Custom Rom-ovi na HTC Desire

HTC Desire

Inspirisao me je Bojanov tekst o Samsung Galaxy S telefonu da ja kažem nešto o custom romovima za HTC Desire koje sam isprobala. Pozivam sve vlasnike HTC Desire telefona da podele njihovo iskustvo o custom romovima u komentarima ove teme kako bi ostali korisnici dobili neku novu ideju. Hvala unapred.

Moram reći da nisam neki manijak za flešovanje romova. Tako da za godinu dana koliko imam HTC Desire sam flešovala oko 5-6 romova, obično duže biram rom a onda ga držim bar mesec dana na telefonu. Tako kada sam kupila telefon u septembru prošle godine, oduševljena mojim prvim Android telefonom zadržala sam se čak 3 meseca na Froyo Stock Rom-u. Naravno, tada mi je Market bio najzabavnije mesto telefona i isprobavanje raznih aplikacija. Sense me je oduševio, prelepo mi je izgledao i obožavala sam njegove vidžete. Tako negde već u decembru, moj telefon je počeo da me smara 😀 i postao mi je spor. Sense mi je postao dosadan i jako me je nerviralo to što nisam imala dovoljno interne memorije pa sam morala da pazim koliko aplikacija imam instalirano na telefonu. Kako vreme prolazi, tako su i Android aplikacije sve veće, pogotovo igre, i zauzimaju više megabajta što Desire čini sve manje dobrim telefonom.

Oxygen ROM

Tako se stvorila potreba da potražim brz ROM koji ne zauzima mnogo mesta. Prvi koji mi je tada u decembru 2010. delovao onako OK bio je Oxygen. Nakon flešovanja ovog ROM-a nisam mogla da verujem kako je moj telefon ustvari brz. Sve je letelo! Pored toga dobila sam i više mesta na internoj memoriji i rešila sam da se više nikada ne vratima na Stock ROM. 🙂 Oxygen spada u AOSP romove i nije port ni jedne verzije Cyanogen Rom-a. Napravio ga je AdamG na Android verziji 2.3.3 (Gingerbread) i potpuno je minimalističnog dizajna, nimalo nije ušminkan. Ekstremno je brz i potpuno open source. Baterija mi je sa njim trajala par sati duže nego sa Stock ROM-om. Kako vidim, ovaj ROM je poslednji put apdejtovan u avgustu 2011., tako da ga možete skinuti sa ovog linka.

Oxygen

MIUI ROM

Tako, pošto sam otkrila šta je to AOSP ROM i koristila sam ga nekih mesec dana, flešovala sam i par drugih romova da vidim kako izgledaju. Ali sam vrlo brzo u januaru instalirala MIUI ROM zasnovan na Froyo verziji Androida. MIUI je AOSP projekat ali se razlikuje od drugih AOSP romova po tome što ima potpuno drugačije dizajniran interfejs. Svaki delić interfejsa je kod MIUI-a redizajniran. MIUI ima neku potpuno drugu priču koju gura vrlo uspešno i dalje se aktivno razvija. Ono što tada nisam očekivala od MIUI-a je brzina, ali sam se iznenadila da Custom Rom sa tako bogatim interfejsom može biti izuzetno brz. Tačnije ta Froyo verzija MIUI-a je bila jako dobro optimizovana. MIUI ROM sam držala čak dva meseca i bila sam izuzetno zadovoljna brzinom i trajanjem baterije. Tada sam i napisala tekst o MIUI ROM-u koji možete pročitati na linku.

Posle ovog roma sam instalirala CyanogenMod Rom, pa potom GingerVillain Rom, a onda sam ponovo instalirala MIUI ROM ali noviju verziju zasnovanu na Gingerbread-u (2.3) i to nedelju dana nakon što su ga izbacili. Sećam se da mi je ta verzija MIUI-a malo pravila probleme, nije bila savršeno optimizovana kao Froyo verzija, bio je sporiji, čak mi se telefon nekoliko puta sam restartovao i nije hteo da se upali. Verovatno je MIUI tim dosad ispeglao ove probleme na Gingerbread verziji, pa ako neko ima iskustva, neka napiše.

MIUI tema na XDA.

miui rom

GingerVillain

Posle MIUI ROM-a dobrih dva meseca sam se zadržala na GingerVillain ROM-u. Ja sam sa ovim ROM-om bila vrlo zadovoljna. U pitanju je AOSP ROM koji je zasnovan na CyanogenMod Rom-u. Bio je vrlo stabilan i brz i ima sva podešavanja koja inače imate u Cyanogen-u. Po nazivu ROM-a možete da zaključite da se radi o Gingerbread Android verziji. Ne zauzima mnogo mesta i uglavnom sam u tom periodu isprobavala razne teme i lančere na ovom ROM-u. Tako sam ga stalno customize-irala i imala uvek drugačiji sistem. Prilikom prelaska na GingerVillain ROM, snimili smo Benchmark testove na tri ROM-a gde se uporedno može videti brzina MIUI ROM-a, GingerVillain i Stock ROM-a na HTC Desire-u.

Kompletan post sa testiranjem romova na Desire-u možete naći ovde.

GingerVillain ROM se i dalje aktivno razvija i možete ga naći na linku.

Ginger Villain

Cool Sense 2.1 AceS

I tako posle dobrih 7-8 meseci bez Sense interfejsa na mom telefonu, uželela sam se Sense-a. Kako HTC izbacuje na tržište nove telefone sa Sense ui verzijom 3.5, i kada sam videla kako je lep Sense na nekim telefonima, potražila sam Sense ROM. Postoji širok izbor romova za Desire sa Sense-om i ja sam izabrala onako nasumično Cool AceS v8 sa Sense 2.1 interfejsom. Nakon GingerVillain ROM-a, ovaj rom mi je bio izuzetno spor. Jako me je nervirao. Ali bio je lep. 🙂 Nije bio ni nešto pouzdan, umeo je da se zakuca, uspori i onda je pomagao samo restart. Baterija je držala par sati manje u odnosu na GingerVillain ROM. Jedino mi se dopadalo kako Sense 2.1 izgleda na njemu, tačnije ovo je bio neki redizajniran Sense koji mi je mnogo lepši od onog standardnog HTC-ovog Sense-a. Ima izbor svetle i tamne teme Sense-a u romu. Lep je ali je ROM definitivno nezavršen, možda će ga popraviti nekim apdejtom ili su ga već popravili. 😉 I dalje se aktivno razvija i možete ga naći na linku.

Stock Rom 2.3.3

I onda na kraju poslednji rom koji sam flešovala zbog uporednog testa sa HTC Desire S telefonom, je Stock ROM 2.3.3. Naravno primenila sam “rutovanu” verziju da ne bih izgubila rut na telefonu. Ovaj ROM se pokazao stabilno, prosečne brzine i nakon Cool Sense 2.1 ROM-a meni je bio jako ružan. Taj stock 2.0 Sense mi uopšte nije tako lep, nekako je sav glomazan.

Inače sve romove za HTC Desire možete pronaći složene i sortirane na ovoj temi na XDA forumu.

Kako rutovati HTC Desire pogledajte u ovom tekstu.

Kako instalirati custom rom na HTC Desire u ovom tekstu.

Kako otključati HTC Desire u ovom tekstu.

I to je to.

Ovo je ujedno i poslednji rom koji sam koristila na HTC Desire-u koji je sada u drugim rukama, jer sam sada ponosni vlasnik Sony Ericsson Xperia arc telefona. Bilo mi je teško da se oprostim sa mojim HTC Desire-om ali šta je tu je, bar znam da je u dobrim rukama završio. Flešovala sam i neke druge romove ali nisam ih dugo koristila, pa ih ne spominjem u ovom tekstu.

Sada kad razmislim i kada gledam sve ove dostupne romove, pomislim da sam trebala možda više da flešujem i isprobavam, 😀 ali realno, kad? Ne mogu to baš svaki dan da radim, i ovako jedva skupim vremena da napišem nešto na Srbodroidu. Ali HTC Desire definitivno spada u telefon sa ogromnom podrškom developera. Vidim da se pripremaju fini romovi sa Sense 3.5 verzijom za Desire….

Podelite vaša iskustva, koji biste ROM predložili a da je stabilan, brz i lep?

Objavljeno u Custom ROMs

goldie

Zlata
Veličković
Objavila tekstova:
Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5 sada je vlasnica LG G 3 telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Polja koja su obavezna obeležena su sa *