Nvidia predstavila DIDIM – Reduces Display Power Consumption

Objavila u 21/11/2011 u 12:00

tegra 3 didim

Najveća boljka pametnih telefona je baterija, odnosno veliki ekrani na dodir troše jako puno energije. Mnogi istraživački centri se bave ovom tematikom i pisala sam već o jednom projektu samopunjujućih pametnih telefona. Oni koji prvi uspeju da produže trajanje baterije na telefonu, pokupiće simpatije potrošača koji čeznu za pametnim telefonima kojima baterija traje po 5 dana. Dobro, ovakav nagli napredak ne možemo očekivati ali je vrlo ohrabrujuće da se i Nvidia bavi ovim problemom.

Tako je Nvidia predstavila pre par dana na UBS konferenciji, DIDIM (Reduces Display Power Consumption). CEO Nvidia-e Jen-Hsun je na bini predstavio novu tehnologiju koja produžava trajanje baterije tako što ekran manje troši energije.

DIDIM u osnovi optimizuje pozadinsko svetlo ekrana uređaja u toku izvršavanja određenih funkcija, kao što je na primer gledanje filmova. Iako zvuči kao da je u pitanju samo automatski brightness, nešto malo komplikovanija tehnologija stoji iza. DIDIM ima sposobnost da prilagodi pozadinsko svetlo bilo koje slike svakog piksela posebno po frejmu i sceni. Kako iz Nvidia-e kažu, oko neće primetiti razliku prilikom ovog prilagođavanja slike ali će zato život baterije biti i 40% duži za vreme gledanja filmova na uređajima sa Tegra 3 procesorom.

It’s the ability to per pixel, per frame, per scene to modulate the backlight so quickly that we over a long period of time, reduce the amount of backlight intensity and backlight energy by nearly half. We save as much power in the backlight without changing the visual fidelity at all to save, essentially, the entire power used by our chip.

Zaista lepa vest potekla iz Nvidia-e i drago mi je da se radi na ovakvim stvarima. Tako da će Transformer Prime definitivno biti odličan tablet.

tegra 3 didim

tegra 3 didim
via NVIDIA

Tags: ekranenergijanvidiapozadinsko svetlotegra 3ušteda

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *