj dizajn … zašto? Kao što sam u recenziji Optimus G-a napisao, ovo nije toliko šareno kao kod drugih, ali opet, mogli su da urade redizajn.

Kamera

Kamera je takođe nešto čime LG može sada da se pohvali. LG nikada nije bio proizvođač koji je imao najbolje kamere, ali ova u G2 telefonu konačno jeste kompetetivna. 13 megapiksela kamera sa optičkom stabilizacijom daje stvarno dobre fotografije. Ima 9 fokusnih tačaka i može da snima FullHD 1920×1080 video u 60fps.

U samoj aplikaciji postoji gomilu opcija. Ono što sam ja uspeo da testiram su HDR, koji nisam koristio u “onoj pravoj nameni”, ali se pokazala kao jako korisna opcija u situaciji gde je smanjeno osvetljenje a postoji jedan ili dva jaka izvora svetlosti.

Zanimljiva opcija je da nakon snimanja videa možete da “zumirate” na pojedinačnu osobu i izdvojite samo ono što je ona rekla. Nisam ovo testirao ali ću definitivno, što možete očekivati u skorije vreme u vidu dodatka recenziji. Verujem da je ovo omogućio muzički čip koji snima i reprodukuje zvuk sa 192kHz. Ovo je i prvi smartphone koji ima ovako dobar muzički čip.

Zvuk na 192kHz sa 24bita

Kao što sam gore rekao, G2 ima mogućnost snimanja i reprodukcije zvuka od 192kHz sa 24 kanala (bita) tako da ako pustite Flac format sa ovog telefona, na dobrim slušalicama ćete čuti nešto što možda nikada niste čuli u pesmama.

Jedva čekam da se malo više poigram sa ovim čudovištem pošto vidim da ima gomilu inovacija koje su vredne testiranja.

Pošto je prošlo godinu ipo dana od moje poslednje kupovine telefona, ovo mi ulazi kao jedna od opcija, mada ću videti kakav će biti Nexus 5.

Tags: G2kameraLGprocesorrecenzijaSnapdragon 800

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

9 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Molim te reci mi da li si imao problem otključavanja telefona u mraku. Ja ne znam više šta da radim kod kojeg majstora da ga nosim. Niko ne zna da namesti to a ja telefon ne mogu u mraku da koristim. Naglašavam da na senzoru nema ništa nije ni prljav niti je išta zasepljeno niti držim prst preko senzora kad otključavam telefon. Pomagaj

 • Izgleda da sam zeznu sezor za svetlo ekrana prilikom poziva svetlo se ugasi i nemogu da prekinem poziv… pomoc ?

 • ne mogu da se odlucim izmedju lg g2 i nexus 5 -koji bi mi vi preporucili

  • G2 ima drastično bolju bateriju i ekran.

   Nexus ima bolju podršku Google-a i developera i imaće još neki vreme.

   Tako da, zavisi za šta. Ja sam na strani Nexus-a u ovoj trci

 • Ej drugar imam jedno pitanje,kupio sam telefon pre nekih mesec dana i sad sam primetio,kada sam se bolje zagledao da postoje na ekranu sitne vertikalne linije,one se baš teško vide,jedino se vide kada je displej ceo bele boje ili sive recimo i što je osvetljenje veće,to su one izrazenije.Da li je to normalno ili ne? Naglašavam da se zaista teško uočavaju.

  • Na G2 ja to nisam iskusio, medjutim na sestrinom LG Optimus 4X se ovo desilo, doduse dosta izrazenije, kada sam flesovao ROM koji je bio za kinesko trziste. Moja pretpostavka je tada bila da je u pitanju drajver za ekran.

   Mislim da je drajver i kalibracija boja problem, ako imas update, primeni ga (trebalo bi da je izasao 4.4.2) verujem da ce da sredi ovaj “problem”

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *