Samopunjujući pametni telefoni uz pomoć fotonaponskih polarizatora

Objavila u 11/08/2011 u 19:55

Istrazivanje fotonaponski polarizatori

Uh ovaj naslov teksta tako zvuči sjajno! To bi bilo rešenje najveće boljke pametnih telefona, samopunjujući uređaji. 😀 Radi se o novoj tehnologiji koju su razvili developeri istraživanjem u UCLA Henry Samueli školi za inženjerstvo i primenjene nauke. UCLA inženjeri su kreirali novi koncept iskorišćavanja i recikliranja energije uređaja. Uređaji koji koriste LCD ekrane sa ugrađenim fotonaponskim polarizatorima će moći da konvertuju ambijentalno svetlo i njihovo pozadinsko svetlo u struju. WOW

Kako kaže Yang Yang, profesor sa UCLA fakulteta: “Verujem da će ovaj izum napraviti veliki preokret i unaprediti efikasnost LCD displeja”.

Sa stanovišta energetskog iskorišćenja, trenutno LCD polarizatori nisu dovoljno efikasni. Pozadinsko svetlo na uređaju može da koristi i 80 do 90 procenata energije uređaja. Ali čak 75% generisanog svetla nije efikasno iskorišćeno. Ugradnjom organskih fotonaponskih polarizatora može da se sačuva ta neiskorišćena energija.

“U bliskoj budućnosti, mi bi voleli da povećamo efikasnost iskorišćenja energije, i nadamo se eventualnoj saradnji sa kompanijom elektronskih komponenti kako bi našu tehnologiju pretočili u prave proizvode.” kaže Yang. “Nadamo se da će ovaj princip očuvanja energije postati mejnstrim kada se radi o displejima”.

“Polarizovanje organskih fotonaponskih ćelija demonstriranih od strane istraživačke grupe profesora Yang-a ima potencijal da uštedi 75% protraćenih fotona proizvedenih pozadinskim osvetljenjem LCD ekrana, pretvarajući ih u elektricitet”, rekao je Youssry Botros, direktor Intel Labs akademske istraživačke kancelarije koja podržava ovaj projekat.

Ovo je zaista odlična vest i veoma sam srećna što se u nekim zemljama rade ovakva korisna istraživanja i da definitivno ima rezultata. Nadam se da će koncept zaživeti vrlo brzo, da će ih podržati velike kompanije i da ćemo dobiti pametne telefone koji će se na suncu dopunjavati i trajaće im baterija 3 puta duže. 🙂

Više o ovom istraživanju pročitajte na linku.

Tags: displejelektricitetfotonaponskiLCDpolarizacijapunjenjesunce

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

2 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *