1

Remix OS – Android za desktop računare

Remix OS

Sećate li se kada smo prošle godine pisali o kompaniji Jide, koja je klonirala Microsoft-ov Surface. Pa ove godine su se vratili sa nečim sasvim novim. U godini za nama, Jide je pokrenuo Kickstarter kampanju za Remix Mini – uređaj vredan 70$ koji pokreće Android na bilo kom ekranu sa HDMI ulazom. Duga priča ukratko, sakupili su 1.6 miliona dolara.

Ali ovo nije samo Android Lolipop ubačen u plastičnu kutiju, već, to je Remix OS, prilagođena verzija softvera koja više liči na Windows ili Chrome OS nego na Android. Tu je start meni. Sa desne ivice ekrana možete pozivati traku za obaveštenja u Windows 10 stilu. Imate i desni klik! Sve u svemu, imate osećaj kao da se nalazite u nekom desktop okruženju, a takođe možete pokretati aplikacije u pojedinačnim prozorima ili u fulscreen modu. Zapamtite, to su Android aplikacije, pa sve od Instagrama, Microsoft Word-a, Facebook-a pa do Modern Combat 5 radi sa Remix OS-om. Ako ih pokrećete na Remix Mini-ju, najverovatnije ćete naleteti na ograničenja nisko-budžetnog hardvera – jer ipak košta 70$.

A ono što je zaista novina, i što je upravo objavljeno u Las Vegasu na CES-u –  jeste da od 12. januara možete pokretati Remix OS na bilo kom x86 PC-ju (ili MAC-u). Besplatno. Možete od kompanije preuzeti system image i ubaciti ga na USB 3.0 fleš memoriju, a možete i kao neko trajnije rešenje napraviti particiju na vašem kompjuteru  – obe opcije vam daju mogućnost da koristite bilo koji od vaših starijih kompjutera, sa AMD-ovim ili Intel-ovim hardverom.

Remix OS je pre svega ono kako je Chrome OS trebao da izgleda od samog početka. I ova Jide-ova verzija je upravo ono čemu su se mnogi nadali da će biti, Android fokusiran na produktivnost koji koristi Android aplikacije kao dekstop aplikacije. I ono što je dobro čuti, jeste da je Jide tim posvećen konstantnom ažuriranju ovog OS-a.

Za kraj moram priznati, da mi se sviđa ono što ova kompanija trenutno radi i planira, a koja su vaša razmišljanja na ovu temu, pišite nam u komentarima.

Izvor  The Next Web

Objavljeno u Vest
Pix.navi

Pix.navi

Ivan
Gajovic
Objavio tekstova:
Redovno prati vesti u oblasti IT, posebno vesti o telefonima i tabletima. Ekolog po struci (bez posla), voli sve što ima veze sa najnovijim tehnologijama. Vlasnik Meizu MX3 telefona. Pomaže ljudima kada imaju problem sa tehnologijom. Hobi mu je planinarenje. A kako kaže i ponosan autor na Srbodroidu. :D

Jedna misao na “Remix OS – Android za desktop računare

  1. Sva čast, za sistem i za objavu. Kako doći do podrške i savete za instalaciju i korišćene Remix OS-a.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Polja koja su obavezna obeležena su sa *