Upgrade bootloader-a, instaliranje Gingerbread-a (2.3.4) i rutovanje Telenor One Touch (Alcatel OT990)

Objavila u 19/04/2012 u 13:00

Telenor One Touch u ruci

Kada kupite telefon Telenor One Touch (Alcatel OT990), imaćete 2.2 verziju Androida. Kako je za mađarsko tržište izašla Gingerbread (2.3) verzija Androida za ovaj model, Danijel_rs je na xda forumu napravio uputstvo za upgrade bootloader-a i instalaciju mađarskog Gingerbread-a na ovaj telefon. Originalno uputstvo možete naći na ovom linku. Možete se tamo zahvaliti Danijelu na njegovom trudu da apdejtuje Telenor One Touch. Ovim putem mu se i mi zahvaljujemo, hvala Danijele 😀

Ukoliko se odlučite da sami apgrejdujete vaš Alcatel OT990 po ovom uputstvu, treba da znate da ćete izgubiti srpski jezik sa telefona i moći ćete da koristite engleski jezik ili neki drugi svetski jezik.

I naravno – gubite garanciju!

Telefon ne mora biti rutovan pre nego što se upustite u ovu avanturu. Nakon prvog dela uputstva, imaćete funkcionalan nerutovan Gingerbread (2.3.4). Ipak ukoliko želite da rutujete telefon i instalirate ClockworkMod recovery nakon toga, samo pogledajte drugi deo uputstva. Originalno uputstvo za rutovanje Telenor One Touch telefona sa 2.3.4 verzijom Androida ćete naći ovde.

Pre svega, potrebno je da instalirate ADB i fastboot, uputstvo možete naći na ovom linku.

Prvi deo uputstva: Upgrade bootloader-a i flešovanje nerutovanog oficijelnog Gingerbread ROM-a.

 1. Nakon flešovanja Gingerbread-a, izgubićete sve podatke. Zato je potrebno da napravite backup svih podataka. Neophodno je da skinite MyBackup aplikaciju sa Marketa i backup-ujte podatke: contacts, pozive, sms i mms poruke, kao i sve ostalo što smatrate da vam je potrebno. Možete koristiti i neke druge aplikacije za backup. Možete i sadržaj sa sd kartice sačuvati na računaru za svaki slučaj.
 2. Idite na Menu->Settings->Applications->uključite Unknown sources, a u Development uključite ADB debugging i stay awake.
 3. Kada prikačite Telenor One Touch na PC (rađeno je na Windows 7 64bit) preko kabla, računar bi trebao da instalira potrebne drajvere i prepoznaje ga kao Qualcomm HSUSB Device.
 4. Instalirajte Alcatel Android Manager i One Touch Upgrade sa ovog linka. Pronađite softver na Download tabu. Sa ovim programima ćete dobiti sve potrebne drajvere za Alcatel OT-990
 5. Instalirajte Alcatel Android Manager, ukoliko vas obavesti da ne može da instalira neke drajvere, samo kliknite End now i nastavite sa instalacijom. Sve će biti ok.
 6. Skinite PACK1, PACK2 i PACK3 i otpakujte ih na računaru. Sadržaj iz PACK1 foldera (fajlove): recovery-clockwork-4.0.1.5-ot990.img, RecoveryManager_v0.34b.apk i update.zip kopirajte u koreni folder sd kartice. PACK2 i PACK3 folder će vam trebati u narednim koracima.
 7. Isključite telefon (raskačite ga sa kabla)
 8. Kada se isključi, ulazite u fastboot mod drženjem kombinacije tastera Volume Down i Power. Kada osetite vibraciju telefona, otpustite taster Power i držite još taster Volume Down par sekundi. Ne dozvolite da vam se pojavi Android logo. Ekran će biti crn, a upaliće se tri kapacitivna dugmeta: Menu, Search i Back.
 9. Spojite telefon na usb. Nađite folder PACK2 koji ste prethodno otpakovali i pokrenite install.bat iz tog foldera. Ne dirajte ništa (ni telefon ni kabl) u toku ove operacije. Ako sve prođe kako treba, zatvoriće se command prompt prozor, telefon će se restartovati i prikazaće se Telenorov logo (kod ne brendiranih uređaja će se pokazati baterija kako se puni).
 10. Raskačite telefon sa usb kabla i upalite telefon.
 11. Nakon popunjenog setup-a (biranje jezika, logovanje na Google nalog), imaćete rutovan Froyo (2.2) rom.
 12. Rom koji ćete zateći na telefonu je na Mađarskom jeziku. Možete promeniti jezik tako što ćete stisnuti Menu dugme->Beallitasok->Nyelv es billentyuzet->Helyi beallitasok kivalasztasa->English US 🙂  I sad imate Menu na Engleskom jeziku.
 13. Pod stavkom Menu->Settings->Applications->uključite Unknown sources. A pod Development se nalazi USB debugging i Stay awake, uključite obe opcije.
 14. Otvorite File manager i pokrenite RecoveryManager_v0.34b.apk, instalirajte aplikaciju i pokrenite je. Odobrite root pristup aplikaciji. Idite na Recovery tab i izaberite Install Recovery opciju. Otvoriće vam se prozor u kom je potrebno da kliknete na ime fajla. U pitanju je recovery-clockwork-4.0.1.5-ot990.img. Potvrdite instalaciju.
 15. Kada se završi, odaberite opciju Reboot into Recovery, nakon potvrde telefon će se bootovati u ClockworkMod Recovery (skraćeno CWM). Kroz CWM recovery se krećete sa tasterima za pojačavanje i stišavanje a potvrđujete opcije na dugme Home.

alcatel OT990 Telenor One Touch

 1. Izaberite drugu opciju – apply sdcard: update.zip
 2. Potvrdite izbor i sačekajte da telefon završi sa flešovanjem a potom izaberite Reboot system now koji će biti prva opcija. Sačekajte da se telefon upali, ovaj proces može potrajati i više minuta kada se podiže prvi put (nemojte gasiti telefon).
 3. Sada ćete na telefonu imati Gingerbread (2.3) verziju Androida. Prilikom prvog paljenja, imaćete ponovni Setup, nakon što izaberete jezik, izaberite Android keyboard. Ako izaberete drugu tastaturu, dobićete grešku, pa birajte Android keyboard. Nastavite Setup.
 4. Potom ugasite telefon.
 5. Uđite u fastboot mod kombinacijom tastera. Držite Volume Down i Power dugme kao u prvim koracima na početku ovog uputstva.
 6. Spojite USB kabl.
 7. Otvorite PACK3 folder i pokrenite install.bat. Sačekajte da završi, telefon će se restartovati i pokazati Telenor logo. (Instaliraće vam se opet driver-i na Windows-u)
 8. Isključite USB kabl i upalite telefon.

I to je to, imate funkcionalan Gingerbread na Telenor One Touch telefonu.

Drugi deo uputstva: rutovanje i instalacija CWM recovery-a na 2.3.4 verziji

Ova verzija Gingerbread-a nije rutovana i više nemate CWM recovery. Ali ukoliko ipak želite da rutujete telefon i instalirate CWM recovery (ovo je za avanturiste), nastavite da čitate uputstvo. Ovo ne morate da radite, možete stati ovde.

Skinite Recovery zip fajl: recovery-clockwork-4.0.1.5-ot990-kernel-v53B-0-anyboot.zip

Ugasite telefon.

Uđite u fastboot mod držanjem Volume Down i Power kao u prethodnim koracima.

Spojite USB kabl.

Otpakujte zip koji ste skinuli i pokrenite install.bat, nakon završetka, prozor će se zatvoriti, telefon restartovati i prikazaće se kako se baterija puni.

Isključite USB kabl.

Upalite telefon ovog puta držanjem Volume Up i Power, kada telefon zavibrira, pustite Power dugme i istog momenta pritisnite Home dugme. Nastavite da držite Volume Up i Home dugmad, dok Android logo ne nestane. Ekran će biti crn, a kapacitivni dugmići će sijati. Tada možete da pustite dugmiće.

UPOZORENJE: Ako zaboravite da pritisnete Home dugme ili ga pustite prerano, telefon će se resetovati na fabrička podešavanja umesto da uđe u recovery. Izgubićete sve podatke sa telefona, dok podaci sa SD kartice neće biti obrisani.

Spojite USB kabl, instaliraće vam se drajveri na računaru.

Odaberite opciju Mount and storage, zatim odaberite opciju Mount usb storage. Skinite ovaj fajl i iskopirajte na sd karticu. Ukoliko neće računar da vam prepozna SD karticu, proverite drajvere, isključite i uključite usb kabl i sačekajte malo.

Odaberite opciju Unmount, vratite se na početni ekran tasterom Back i izaberite opciju Install zip from SD card, potom Choose zip from SD card, selektujte fajl koji ste upravo iskopirali na SD karticu: Superuser-3.0.7-efghi-signed.zip Potvrdite instalaciju.

Vratite se na početni ekran i izaberite opciju Reboot system now.

Kada uđete u sistem, instalirajte Busybox installer koji ćete naći na Play Store-u i idite na tab Busybox i instalirajte ga.

Čestitam, sada imate rutovanu Gingerbread (2.3.4) verziju Androida sa CWM recovery-em i Busybox-om. 🙂

Pažnja: SrboDroid nije odgovoran ukoliko oštetite vaš uređaj.
Ukoliko niste dovoljno tehnički (računarski) obrazovani, savetujemo vam da ovaj postupak primenjujete uz nadzor stručnije osobe.

[thankyou]

Tags: 2.3AlcatelGingerbreadOne TouchOT990rootrutovanjetelenorupgrade

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

94 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Evo mog problema: Imam Alcatel OT-990 i sve je lepo radilo do jednog dana kada nije hteo da primi vise ni jednu karticu. Upali se sve radi ali stoji da nema mreze i da je Airplane mod stalno upaljen. Pokusam da ga ugasim on se opet posle odredjenog vremena upali. Molim za pomoc. Pozz

 • moze li da se preskoci ovaj prvi korak i da pocnem odmah sa drugim korakom ,tj rootovanjem>!?vec imam u telefonu TCT Telenor_OneTouch 2.3.4 GINGERBREAD

 • Hvala , sve radi odlično.Jedino link za ne radi . Ja sam file skinuo sa druge lokacije http://www.fileswap.com/dl/BLSQFQv1cH/Superuser-3.0.7-efghi-signed.zip.html

 • Kada idem apply sd card:update.zip krene da instalira i pise installation aborted, u cemu je problem?

  • Update.zip fajl ti ne valja;ili ti se nije dobro iskopirao na memorijsu karticu ili ga nisi dobro skinuo! Resenje: prekopiraj ga opet na memorijsku paprobaj ponovo a ako nece skini pack 3 iz gore navedenog tutorijala…

 • OT 990 sa 2.2.2 rutovan, flashovan CWM i preko njega napravljen backup pa fleshovan MARINA ROM, sve po uputstvima, sledi reboot to system i problemi. Od tada se telefon stalno resetuje, tj upao u boot loop i ne mogu da ga odglavim ni jednom od gornje navedenih metoda. Probao sam i madjarski rom i da recoverurem sa backupa i uvek isto. Posle zelenog robotica iluminiran crni ekran i zatim screen odredjenog ROM-a i onda opet reset. Ne mogu da udjem u fastboot ali u CWM recovery mogu uvek.
  U POMOĆ.

 • I ja takodje imam problem kada drzim Home dugme i Volume up. Pojavi se android logo sa trouglom i uzvicnikom. Mozete li malo bolje da objasnite u cemu je problem kod flesovanja CWM recovery-a tj. sta da pokusam ponovo i u kom koraku je problem? Pokusavam ceo proces od pocetka po 4-5 put i ne pali nista, i dalje to prikazuje.

 • tutorijal je dobar ali ima i bolje resenje i jednostavnije isti softver nema rutovanja za telenor korisnike
  soft 2.3.4 srpski jezik sve savrseno radi ovde se nalazi sve
  http://www.alcatelonetouch.com/global-en/support/download/ot-990.html
  samo se skine
  One Touch Upgrade Q 1.9.9
  i pokrene se i izabere se model telefona kojih ima dosta i nadogradite vas telefon

 • Da li moze neko da mi pomogne kako da skinem blokadu na telefonu Telenor One Touch ot990 (Alcatel) na SIM Telenor kartcu i da isti telefon koristim na VIP mrezi.Molio bih vas za proceduru
  Unapred Hvala

 • Moželi neko da mi pomogne?

  Stoji mi ovaj tekst već 10-ak minuta a ja ne znam smem li bilo šta da uradim?

  C:\Users……….\PACK2>fastboot.exe

  _

  Šta treba da radim? Da li da čekam i dalje ili treba nešto da pritisnem?

 • Pa ukoliko neće normalno da se upali, probaj da ponoviš korak 8. i 9.

  Možda ti se nešto nije dobro flešovalo. Telefon nije mrtav, može da se popravi.

  • Moze li neko da mi kaze kako da skinem nepotrebne aplikacije koje sam dobio uz telefon (fabricki) tipa twitter layar ….. HVALA unapred.poz

 • Poštovani/a,

  stigao sam do prvog dela, 10-te tačke. Kada je trebalo da se pokrene mobilni, on nije hteo. Pokušavao sam da ga upalim i na power+volume – / + ali nije hteo.. Zasijaju donji tasteri i to je to. kad hocu sa SD karticom (i bez nje) da upalim, on nece, cak i sa power+volume. Kada izvadim bateriju i vratim, on na trenutak pokaze na ekranu logo androida i ostaju upaljeni dugmici a i komp ga ne pepoznaje. Moze li neko da mi pomogne, da li ima mogucnost da povratim mobilni u stanje ispravnosti ili ne. Hvala svima unapred.

 • Kako ga UNrootovati?

 • Hvala ti puno druze. Javljam rezultate 🙂

 • Zdravo Alcateli 🙂
  Odradio sam:
  Prvi deo uputstva: Upgrade bootloader-a i flešovanje nerutovanog oficijelnog Gingerbread ROM-a.
  Drugi deo nisam. Ovako mi za sada dobro radi, samo imam par pitanja.
  Odabrao sam Android Keyboard crnu i negde sam ponovo vratio na onu Cootec sivu ruznu 😀 Kako da vratim onu Android?
  I koja je prednost ovog drugog dela uputstva: Drugi deo uputstva: rutovanje i instalacija CWM recovery-a na 2.3.4 verziji
  Hvala unapred.

  • I ja sam se isto to pitao, dok nisam skontao. kada odes recimo da kucas SMS na prazno polje za kucanje drzi prst par sekundi, otvorice se prozor pisace “input method” otvoris to i onda imas odabir izmedju Android Keyboard i TouchPal. Izaberi Android i dobices onu fancy crnu 🙂

   Sto se tice prednosti, mozda nisam bas najbolji za taj odgovor, poso sam ja radio root po drugom clanku. u Svakom slucaju kada rootujes telefon mocices bez problema da obrises sve smaracke aplikacije koje telenor donosi i time sebi olaksas zivot sa ovim telefonom 🙂 Odnosno imaces vise memorije, a pored rekao bih ekrana to je najveca boljka ovog telefona. Ja sam ocistio sve nebitne aplikacije , stavio sve sto mi treba i imam slobodnih 40ak mb sto je sjajno telefon radio mnogo bolje.

   Mnogo laksi nacin da rootujes telefon imas na ovom clanku:
   https://srbodroid.com/development/uputstva/telenor-one-touch-ot990-apgrejd-na-gingerbread-telenor-srbija/

   I skini zip :
   Ukoliko želite da instalirate Gingerbread Telenor Srbija i da imate root i instaliran CWM recovery (5.0.2.8), onda skinite ROM sa ovog linka.

   Sve u svemu od kako sam rootovao telefon, prezadovoljan sam istim, Ranije mi je bagovanje, seckanje i manjak memorije toliko isao na zivce da sam napravio dve rupe od zuba na displeju kada sam ga ugrizao:D, da ne kazem koliko puta mi je padao i i dalje radi !
   Ovako rootovan je jedan sjajan telefon za mnogo male pare 🙂

   pozz

 • Goldie ako moze pomoc plz ! :)_

  Procitao sam sve komentare i nisam na kraju video odg.

  Problem mi je deo gde treba da udjem u fastboot. Odnosno pritisnem sve kako je objasnjeno, upale mi se ona tri dugmeta. ali je ekran crn. Probao sam i ovo sto si u komentarima stavila da proverimo. Ukucao sam adb devices i pronalazi mi te, ali kad ukucam adb reboot bootloader tacno desi se isto sto i sa pwe volume up. ali opet ekraj je crn…ne znam iz kog razoga mi se ne javlja meni nikakav ??

  • Snasao se, na kraju sam samo instalirao onu root verziju koju ste na sajt postavili…..extra stvar telefon mi 10xbrzi kad ovako imam po 40-50mb free

 • Poštovani/a,

  stigao sam do prvog dela, 10-te tačke. Kada je trebalo da se pokrene mobilni, on nije hteo. Pokušavao sam da ga upalim i na power+volume – / + ali nije hteo.. Zasijaju donji tasteri i to je to. Sada sam na poslu i kada ga hocu sa SD karticom (i bez nje) da upalim, on nece, cak i sa power+volume. Kada izvadim bateriju i vratim, on na trenutak pokaze na ekranu logo androida. Moze li neko da mi pomogne, da li ima mogucnost da povratim mobilni u stanje ispravnosti ili ne. Hvala svima unapred.

  • Ovako, imao sam isti problem i resio ga. Uradi donwgrade prvo i vrati na osnovnu fabricku verziju telefon i onda ce sve bez problema da se odradi. Verovatno si nesto upgradeovao preko telefona vec pa nece. Pozz

 • Mozes uvek probati da instaliras neki custom ROM ako postoji za OT990. Potrazi na xda i modaco forumu. Ja ne koristim taj telefon pa se nisam udubljivala nesto vise u optimizaciju i overklokovanje.

 • Goldie, ja sam juče upgrade-ovao froya na gb 2.3.4. ,root-ovao i instalirao CWM recovery , sve po ovom tvom uputstvu s početka. Čini mi sve da sve radi kako treba, osim sto mi browser ne radi( izbacuje web page not available, kao da internet nije dostupan) dok opera radi kako treba. GB radi lepo i glatko, sada testiram bateriju.Pitanje je, posto mi nije bas najjasnije ovo oko sledećih koraka u vezi sa daljom eventualnom optimizacijom telefona šta bi sad po tebi još trebalo da se odradi da bi iskoristio sve njegove mogućnosti? Instaliranje nekog ROM-a,kalibraciju baterije,overklokovanje procesora..? I na koji način, ako postoji neko uputstvo slično ovom.
  OT 990 je sjajan telefon za male pare i toplo ga preporučujem za sve one koji sebe svrstavaju u ne mnogo zahtevne korisnike!!

 • Pozdrav.
  Jel može itko da mi pomogne, spojim mob na PC, al ništa neočitava, na mobitelu se samo puni baterija, nikakve mogućnosti mi ne pokazuje?
  Drivere skinio al nepomažu ništa.
  Oni iz Alcatelove podrške su glupavi pa me nemogu skužit u čemu je problem.
  Hvala.

 • Meni treba pomoc od @goldie.. Ako je moguce. Pogresio sam na startu sto nisam odmah instalirao one touch upgrade, i sad ne mogu da upalim telefon, izbaci mi samo androidov logo i ostanu mi upaljeni funkcionalni dugmici.. Sta da uradim ?

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *