Šta raditi pre i posle instaliranja Custom ROMa?

Objavio u 26/12/2010 u 5:10

Yellow Android

Kako sam dobio mail od Marka sa pitanjima vezanim za instalaciju Custom ROM-a, pomislio sam da je najbolje da to učinim kroz ovaj post, jer će sigurno biti korisno i drugima.

Koji ROM instalirati?

Ovo je pitanje kako ukusa, tako i informisanosti. Ono što je prvo potrebno da uradite jeste da se odlučite da li želite da zadržite interfejs na telefonu koji ste do sada koristili. Svaki proizvođač ima svoju adaptaciju Android interfejsa, pa tako kod HTC-a je to Sense interfejs, Motorole MotoBlur itd. Lično imam iskustva samo sa Custom ROMovima za HTC telefone, pa tako ne znam koji su ROMovi dobri ili loši za ostale brendove.

Ako želite da zadržite Sense interfejs, svakako bih vam preporučio VillainROM verzije Custom ROMova, jer kako i sami kažu, oni ne izbacuju beta i noćne verzije, pa ste tako sigurni da će oni raditi gotovo savršeno, bez većih bagova i problema. Uglavnom su ovi ROMovi optimizovane verzije HTCovog Sense-a i veoma se dobro ponašaju.

Ako ne želite Sense. Mnogi ljudi smatraju Sense glomaznim i suvišnim, a opet razlog za prelaženje na ROM bez Sense-a može biti i taj da želite više opcija ili npr. Froyo (2.2) ili Gingerbread (2.3) koji još uvek nisu, ili možda nikad ni neće biti dostupni za vaš telefon u Sense verziji. U ovom slučaju bih preporučio CyanogenMod, koji je jedan od najpopularnijih i jedan od Custom ROMova sa najboljom reputacijom i online podrškom. CyanogenMod takođe prednjači po pitanju nekih inovativnih opcija u samom sistemu. Međutim, ovo je bazirano na ličnom iskustvu, a uvek možete pronaći neki po vašoj meri Custom ROM.

Ali svakako pre svakog odabira Custom ROMa dobro pročitajte da li postoji verzija za vaš telefon, i izaberite verziju isključivo za vaš telefon, pošto je svaki ROM prilagođen svakom telefonu ponaosob. Takođe pročitajte na forumima iskustva drugih korisnika, jer se može desiti da kod određenih verzija ROMa nedostaju određene opcije, ili ne rade u potpunosti. Takođe alpha, beta i RC verzije mogu imati propusta, pa je tako najbolje uzeti verziju koja je konačna, jer ona sigurno radi stabilno i pouzdano. Ali ako ste avanturista, uvek možete instalirati probne verzije, jer kod Android-a važi nepisano pravilo (ja ga upravo zapisujem 😉 ): “Dok god imate pristup Recovery Mod-u, telefon nije mrtav“.

cyanogen final

Dakle, šta uraditi pre instaliranja/flash-ovanja Custom ROM-a?

Prvo moram da napomenem da je za ovo potrebno imati rutovan telefon. Jer se na ovaj način pristupa sistemskim fajlovima operativnog sistema.

Pošto se flašovanjem ROM-a brišu stari i upisuju novi podaci na internu memoriju telefona, važno je sačuvati podatke na sigurno mesto.

Za backup SMS-a, MMS-a, Kalendar-a, Poziva, Kontakata, Bookmark-a, Sistemskih podešavanja, Video klipova, Audio zapisa, Fotografija, podešavanja u aplikacijama i igrama ja lično koristim SpriteBackup, međutim, ova aplikacija se plaća ~5$, pa tako verovatno neće biti izbor mnogih, ali na Marketu postoji dosta aplikacija koje ovo mogu da urade. Jedna od njih se zove Backup for root users, lično je nisam testirao, ali vidim da ima prilično dobru ocenu.

edit: Našao sam i My Backup Pro aplikaciju koja je besplatna i radi odličan posao … stoga preporuka!

Iako ove aplikacije obećavaju i backup podešavanja u aplikacijama i igrama, ja se ipak najradije odlučujem za Titanium Backup, koji je veoma brz i backup-uje aplikacije na SD karticu zajedno sa njihovim podešavanjima (DATA).

Kada napravite backup svih podataka koji su vam dragoceni, možete ih sa SD kartice prebaciti na računar, kako bi ste bili 100% sigurni u njihov opstanak.

Instaliranje Custom ROMa se može raditi iz Recovery Moda ili iz aplikacije Clockwork ROM Manager. U oba slučaja je više nego poželjno da pre same instalacije uradite tzv. Nand Backup. Na ovaj način se kompletan operativni sistem, sa svim njegovim podešavanjima, aplikacijama, SMS, MMS … bez sadržaja SD kartice smešta u zaseban folder na SD kartici. Kada ovo uradite, sigurni ste da ukoliko instalirate neki ROM koji nije uspeo da se instalira iz nekog razloga (meni se nijednom nije desilo), možete uvek da vratite predhodni sa svim podešavanjima, kao da se nikad ništa nije ni desilo.

Backup

Instaliranje Custom ROM-a

Iako sam ovo već jednom pisao, ipak ću da ponovim, kako bi ovo uputstvo bilo potpuno.

Najlakši način da instalirate novi ROM je preko Clockwork ROM Manager aplikacije. Za instalaciju je dovoljno da iz ROM Manager menija izaberete “Install ROM from SD Card” i izaberete zip fajl u kom se nalazi instalacija ROMa. Meni se par puta dešavalo da instalacija nije htela da započne jer se zip fajl nalazio u nekom folderu, i sadržao je tačke i neke simbole u svom imenu. Da bi ste ovo izbegli, najbolje je da zip fajl iskopirate direktno na karticu, bez foldera i imenujete ga isključivo slovima. Najklasičniji način je da je preimenujete fajl u update.zip i stavite u koreni folder SD kartice.

Prilikom pokretanja instalacije, dok ste još u ROM Manageru, pitaće vas da li hoćete da wipe-ujete (obrišete) podatke pre instalacije. Ukoliko instalirate potpuno drugačiji ROM od predhodnog, ovo je obavezna opcija, jer u suprotnom se može desiti da vam telefon upadne u tzv. BootLoop koji se manifestuje restartovanjem telefona kada stigne do boot animacije. Ukoliko prelazite samo na noviju verziju istog ROMa, ne morate ovo da radite. Ali najpametnije je da na oficijelnom forumu/blogu tog ROMa pročitate pažljivo uputstvo, jer uvek stoji naznačeno da li je potreban Full Wipe ili ne.

happy android

Šta uraditi nakon instalacije/flash-ovanja Custom ROM-a?

Kada ste uspešno instalirali Custom ROM, dobićete potpuno novi sistem, (sem ako radite update). Kao da je tek izašao ispod čekića 🙂

U ovom trenutku, ukoliko želite da vratite sva podešavanja, aplikacije itd. potrebno je da prvo ponovo instalirate backup programe (Titanium Backup, SpriteBackup) i preko njih uradite restore svega onoga što želite da vratite. Lično sam imao iskustvo kada sam prelazio sa FroydVillain-a na CyanogenMod da SpriteBackup nije hteo da vrati podatke vezane za podešavanja aplikacija, pa stoga i koristim Titanium Backup. Pretpostavljam da je u pitanju razlika u putanjama na kojoj ova dva ROMa smeštaju aplikacije.

thats all folks

To bi bilo to. Iako se možda čini komplikovano i u puno koraka, jednom kada shvatite hronologiju svih koraka, ovaj proces može da traje i manje od sat vremena, što opet zavisi od brzine vašeg telefona i veličine podataka koje backup-ujete i restore-ujete.

Pa, srećno flash-ovanje 🙂

Pažnja: SrboDroid nije odgovoran ukoliko oštetite vaš uređaj

Ukoliko niste dovoljno tehnički (računarski) obrazovani, savetujemo vam da ovaj postupak primenjujete uz nadzor stručnije osobe.

Tags: backupcustom rominstalacijarecoveryRestore

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1156

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

29 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share