Google patent: Automatsko slanje svog foto i video materijala policiji

Objavio u 30/01/2014 u 9:49

Svakoga dana se nailazi na gomilu interesantnih patenata, ali poslednji pronađeni podiže sumnju i zabrinutost.

Google je skoro registrovao patent za sistem koji identifikuje kada i gde se bitan događaj dešava i šalje multimedijalno upozorenje trećim licima od interesa. Patenti su nazvani “Mob Source Phone Video Collaboration” i “Inferring Events Based On Mob Sourced Video“.

Mob je zapravo aktivnost ili događaj koji privlači abnormalnu količinu pažnje u obliku snimanja video zapisa i fotografisanja. A evo i isečka o tome šta zapravo radi:

Isečak iz US Patenta #20140025755

“Kada ima dovoljan broj video klipova sa sličnim datumom i lokacijom koji su aploudovani u repozitorijum, smatra se da se odigrava događaj na koji treba skrenuti pažnju i poslati signal (na primer policiji, novinskim organizacijama, javnim blogovima itd.)”

Zanimljivo je da su policija i novinske organizacije prve dve pomenute od samog Google-a, što dovodi do sumnje i zabrinutosti. Posebno u vremenu kada je privatnost glavna tema dana u najgorem mogućem smislu. Pogotovo nakon NSA njuškanja, privatnosti, FISA, slobode građana i mnogih drugih tema u poslednjih nekoliko godina, Google prijavljuje patent sa idejom da može proaktivno da šalje informacije vlastima.

Postavlja se serija pitanja. Da li se samo multimedijalni sadržaj koji je objavljen javno koristio u sistemu? Da li bi mogli da se odjavimo sa servisa? Da li bi Google imao pristup privatnim podacima sačuvanim na Android uređajima za ove svrhe?

privatnost

Detalji ovoga sistema, ako bi se primenio, bi sigurno bili zakopani u uslovima korišćenja na koji bi kliknuli “prihvatam”. Možda bi najefektivniji način (za Google) bio da prikuplja anonimne podatke na koje se korisnici prijave (vreme i lokacija multimedijalnih podataka), gde bi se primenio algoritam koji bi detektovao “bitan događaj” i krenuo da prosleđuje adekvatan, javno dostupan sadržaj trećim licima.

Ovo bi moglo biti korišćeno u tipičnim “spontanim situacijama gde se masa okuplja”, tipa kafanske tuče, sudari, vremenske nepogode …

Realno, ovo može biti gledano i sa pozitivne i sa negativne strane. Zamislite da se u gradu blizu vas dešava koncert omiljenog benda, vi napravite nekoliko fotografija, a Google Now vas obavesti da ima još 100 fotografija i video klipova sa iste lokacije u isto vreme od posetilaca koncerta na kom ste i vi.

Ako pogledamo, Google već sada ima ovu tehnologiju u upotrebi. To je Party mode opcija na Google+ iventovima. Ova opcija nudi svima koji se prijave na ovaj događaj da automatski kače fotografije i video na stranicu tog događaja koje se u realnom vremenu prikazuju za nekoga ko sa računara posmatra tu stranicu. Moguće je da će Google napravi isti ovaj proces za veća dešavanja i ako se prijavite, ne morate da razmišljate o tome da li šaljete ili ne vaše fotke i video, one su već tamo.

Opet, nemojte odmah teorije zavere, ako Google bude i dalje sledio svoju “Do no evil” parolu, siguran sam da ćete moći da se prijavite i odjavite sa ovog servisa (opt-in/opt-out).

Tu je i nekoliko ilustracija koje su priložene uz patent koje prikazuju sistem gde osoba koja je napravila fotografiju ili video i pitana da li želi da uključi taj sadržaj u repozitorijum. Ako vam ni to nije dovoljno osiguranje, uvek možete isključiti geo lokacijsku opciju u aplikaciji kamere ili da fotkate u airplane modu.

google image repo patent

S ove tačke gledišta, Google pristupa sa idejom da korisnik zna tačno šta radi pre nego što pristupi sistemu. Sa druge, ko zna kakav oni dogovor imaju sa vlastima i novinskim kućama.

Šta mislite o ovoj vesti? Zabrinuti ste? Ili ipak imate poverenja u Google?

[via Phandroid]

Tags: automatsko slanje podatakagooglepatentpolicijaprisluškivanjePrivatnostteorija zavere

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1156

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

3 komentara, pridruži se diskusiji!
  • […] blago privatnih podataka i oni koji žele da se domognu ovog blaga će naći već nekako mapu. Nije samo Google taj koji želi da zna sve o nama. Postoji gomila firmi, kompanija i marketinških agencija koje će […]

  • Pa, ja sam se ovde spremao da napisem komentar, al vec postoji jedan iznad koji kaze 99% onoga sto mislim.
    Tako da – nista od komentara.

  • Ma smesno je uopste raspravljati o tome da li ovo ugrozava sigurnost. Sve, ali znaci sve se moze pratiti. I ako je nekome interesantno, on to i prati. Sad da li ce oni sakriti to negde napisati u uslovima koristenja ili ne, realno je svejedno. Sta moze covek da uradi? Ko nece da ga prate na ovaj nacin, lepo ostavi i telefon, kompjuter, i sve ostalo sto mu ugrozava privatnost. I nema problema. Ali ko se odluci na koristenje moderne tehnologije, mora biti svestan da je sve svoje dao na “Izvol’te”. Prosto je tako. Zato nema potrebe uopste raspravljati o “potencijalno opasnim” aplikacijama u smislu spijuniranja. Sve sto koristite, sve je opasno. Prosto sve pruza mogucnost odredjenim sluzbama da nadgledaju… Zasto da je ne iskortiste.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share