Ne dozvolite da vas prate, zaštite svoju privatnost!

Objavio u 02/02/2014 u 7:58

Ako neki računar ima vaše privatne informacije, onda je to sigurno mobilni telefon. Android telefoni su praktično zakopano blago privatnih podataka i oni koji žele da se domognu ovog blaga će naći već nekako mapu. Nije samo Google taj koji želi da zna sve o nama. Postoji gomila firmi, kompanija i marketinških agencija koje će na svaki način pokušati da se domognu do što je više vaših privatnih podataka moguće. U ovom članku se spominje da je Kanada pratila ljude preko WiFi mreže, tehnologijom pod imenom CSEC, od njihovog sletanja na aerodrom pa još dugo posle toga kada su ljudi ulazili unutar same zemlje.

Jedan od osnovnih identifikatora je MAC adresa komunikacionog uređaja telefona. Ovo je slično IMEI ili ESN broju. Onaj ko se dokopa ove tehnologije (a verujem da ih već sad ima dosta njih) mogu to pretvoriti u opasnu mašinu za novce.

Naravno, jedan od osnovnih vidova zaštite bi bio da uvek gasite vašu data konekciju kad je ne koristite (ili da ručno menjate MAC adresu WiFi adaptera). Naravno, ovo je mučenje i zahteva puno vremena. Srećom tu je Chainfire koji je poznat po Superuser aplikaciji i brojnim drugim rešenjima. Sada je upravo za ovaj slučaj kreirao Pry-Fi aplikaciju. Ova aplikacija sprečava uređaj od odavanja osetljivih informacija o sačuvanim mrežama bez da radi “forget network” tj. da zaboravlja mreže, tako da će se vaš uređaj uvek konektovati na mreže na koje ste već bili konektovano automatski.

Potpuno je normalno da vaš uređaj konstantno odaje MAC adresu čak i kada je WiFi isključen, jer se WiFi modem koristi i za bolje lociranje kada nema GPS signala. Sa Pry-Fi aplikacijom vaša MAC adresa će svaki put biti pseudo-randomizovana (svaki put druga adresa) i lagano trovati bazu podataka onima koji vas prate jer će davati beskorisne podatke. Kada ste konektovani, vaša MAC adresa neće biti nikad ponovljena po sesiji, tako da praćenje postaje beskorisno. Pry-Fi takođe može da kreira “war” (rat) i da prijavi vaš uređaj kao gomilu uređaja.

[root] Pry-Fi
[root] Pry-Fi
Developer: Chainfire
Price: Free+

Pry-Fi ne radi sa svim uređajima, neki proizvođači su implementirali svoje sopstvene sigurnosne polise. Ali bi trebalo da radi sa gomilom drugih kao što su Google Nexus 5, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy Note 3 i HTC One. Možda radi i na drugim uređajima, ali nije sto posto sigurno. Zahteva SuperSU aplikaciju da bi radila u potpunosti, tačnije telefon mora biti rutovan, a vrlo je verovatno da Pry-Fi neće raditi sa drugim superuser aplikacijama. Doduše postoje neki mali problemi prilikom korišćenja ove aplikacije, ali lista dobrih stvari sve to zanemaruje.

Više o ovom projektu možete pogledati na XDA tredu.

[via XDA]

Tags: CSECMAC adresapraćenjepraćenje mobilnog telefonaPrivatnostPry-FisigurnostWiFi

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1156

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

8 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share