Telenor One Touch OT990 apgrejd na Gingerbread Telenor Srbija

touch

Negde u aprilu mesecu sam na Srbodroidu pisala uputstva kako da apgrejdujete Telenor One Touch na Gingerbread. U to vreme naš domaći Telenor nije izbacio update za One Touch OT990 na Gingerbread verziju Androida, dok mađarski Telenor jeste. Ono prvobitno uputstvo je urađeno sa tim mađarskim ROM-om, a sada pošto se pojavio i srpski ROM evo uputstva.

Razlika između mađarskog i srpskog 2.3 ROM-a je samo u tome što srpski sadrži i srpski jezik, što je nekim korisnicima vrlo bitno. Kao recimo mojoj mami koja je vlasnica ovakvog telefona a ne zna engleski jezik. Takođe ima sitnih razlika u preinstaliranim aplikacijama koje dolaze sa ROM-om.

1. Ukoliko imate stock (originalni) 2.2 Android i NISTE rutovali i igrali se sa telefonom pre toga

Update možete da uradite kao OTA (over the air) update, a možete i koristiti alat za upgrade OTU Q (One Touch Update Q).

Lično sam na jednom uređaju primenila OTA update. Telefon je bio potpuno nov, nije bio rutovan.

1. Odete na podešavanja, nađete opciju O telefonu (About phone)

2. Proverite Sistemska ažuriranja (System update), a potom kliknete na Provera ažuriranja (Check updates)

3. Pokazaće se da je dostupna nadogradnja za vaš uređaj, kliknite da želite da je skinete i instalirate.

4. Nadogradnja će se neko vreme skidati u zavisnosti od brzine internet konekcije. Potom će se nadogradnja instalirati i telefon će se restartovati.

To je to, imate nerutovani, originalni i zvanični Android 2.3 (Gingerbread)

2. Ukoliko imate rutovan telefon, (flešovan custom recovery) nemojte primenjivati OTA update.

Na drugom telefonu koji je bio rutovan i imao flešovan recovery na 2.2 verziji, update preko softvera One Touch Update Q nije radio. Onda sam primenila OTA update i telefon je završio u boot loop-u, stalno se restartovao. Vratila sam ga u život tako što sam primenila skriptu sa ovog uputstva Downgrade One Touch.

Onda sam pročitala na Android Srbija forumu da je PAGZLY naveo da ni njenu nije radio update na 2.2 verziji ROM-a, pretpostavljam iz istog razloga, zato što je imao rutovani neoriginalni ROM na telefonu.

Tako da je uputstvo sledeće:

Update može da se uspešno primeni ukoliko pre toga imate 2.3 verziju ROM-a na telefonu. Stoga, je potrebno da upgrade-ujete telefon na mađarski ROM iz našeg starog uputstva (ili neki drugi 2.3 ROM), potom da primenite novi Gingerbread ROM Telenor SR.

1. Po ovom uputstvu potrebno je instalirati mađarski 2.3 ROM, ispratiti Prvi Deo uputstva.

Ukratko:

  • Instalirati ADB po ovom uputstvu.
  • Instalirati softver odavde zbog drajvera.
  • Ispratiti po uputstvu instaliranje PACK1, PACK2 i PACK3. (eventualno instalacija recovery-ja iz PACK1 nije neophodna, ali ne škodi)

Nije potrebno raditi drugi deo uputstva.

2. Ukoliko želite da instalirate Gingerbread Telenor Srbija i da vam telefon nakon toga nije rutovan onda je potrebno da skinete ROM sa ovog linka.

Ukoliko želite da instalirate Gingerbread Telenor Srbija i da imate root i instaliran CWM recovery (5.0.2.8), onda skinite ROM sa ovog linka.

U tim zip-ovima imate i uputstvo na srpskom koje je PAGZLY napisao. Inače originalna tema sa uputstvom se nalazi na ovom linku. Hvala PAGZLY!

  • Dok je telefon redovno upaljen, priključiti mu USB
  • Pokrenuti program (install.bat) i sačekati dok se na ekranu ne pojavi  punjenje baterije i tek onda ga isključiti sa USB kabla.
  • Upalite telefon i imate originalni Telenor 2.3 sa CWM i Root (Ili bez root-a i CWM ako ste skinuli onu drugu verziju skripte)

To je to. Uživajte

Pažnja: SrboDroid nije odgovoran ukoliko oštetite vaš uređaj.
Ukoliko niste dovoljno tehnički (računarski) obrazovani, savetujemo vam da ovaj postupak primenjujete uz nadzor stručnije osobe.

Objavljeno u Uputstva

goldie

Zlata
Veličković
Objavila tekstova:
Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5 sada je vlasnica LG G 3 telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Polja koja su obavezna obeležena su sa *