Samsung vara na testu, benchmark testu

Objavio u 31/07/2013 u 17:58

Samsungu izgleda nije dosta što su imali primere eksplodirajućih baterija, sada su još i varali na benchmark testovima. Kao što uglavnom i kažemo da Benchmark testovi nisu relevantni, sada ova činjenica to i potvrđuje.

Kada se Samsung Galaxy S4 pojavio, benchmark testovi su bili neverovatni, a evo i zašto.

Beyond3D je na AndroidPit forumu predstavio svoje testove vezane za overklokovanje GPU čipa i kontrole voltaže na S4 gde je otkrio da je Samsung “optimizovao” njihov GPU i CPU kako bi radio na većim brzinama u određenim benchmark testovima. Ovo znači da su brojevi koje vidite na tim testovima veći nego oni koje dobijate u stvarnoj upotrebi uređaja.

Zapravo, kada je Beyond3D radio GPU testove, našao je da GPU koji navodno radi na 533MHz u benchmark testovima je zapravo Samsungov overclock ukoliko se primeni određeni benchmark test. U bilo kom drugom slučaju GPU radi na 480MHz, što je 10% ubrzanja. Ovo znači da S4 GPU uvek radi na 480MHz a samo na određenim testovima se aktiviraju druga podešavanja, tj. 533MHz.

S4 Benchmark Comparison

Ovde se direktno vidi razlika radnog takta GPU-a u zavisnosti od toga koji je benchmark test pokrenut.

Da stvar bude još gora, daljim testom je otkriveno da se isto dešava i sa CPU radnim taktom, ali malo drugačije. GPU radi na većem radnom taktu kada su pokrenute određene benchmark aplikacije, dok CPU radi “optimizaciju” tako što kada god se pokrenu isti ti benchmark testovi, S4 bi odmah “napumpao” đusa (voltaže) tako da telefon može da radi na većim frekvencijama nego u normalnim uslovima.

Tako da čim se pokrene benchmark, S4 pali jača četiri jezgra i drži ih na 1.2GHz čak i ako test nije pokrenut. Nešto slično Performance Governor-u koji se može naći u većini Custom Kernela. Gde je potrošnja baterije vrtoglava. Naravno, prilikom starta testa, S4 dodatno bustuje radni takt kako bi rezultati bili još veći, u većini slučajeva za 25% više.

Benchmark S4

Na slici se vidi da CPU radi na većoj frekvenciji od normalne kada god se pokrene benchmark aplikacija

Ovo prethodno je vezano za Exynos Octa Core procesor, a isto se dešava i kod Qualcomm Snapdragon 600 verzije. Brian Klug sa AnandTech-a izveštava: “U ovim odabranim benchmark testovima, CPU je podešen na maksimalnu frekvenciju prilikom paljenja aplikacije i ostaje tako dok se aplikacija ne ugasi. Sva jezgra su pokrenuta bez obzira na opterećenje.” Samsung lažira performanse S4 modela kako bi dobio veće brojke nego normalno.

Klug je rekao da su to “odabrani benchmark testovi”. Samsung je “optimizovao” S4 samo za neke benchmark testove, ne za sve. Upravo ovaj propust je dozvolio da ovo lažiranje bude otkriveno. Ne znam za vas, ali ovo je jako inteligentna, ali pokvarena “fora”.

Da je Samsung odradio isti ovaj tweak za sve benchmark testove, možda ovo i ne bi bilo otkriveno.

Zašto bi Samsung varao na testovima? Pa, u većini slučajeva se krajnji kupci veoma lože na rezultate benchmark testova i oslanjaju upravo na te rezultate prilikom odabira uređaja jer žele uređaj sa bolji specifikacijama i performansama.

Kod CPU-a ta ista snaga može da se dobije i u redovnom korišćenju, varka je samo da se forsirano pale jezgra prilikom starta aplikacija, dok je GPU nemoguće poterati na više od 480MHz u bilo kom slučaju sem “odabranih aplikacija”.

S4 GPU Poređenje

Zapravo ostali krajnji korisnici koji se ne lože na benchmark rezultate dobiju ono što dobiju, njih ne zanimaju brojke. Ali definitivno je Samsung varao na Olimpijadi koja je odlična marketinška strategija.

Samsung je nakon ovog otkrivanja i dao izjavu:

Pri normalnim uslovima, Galaxy S4 je dizajniran da dozvoli maksimalnu frekvenciju GPU-a od 533MHz. Međutim, maksimalna frekvencija je spuštena na 480MHz za neke igre koje mogu da prouzrokuju opterećenje i pregrevanje kada su duže aktivne u fullscreen režimu.

Dok maksimalna frekvencija GPUa od 533MHz je primenjiva za aplikacije koje rade u fullscreen režimu, kao što su S Browser, Gallery, Camera, Video Player i određene benchmark aplikacije koje zahtevaju veće performanse.

Maksimalna GPU frekvencija za Galaxy S4 varira kako bi pružila korisniku optimalno iskustvo i nije nam namera da unapredimo rezultate benchmark testova.

Sami prosudite šta vam je volja. Meni to i dalje izgleda ko varanje.

[via AndroidPit]

Tags: benchmarkCPUfrekvencijagalaxy s4GPUradni taktsamsungtestovivaranje

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Jedan komentar, pridruži se diskusiji!
  • Miloš Simić 31/07/2013 u 7:06 PM

    Ne verujem da im je ovo donelo mnogo kupaca zbog toliko reklama koje postavljaju, ali jesu ispali bezobrazni.
    I da, zbog te “sjajne” rezolucije, HD2 na CM10.1 je brže palio galeriju, telefon, kameru, uglavnom te osnovne. Probao sam ga i pored S3 Mini-ja i rezultat je bio isti. Eto jednog od razloga pored toga što je preterivanje zašto je FullHD nepotreban na telefonima. Pa moj Sony 46″ je FullHD…

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *