MIUI custom rom

Objavila u 21/03/2011 u 21:02

miuiVerovatno ste čuli za MIUI custom ROM, pošto spada u jedan od popularnijih romova. U pitanju je kineski ROM i pravu ekspanziju popularnosti je doživeo kada se pojavio na engleskom jeziku. Pored kineskog i engleskog, dostupan je i na francuskom, španskom, nemačkom, italijanskom, poljskom i drugim jezicima. Odlikuje se velikim ikonicama i dolazi sa MIUI aplikacijama što ga čini prepoznatljivim među ostalim romovima. Osim toga za MIUI kažu da je najbrži Froyo ROM.

MIUI interfejs liči na iPhone interfejs, što nije ništa čudno za Azijate koji se lože na iPhone. Tako da, ko želi velike ikonice, za njega je MIUI. Poslednja aktuelna verzija u momentu pisanja ovog posta je 1.3.18. Interesantno je da je poslednji MIUI rom dostupan i kao Froyo (2.2)  i kao Gingerbread (2.3.3) verzija Androida, u zavisnosti od modela telefona. Ja sam poslednjih mesec dana testirala Froyo MIUI verziju 1.2.11. Iako u samom romu postoji aplikacija MIUI update koja mi je pronalazila poslednji apdejt roma, nisam uspela da ga primenim preko aplikacije. Možda je ovde problem bio što sam imala instaliranu englesku verziju ROM-a, a na samom apdejtu mi je sve pisalo na kineskom jeziku pa baš i nisam razumela šta mi apdejt donosi i da li treba nešto posebno da uradim da ga primenim. Ali dobro je radio rom i bez apdejta, tačnije, savršeno je radio.

Ukoliko imate MIUI ROM i želite da ga apdejtujete, a pritom vam ne radi update preko MIUI aplikacije, onda je potrebno da skinete novi rom u obliku zip fajla da ga stavite na SD karticu. Uradite wipe cache i davlik cache i onda pokrenute zip iz ROM manager-a (ili iz Recovery-a). Ovako će vam ostati sačuvane vaše aplikacije na MIUI ROMu, ne morate ih ponovo instalirati. Za svaki slučaj možete ali ne morate, pre primenjivanja novog roma, uraditi nand backup (nikad se ne zna).

Zapravo MIUI interfejs je mešavina Androida, iOS, TouchWiz i Sense UI. Kada ga hvale, vole da naglase da je iz svih pobrojanih sistema uzeto najbolje. Kada zađete u opcije MIUI roma, primetićete da su opcije potpuno drugačije raspoređene. Raspored opcija je stvar navike, ali ja sam zaista brzo navikla na ovaj novi raspored, jer su intuitivno sortirali opcije po principu: generalno, personalno, sistemske i aplikacije.

Sam dizajn MIUI-a zavisi od vas, na raspolaganju su po difoltu 3 osnovne teme. Ali je moguće sa neta skinuti stotine drugih tema. Ove tri osnovne teme su poprilično šarene što je odlika kineskog dizajna i kulture.  Kinezi i uopšte Azijati (ako izuzmemo Japance) vole šareno, to je nekako deo njihove tradicije i navikli su na korišćenje u dizajnu mnogo više boja nego što bi to Evropljani želeli. Ali ako dobro pregledate teme, može se naći i neka onako minimalistička, evropskog dizajna. Teme za ovaj ROM možete skidati preko ugrađene aplikacije Theme downloader koja lepo prikaže slikom kako tema izgleda, a možete pristupiti skidanju tema i iz podešavanja. Prilikom primenjivanja teme, telefon će vam se restartovati, jer se menja framework.apk koji sistem koristi. Postoji i iPhone tema, pa tako vaš Android može izgledati potpuno kao iPhone. Nekima se MIUI neće dopasti baš zato što ima velike ikone i liči na iPhone, a nekome će se baš dopasti.  Na video klipu možete videti kako izgleda interfejs, snimila sam ga ukratko da vam dočaram u čemu je razlika. Uzmite u obzir da sam ja primenila neku grandž crno belu temu – FindMan. 😉

Što se MIUI aplikacija tiče, jako mi se dopao File manager koji se dobije uz MIUI. Kao prvo odlično izgleda, lepo sortira fajlove na osnovu tipa (muzika, video, slike, dokumenti, teme, arhive, aplikacije…) ali posebno mi se dopao FTP pristup sa račuanara. U ovom File manager-u kada uključite ftp pristup, telefon vam prikaže ip adresu i port koji treba da ukucate u vaš browser i vrlo lako i brzo možete pristupiti vašim fajlovima na kartici. 🙂  (naravno preko wifi-a)

file manager
Drugo oduševljenje kod mene je izazvala ugrađena opcija za pravljenje screenshot-ova ekrana telefona. Kombinacijom držanja menu dugmeta i klikom na dugme za stišavanje se jednostavno uradi screenshot ekrana.  Contact lista na MIUI romu izgleda sasvim lepo i intuitivna je za korišćenje. I dialer izgleda sasvim pristojno. Možete videti na screenshot-ovima. Inače na raspolaganju imate horizontalno poređane ekrane i možete dodati koliko god želite ekrana. Ono što je interesantno je da ne postoji drawer, ukoliko ga želite, potrebno je da sami instalirate neki lančer.

contacts
Na raspolaganju imate i MIUI App store aplikaciju, koja meni lično nije ničemu služila, jer su mi aplikacije bile pola ispisane na kineskom a pola na engleskom jeziku. 🙂 Uostalom imam market aplikaciju i ostale arternativne aplikacije, tako da mi ova i nije bila potrebna. Jedina možda ok stvar u vezi ove aplikacije je tab sa sugestiranim aplikacijama od strane developera MIUI roma. Pa eto možda nađete nešto interesantno.

Korisna aplikacija je definitivno MIUI backup, sa kojom možete da backup-ujete SMS poruke, kontakte, podešavanja pa čak i ceo rom. Dostupna je i aplikacija MIUI music koju možete videti u klipu kako izgleda. Odlična aplikacija koju dobijete uz ovaj rom je i Data monitor za praćenje potrošenih minuta i SMS-ova. Kao i monitoring aplikacija na telefonu i koliko koja zauzima mesta i koliko još slobodnog mesta imate. Možete videti na slikama.

data usage
app monitor
MIUI dolazi sa još aplikacijom za FM radio, kalendar, kalkulator, miui kamera i voice dialer. Možda sam neku zaboravila da navedem, ako primetite dopišite u komentarima. 🙂

aplikacije1
aplikacije1
Ono što je najbolje kod ovog roma jeste njegova brzina. ROM je izuzetno stabilan i brz, iako sam ja koristila Froyo ROM. Uradila sam benchmark test 3 različita roma gde je jedan MIUI, i pokazao se zaista odlično, možda i najbrži! Više o benchmarku možete videti na ovom linku.

Zaključak: Ukoliko želite custom rom sa njegovim dodatnim aplikacijama (koje su zaista dobre), znači da nakon instalacije roma imate potpuno funkcionalan uređaj sa svim aplikacijama, onda je MIUI rešenje za vas. Takođe ako vam se dopada iPhone interfejs onda je MIUI isto odlično rešenje, a pored toga je ekstremno brz i i dalje se aktivno razvija.

Za koje telefone je dostupan MIUI ROM možete videti na miui-dev blogu.

Tags: custom romdizajnkineskimanagerMIUIROMui

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

11 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Mozeli mi neko objasniti kako da ubacim ovaj rom u xperiju s?

 • Ja bih hteo samo da pitam jednu stvar, imam HTC Desire, i da kažem, zadovoljan sam telefonom, samo me jedna stvar živcira (ovo je deminutiv, kako se osećam u stvari), “phon memory low”! I hteo bih da Vas pitam, pošto svi hvale ovaj MIUI rom, jer on proširava malo bar phon memory, ili instalira sve aplikacije na SD?! Samo zbog toga bi instalirao custom rom, pa da znam da ne nabacujem miui-a ako stvari ne budu bolje!

  • MIUI rom ukupno zauzima 69MB + language pack oko 17MB sto je oko 120MB manje od Stock roma koji u sebi ima Sense interfejs. Tako da instaliranjem MIUI-a dobijas te megabajte na telefonu. Pored toga MIUI instalira aplikacije (koje moze) na SD karticu.

   Inace je slicna prica i sa ostalim AOSP custom rom-ovima jer zauzimaju mnogo manje prostora nego rom-ovi sa ugradjenim interfejsom. Npr Oxygen rom zauzima ukupno 60MB, CyanogenMod slicno tome itd.

 • Zanima me dali je podrzan LG GT540…hvala

 • MIUI rom je ubedljivo najbolji custom ROM…

  Drago mi je da je krenuo i ozbiljan port za Galaxy S

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *