Kako da popravite cigliran telefon

Objavio u 06/11/2011 u 21:16

Često nam se ljudi obraćaju sa rečenicom: Ciglirao sam telefon, mrtav je, šta da mu radim? Kao prvo, da nešto razjasnimo. Brikovan iliti cigliran telefon je kada telefon neće da se upali ni na koji način i vi ništa ne možete da uradite da to promenite, što ga u tom momentu čini ciglom, jer ne možete sa njim ništa više od klasične cigle. Ako je telefon “zapeo” u takozvani boot-loop (restartuje se pre nego uđe u ROM) nije cigliran, isto važi i ako odmah pri paljenju ulazi u Recovery. Ovakva stanja su skoro uvek popravljiva i mnogo su češća nego zaista ciglirani telefoni. Ako vam je telefon zaista cigliran, vi onda ne možete ništa tu da uradite. Za ove rešive probleme, evo nekoliko opcija:

Ako vam se telefon restartuje (boot-loop); Obrišite Data i Cache

cyanogenmod boot

Ako ste flešovali ROM i vaš telefon neće da prođe uvodnu animaciju, verovatno ste zaboravili da wipe-ujete data i/ili cache. On zapravo pokušava da se butuje u ROM, ali ostaci prethodnog ROMa prave error-e zbog čega se telefon restartuje i to će uraditi sve dok ti ostaci ne budu uklonjeni. Ako vam se telefon konstantno restartuje, prva akcija koju bi trebalo da probate jeste da odete u recovery i wipe-ujete data i cache. Ovo možete da uradite iz ClockworkMod Recovery-a, koji je preporučljiv ako flešujete Custom ROM. Korisnici koji nemaju CWM, potražite sličan naziv, wipe data/cache ili factory reset – pošto su ovo zapravo iste stvari.

Isključite telefon. Upalite ga držanjem neke od kombinacije tastera za ulazak u Recovery mod (ovo je kod svakog telefona drugačije, tako da guglajte za vaš telefon). Uglavnom to uključuje držanje nekog dugmeta, kao npr. dugme za stišavanje i paljenja telefona. Neki HTC telefoni zahtevaju da se iz HBOOT-a izabere recovery kako bi ušli u isti, drugi telefoni će ući direktno u ClockWorkMod. Znaćete da ste u ClockWorkMod Recovery-u jer će u vrhu pisati “ClockWorkMod Recovery”.

Za navigaciju koristite dugmad za pojačavanje i stišavanje, a za odabir opcije koristite power dugme. U CWM slučaju, idite na Advanced, izaberite “Wipe Dalvik Cache”, kada se to završi, vratite se na početni ekran i izaberite “Wipe Cache Partition” i na kraju “Wipe Data/Factory Reset”. Ovo će obrisati sva vaša podešavanja i aplikacije, ali ćete moći da nastavite da koristite vaš ROM.

Restartujte telefon, i verovatno će se butovati direktno u vaš ROM. Ako to ne upali probajte sledeći predlog sa istim ili drugim ROMom.

Ako vam se telefon butuje direktno u Recovery: Flešujte novi ROM

clockworkmod recovery

Ako prilikom paljenja telefona, odmah dobijete ClockWorkMod, verovatno je problem sa ROMom koji ste flešovali. Zapamtite da neki ROMovi nakon flešovanja ulaze ponovo u recovery, tako da restartujte telefon iz recovery moda da se osigurate da to nije slučaj. HTC korisnici: ako prilikom paljenja telefona dobijete bootloader – proverite da li imate opciju “Recovery” iz liste pre nego pređete na sledeći korak. HTC telefoni retko ulaze direktno u recovery.

U ovom slučaju ćete morati da ponovo flešujete ROM. Pokušajte ponovo sa istim ROMom sa kojim ste s**bali telefon, ako hoćete, ako to ne prođe, probajte neki drugi ROM. Najbolji način da ovo uradite je da skinete ROM preko računara i iskopirate ga na SD karticu. Ili stavite SD karticu u čitač kartica ili ako imate opciju u recovery-u mount-ujte SD karticu i spojite telefon USB kablom na komp, ovako ćete imati pristup podacima SD kartice.

Znači, iskopirajte ZIP ROMa na SD karticu, na ovaj ili onaj način. Kada se kopiranje završi unmount-ujte SD karticu (safely remove (Windows), unmount (Linux) i unmount ako ste iz recovery-a mount-ovali).

Koristite dugmad za pojačavanje i stišavanje da se krećete kroz menu i power dugme za biranje opcije. Skrolujte do “Install ZIP From SD Card” i nađite ZIP fajl koji ste upravo kopirali. Sačekajte da se flešuje novi ROM.

Kada se flešovanje završi, restartujte telefon.

Telefon bi sada trebao da se uspešno butuje u novi ROM. Ako se butuje, onda je verovatno prethodni ROM koji ste pokušali da flešujete bio loš ili nije bio za vaš telefon. Tako da nađite ROM koji vam odgovara ili verziju ROMa koju ste izabrali ali koja nije oštećena. Ali sada zapamtite da napravite NAND Backup ROMa koji radi kako bi ste uvek imali tu soluciju.

Ako se telefon butuje direktno u Bootloader: Vratite Stock ROM

Ako zaista imate problema, uvek postoji rešenje da vratite originalni Stock ROM sa kojim je telefon stigao – nerutovan, stock, stabilan. Svaki proizvođač ima drugačije metode za ovo, i ja neću previše ulaziti u detalje ovde, ali shvatićete poentu.

Zapamtite da ćete ovim postupkom izgubiti root i vratiti telefon u fabričko stanje (onakav kakav ste kupili). Izgubićete sve aplikacije, podešavanja, ClockWorkMod recovery i opet ćete morati da se mučite sa OTA apdejtima i opet ćete morati da aktivirate vaš telefon ako vam to provajder traži.

rsdlite

Za Motorola Telefone: Ako imate Motorolu, trebaće vam RSD Lite, program koji Motorola i njeni partneri operateri koriste da vrate u život telefone. RSD Lite nije zapravo oficijelni program otvoren za javnost, tako da ćete morati da guglate da nađete verziju koja radi. Trebaće vam i SBF fajl za vaš uređaj, koji je zapravo originalni ROM koji će RSD Lite flešovati na vaš telefon. I za ovo guglajte. RSD Lite radi samo na Windows platformi, pa ako ste Mac ili Linux korisnik, pozajmite komšijin komp 😉

Za HTC Telefone: Da bi ste vratili Stock ROM na HTC telefon, trebaće vam RUU. RUU se pokreće dok je telefon u bootloader-u i spojen USB kablom. Guglajte RUU za vaš telefon. RUU zapravo stiže u dva oblika. U obliku ZIP fajla koji je potrebno preimenovati u nešto tipa PG05IMG.zip (nađite koji filename je potreban za vaš telefon) i kopirajte ga na SD karticu. Kada upalite telefon u HBOOT (bootloader), on će odmah flešovati Stock ROM iz ovog zipa. Pogledajte klip ispod gde je na primeru korišćen HTC Thunderbolt.

https://www.youtube.com/watch?v=tE8BiIFUOpk

Drugi način je da skinete RUU u obliku exe fajla koji pokrenete na Windows-u dok je telefon spojen na komp USB-om i nalazi se u HBOOT-u. Sledite uputstva i to je to.

Zapamtite da nađete RUU za vaš telefon i to ili sa verzijom HBOOT-a koja je već na telefonu ili novijom ako nemate S-OFF.

Za Samsung Telefone: Ako koristite Samsung Galaxy telefon, možete koristiti alat koji se zove Odin da flešujete OPS fajl, koji je stock ROM i koji će vratiti telefon u fabričko stanje. Za ovo će vam biti potreban Windows i kopija Odina, koju nađite Guglanjem po netu (pošto nije oficijelni alat). Pogledajte video ispod da vidite primer kako funkcioniše Odin, a pogledajte i Unlockr uputstvo kako koristiti Odin da se upoznate sa procesom. Guglajte OPS fajl i instrukcije za vaš konkretan model telefona.

Za Sony Ericsson telefone:  Koristite Flash Tool koji možete guglanjem naći na netu. Otpakujte Flash Tool na računaru. Skinite .ftf fajl oficijelnog roma za vaš model SE telefona. .ftf fajl stavite u Firmware folder Flash Tool programa koji ste otpakovali. Pokrenite Flash Tool i kliknite na flash dugme, izaberite vaš firmware i pratite uputstva na ekranu. Biće potrebno da izvučete kabl telefona, ugasite telefon, odgovarajućom kombinacijom pritiskanja tastera ulazite u Fast Boot mod, prikačite kabl i .ftf bi trebao da se flešuje. Tako imate ponovo oficijelni ROM na telefonu.

Ako dobijate bilo kakve erore sa bilo kojim od prethodnih metoda: Reformatirajte SD karticu i NE ODUSTAJTE

Ovo je ređi problem, ali je problem. Nekada se desi da SD kartica bude oštećena, što će učiniti prethodne metode neupotrebivim (jer svi koriste SD karticu). Izvadite SD karticu iz telefona, stavite u komp ili čitač kartica i formatirajte je. Veoma je važno da karticu formatirate preko čitača a ne spajajući telefon u USB mod. Formatirajte je u FAT32 i probajte neki od gore navedenih metoda ponovo.

Takođe je u većini recovery-a formatirati SD karticu, tako da je to čak preporučljivije nego preko čitača.

Drugi errori, kao npr. prilikom procesa flešovanja ROMa, vam mogu dati naznaku šta može biti u pitanju. Guglajte error koji dobijte ili potražite pomoć na XDA Developers forumu ili postavite pitanje na pio.srbodroid.com. Postoji milion grešaka sa različitim telefonima u različitim situacijama, ni jedna osoba ne zna sve, tako da je uvek tu OpenSource zajednica, pa neko će već znati nešto. 😉

Tako da AKO VAM SE TELEFON PALI – NIJE BRIKOVAN 😉

Ako je telefon zaista brikovan: Vratite ga u prodavnicu i pravite se ludi

Ako vam je telefon zaista cigliran, to je to, neće da se upali, bilo šta pokušali, e onda je vreme da odustanete. Prva stvar koju možete da uradite u ovoj situaciji je da pokušate da ga vratite u prodavnicu i da se pravite ludi – samo recite: “Nemam pojma šta se desilo, telefon jednostavno više neće da se upali” (logično – nemojte da kažete da ste rutovali telefon). Većina prodavnica/provajdera nema vremena da se bavi takvim problemima, tako da će vam verovatno dati novi telefon. Naravno da je ovo podlo, ali u većini slučajeva pali 😛

Ako vas provale, možete otići u drugu poslovnicu ili ga prodati na Limundu i sl. sajtovima. Na kraju, ako ništa ne uspe, onda ćete morati da kupite novi. Ali to su opasnosti rutovanja, i baš zbog toga vodim računa da uputstva budu korak po korak i da budu što je jasnija moguća. Ne preskačite korake, uradite stavku po stavku, nisu džabe napisane. Takođe iz istog razloga uvek naglašavamo da ako niste dovoljno stručni, ne radite ovakve stvari bez nadzora stručnije osobe.

U osnovno znanje računara ovde spadaju kucanja komande u command promptu/terminalu, instaliranje drajvera, formatiranje particije i sl. Ako to ne znate, nemojte sami to da radite, bolje dajte nekom stručnijem.

Ali opet, nemojte da vas to obeshrabruje, prava cigliranja su retka i dokle god se telefon pali, uvek postoji šansa da se vrati u život 😉

I zapamtite da rutovanjem gubite garanciju!

Pažnja: SrboDroid nije odgovoran ukoliko oštetite vaš uređaj

Ukoliko niste dovoljno tehnički (računarski) obrazovani, savetujemo vam da ovaj postupak primenjujete uz nadzor stručnije osobe.

[thankyou]

Tags: boot loopBootloaderbrikovanjecigliranjefastbootkoracinačinstavkeuputstva

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

123 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Miladin Gajic 31/03/2020 u 5:11 PM

  Imam problerm sa telefonom ZTE V0820 telefon je poceo da zeza vratio sam ga na fabricka i trazi mi emal adresu staru i ja napisem i sve to i sifru i nakon cekam minut i pise nesto u fazonu “prijavljivanje nije uspelo zbog nekih nepoznatih razloga.Pokusajte opet”.U cemu je problem

 • Pozdrav, pokusao da ubacim nov sw u LG G3 Stylus i zabagovao da se upali i samo logo stoji,tj.ona svetlost oko G, molim za pomoc. Oeriginal je ali made in china, to nisam nasao u ponudjenim sw pa ubacio f verziju D690 a trebala a.

 • Pozdrav
  Problem sa s7edge.
  Radi jedno vreme,onda kao da se smrzne(blokira).ne reaguje sve dok ga ne resetujem.
  Nakon toga opet radi jedno vreme pa opet novo nanovo.
  U zadnje vreme se zna i sam resetovati.
  Hvala..

 • ok hvala u svakom slucaju

 • Vidim na videu da ona upali USB debugging na telefonu ali ja to nemogu da uradim jer nemogu da ga upalim,dali mozda izbacuje FAILED zato sto nije ukljucen USB debugging na telefonu i dali mogu da ga upalim preko nekog programa??

  • mislim da to nema veze sa command not found. USB debugging je za adb komande i bas sam se pitao zasto ga ona pali uopste.

   Inace, ne znam sta ti se desava … ako mi padne nesto na pamet, javim 😉

 • Opet mi izbaci istu poruku FAILED (remote: Command not allowed) 🙁 🙁 🙁 :(:(:(:(:(:(:(:(:(:(::(:(:(:(:(:::(:(:(:(:(:((:(:(:(:(:(:(

 • kad hocu da mu otkljucam bootloader isto mi trazi da drzim volume down i da ga prikacim na usb isto ako mi trazi kada hocu da ga stavim u flash mod i to mi je pre i uspevalo upali se zelena lampica i telefon udje u flash mod ali sada to vise nefunkcionise samo zasvetli zelena lampica i telefon vise nereaguje,jedino mogu da udjem u fastboot mod pritiskom na volume up ali kada udjem i pokusam da mu otkljucam bootloader on mi onda trazi isti postupak kao za flash mod znaci da stisnem volume down i da ga prikacim na usb ali on tako vise nereaguje kako je pre reagovao i ulazio u flash mod

 • Pozdrav,imam problem sa flesovanjem sony e3,do sad mi je to polazilo za rukom,medjutim pre neki dan sa 29% baterije pokrenem reset na fabricka podesavanja i sad vise ne mogu da ga upalim,pojavi se SONY logo pa ucitava i onda krene da se restartuje i sve tako u krug,ja sam probao da ga flesujem kao i do sada ali kada stisnem wolume down i prikacim ga na pc on kao krene u flash mod zasvetli zelena lampica i opet se restartuje,znaci nece da udje u flash mod i ne mogu da ga flesujem.Kada ga stavim na punjac pojavi se SONY logo i baterija kako se puni,ali kad hocu da ga upalim krene resetovanje u nedogled.Da napomenem da u fastboot mod moze da udje i pise na pc da je u tom modu,e mene zanima dali ga mogu vratiti ponovo u zivot pomocu fastboot moda i sta i kako treba da uradim,POZDRAV SVIMA I HVALA U NAPRED NA POMOCI

 • Ja moj ciglirao i bez CustomRoma…samo otisao u podesavanje i reset…cigla cigla

 • Pozdrav, rutovao sam ranije telefon Huawei g630 preko kingroot aplikacije, nisam ubacivao nikakav custom ROM, najvise zbog memorije je rutovan i podelio sam sd karticu na dve particije, i sve je radilo super. Posto sam uzeo novi telefon hteo sam da u njega prebacim sd, pa sam je formatirao na tom rutovanom telefonu, i kad sam ga restartovao vise nije hteo da se upali. Ne radi mu ni lampica kad se ukljuci na punjac, ne moze da se uradi hard reset, a na kompu ga prepoznaje kao RELINK HS-USB QDLoader 9008 (COM4). Da li postoji neko resenje? Hvala Vam unapred.

 • Nema mu spasa ako se sam po sebi restartuje znam iz iskustvo.crko mu konektor hardware kad je hladan restartuje ako ugrejes taj hardware sa femom on radi normalno dok se ne ohladi pa posle jopet restart. taj problem se zove Bootloop tako da mozete da se oprostite od vaseg telefona ako nema te garanciju. Pozz

  • Da, ako je hardverski problem. Moguce je i da je softverski, a za softverski je najbolje resenje factory reset. Ako i posle toga nastavi da se resetuje … nema mu spasa.

 • Cao. imam jedan probelm na Samsung Galaxy S6
  telefon mi se sam od sebe ugasio medjutim probao sam da ga upalim nije moguce.
  pali samo na punjacu i kad se telefon upali stoji samo u Samsung logo
  nemogu da udjem u u ono factory reset nema opciju za dugme iskljucivanje, home dugme, i dugme za pojacavanje zvuka. Probao sam i softwert da mu ubacim.
  udjem u program odin ubacim softwer sve to ali telefon se ponovo resetuje i stoji na samsung logo.
  molim vas da mi pomognete ako je moguce. telefon jos nije star ni godinu dana.
  hvala unapred.

 • Na mom trend plusu sam prvi put instalirao custoom room, e sad ne znam za ostale ali posle svega odradjenog kada sam palio telefon pojavio se upitnik crveni u gornjem levom uglu kao da ulazim u boot loader, ali stoji taj upitnik i plava ikonica na sredini ekranakoja je pulsirala… i tako jedno 1-2 minuta bezveze stoji i onda pocinje da radi telefon i da podesava sve aplikacije tek, sto radi jos jedno 5 min, posle toga sve normalno radi… Ali poenta svega je da ja nisam cekao to prvo vreme toliko i 3x sam ponovio ceo postupak bezveze(svaki put isto). Kada sam pomislio da sam zezno telefon i zapalio jednu(ostavio ga). On je sam zasvetleo i video sam da sam sve uradio dobro. Tako da ne jurite kao ja i cekajte, nekad je minut dovoljan da nas resi muke….

 • Imam samsung s5 mini.. tel. Radi dosta dobro,ne koci.. ali postoji jedan problem ukoci se i nece da proradi dok se baterija ne izvadi. Nekada se upali iz prvog puta,a nekada ne.. da li znate sta bi mogao biti problem?

 • @eboye šaljem ja njega na servis, ne bi to trebalo ni koštati puno

  Da li nektko zna možda koja bi cijena bilo tog popravka

 • Da li neko zna šta da radim sa Huawi P8 telefonom, pokušao sam da mu ubacim ne officialan rom i zeznuo sam ga, kada ga palim pojavi se samo logo i restrartuje se i tako sve u krug, pokušao sam da nešto uradim u recovery-u ali nema mi nekih opcija koje bi pomogle imam samo ove 3 opcije Reboot, Download new version and install, Shutdown. Da li ima nek program za PC da ga vratim na fabricko stanje ili nekako da mu ubacim officialni rom. Ako znate bilo šta bilo bi mi od pomoći…

 • Pozdrav,uradio sam root na samsung s2 plus ,verziju lolipop 5.0.1,i sad sam vratio telefon na fabricko,ali nece da se upali…Pocne da se pali pise Samsung galaxy S2 plus i onda se promeni slika na teamwin ,verovatno program sto sam radio boot za lolipop.Usb nece da prepozna kad povezem sa comp..Ako neko zna kako da resim problem bio bih veoma zahvalan.

  • Da li telefon ulazi u download mod ili u recovery?Ako hoće probaj na karticu da staviš neki provereni custom rom i to da flešuješ.Samo proveri prvo kako to ide ako imaš na telefonu lolipop 5.0.1 pa ga vraćaš na 4.x.Ili ako ga vidi Odin ubaci u download mod i vrati na fabrički 4.1.2 (sammobile).Samo ne razumem kako si to uradeo rot na lolipop 5.0.1 pošto telefon već treba da bude rotovan da bi mogao da instaliraš custom rom.

 • Da li neko zna koji je filename za HTC Desire 500 kojim treba da preimenujem zip u kome je RUU?Pokušao sam sa ovim gore (koji nije za taj telefon) i izbacuje mi “no gift file” i “no image or wrong image”.Ili ako neko zna gde mogu da nađem RUU u obliku exe fajla za ovaj telefon?Tražim po netu dva dana ovo i ne mogu da nađem.

 • Dobar dan,imam Samsung Galaxy S6 edge.Pre 2 dana je počelo da mi se pojavljuje obavestenje unfortunately the process com.android.systemui has stopped.Šta da radim?Telefon je dekodiran preko sigme.Hvala unapred

 • Pozdrav.Imam HTC Desire 320.Kako na njega da instaliram drugi android?Da li se to radi isto kao flesovanje ili mora preko kompjutera?
  Hvala unapred

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *