Google Play Services vraća Google-u nazad kontrolu nad Androidom

Objavio u 17/05/2013 u 22:28

Google Play Services

Google I/O 2013 Keynote nije imao WOW efekat kao Keynote od prošle godine. Zato zapravo i nismo pisali toliko o tome na Srbodroidu. Međutim, predstavljen je set novih API-a koji će dobiti SVI. Tačnije Google je malo promenio način na koji će gurati inovacije u Android telefone, što je po mom mišljenju mnogo bolji pristup jer su proizvođači pokazali neverovatnu tromost u ažuriranju njihovih telefona.

Svi smo očekivali Key Lime Pie, ali nismo ga dobili, ili jesmo? Ako ste očekivali Key Lime Pie kao set inovacija a ne opet redizajn operativnog sistema, onda ste ga dobili. Ali ako ste ga očekivali kao nešto poptuno novo, onda naravno niste 😀

OK, ovo je figurativno, ali shvatićete zašto ako pročitate tekst do kraja …

Šta je Google Play Services aplikacija?

Google Play Services je zapravo veoma moćna aplikacija koja Google-u pruža mogućnost da ažurira API-e svima koji imaju Android verziju 2.2 i više. API (Application Programming Interface) je fensi naziv za specijalan deo koda nekog softvera koji omogućava da jedna aplikacija komunicira sa drugom. Google piše API za Android, a developeri aplikacija ih koriste kako bi pristupili korenim delovima Android funkcija. API ćete naći u ogromnom broju kako malih tako i velikih aplikacija.

Google Play Services

Trenutna verzija Google Play Services aplikacije je 5. Većina korisnika ni ne primećuje da se ova aplikacija ažurira u pozadini na njihovom tabletu ili telefonu konstantno, jer tako je i za mišljeno. Ne morate vi da idete na market i ažurirate je, Google kada napravi novu verziju je dostavi svima. Ova aplikacija se nalazi na svim uređajima koji imaju verziju Androida 2.2 i više i imaju oficijelni pristup Google Play prodavnici. A Google je redovno ažurira u pozadini što je fantastičan način da se stvari drže kompatibilnim sa poslednjim standardima.

Poptuna kontrola od strane Google-a znači da ko god da vam je napravio telefon, bio to HTC, Samsung, LG, Motorola, Huawei … čak i provajder kod koga ste kupili telefon nemaju apsolutno nikakvu kontrolu nad tim kada će Google da vam da apdejt.

Ne morate da čekate nekoliko meseci da proizvođač napravi novu verziju operativnog sistema, niti da operater to odobri i pusti u etar. Promene su tu, odmah nakon što ih je Google napravio 😀

Čemu služi Google Play Services aplikacija?

Ako ste gledali Keynote od pre neki dan, mogli ste da vidite neke veoma kul nove opcije koje stižu na Android platformu, e pa, već ste ih dobili ako spadate u onu kategoriju iznad 😀 Opcije kao što su Play Games servis, novi i poboljšani Google Cloud Messaging pa čak i novi panorama API, sve je to već u vašem telefonu/tabletu/teletabletu, jer je sve to je stiglo sa novom verzijom Google Play Services aplikacije. Ova aplikacija na vašem uređaju pruža mogućnost developerima da koriste neke biblioteke iz SDK i da vam pruže nove mogućnosti sa samo nekoliko redova koda, pozivanjem gore pomenutih API-a.

Google Settings

Google ne samo da je uklonio ove servise i njihove API-e iz samog operativnog sistema, već je i unapredio način na koji ih developri koriste. Prethodnih dana smo mogli videti na Google I/O 2013 koliko je zapravo jednostavno koristiti te API-e u aplikacijama, jer Google radi na svemu šta one rade, na developerima je samo da ih iskoriste u inovativne svrhe. Developeri treba samo da se “nakače”  na neki API koji im treba iz Google Play Servisa kroz kod u njihovoj aplikaciji i to se odmah reflektuje na aplikaciji koju mi pokrećemo na našem telefonu.

Više ne moramo da zavisimo od proizvođača i operatera, Google je uzeo stvar u svoje ruke. Konačno!

Zašto je to bitno?

Pa, na primer nova Hangouts aplikacija je apdejtovana na vašem telefonu i zamenila je gTalk bez potrebe da se apdejtuje ceo operativni sistem. A gTalk je duboko bio integrisan u sam operativni sistem. Zamislite da ste čuli za ovaj Hangouts i da su samo oni koji imaju Nexus uređaje dobili to danas ili sutra, a da svi mi ostali moramo da čekamo na HTC, Samsung, LG itd. da to puste kao apdejt novog operativnog sistema, pa dok to operater ne odobri, pa onda apdejt koji mora kroz aplikaciju preko računara  …. godinu dana.

hangouts

Kako sam čim se Ice Cream Sandwich pojavio rekao da je zapravo Android 4.0 u suštini Android 1.0, ispostavilo se da nije daleko od istine. Zapravo sada je ustanovljen neki dizajn patern koji se neće neko vreme menjati, a sve ostalo može da se apdejtuje upravo kroz ovaj Google Services API …

Napomena: Mnogi će možda pomisliti: “Aha, to je ta aplikacija koja mi troši mobilni internet kad ja ne znam!”. Verujte mi na reč, ova aplikacija kada se ažurira skida samo nekoliko stotina kilobajta, eventualno megabajt prilikom ažuriranja i ako ste u samom marketu (Play Store-u) namestili da vam se aplikacije ažuriraju samo preko Wi-Fi konekcije, Google će to ispoštovati, nije Google Facebook pa da ne brine o svojim korisnicima 😛

Ko nije gledao Google I/O 2013 može pogledati ovu skraćenu verziju:

ili ceo Google I/O 2013:

Tags: APIGoogle I/O 2013Google Play ServicesKey Lime PieUpdate

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

8 komentara, pridruži se diskusiji!
 • KakKako da instaliram googl play kad mi tel ne dozv Kad idem natrg play ne nije dobra lozinka

 • ljiljana ljilja nedeljković 11/01/2016 u 3:28 AM

  nemogu da ažuriram google play usluge , slućajno sam izbrisala na mom telefonu gde koristim drugu e.mail adresu: [email protected]

 • Imamnproblrm da mi se memorija puni sama od sebe a nista ne insaliram

 • Pre neki dan gledao malo I/O 2012 (Keynote Day 1) i razmisljam kako im se nikad ne desi da zabaguje nesto kad demonstriraju…

  x dana kasnije I/O 2013:
  Lets show our multiplayer….

  Force close…

  Khm khm, lets try again….x3
  ….
  Never mind.

  Bilo mi je jako smesno, moralo je jednom da se desi.
  Inace da, ljudi su zeleli da vide (ukljucujuci i mene) 2.3 ili 5.0 i zato su razocarani kao, ali kao sto Marques Brownlee jednom rece: “Google owes you nothing.” …nema sta da trazite i budete razocarani.

  Ovo mi jako lici na update 4.0 > 4.1 … svi govorili, pa ovo isto skroz, izgleda tako na prvi pogled, ali under-the-hood je odradjen posao.

 • Potpuno se, bezrezervno i apsolutno slažem – osim za “no wow”, hhehhe. Meni I/O 2013 ima udarac, i to ne mali, a zaokret u politici update-a (koji opisuje ovaj članak) donosi korisnicima više nego što bi doneo (ili što će doneti) sledeća verzija Androida, da ne ponavljam osnovne postulate izložene gore u članku. Kako rekoše mudri editori Andoid Police na poslednjem podcast-u, postaće nam nevažno kad je sledeći update za operativni sistem, iz dva razloga – OS je već lep i brz, i novine stižu kros Google Play Service za sve, bez obzira na njihovu verziju OS-a i proizvođača. Genijalno.
  Volim da opljunem po fanbojizmu, ali nije loše da s vremena na vreme potražim balvan u svom oku – zovem se Ivan i ja sam 100% Google fanboy. Čak mi se i politika “sve je beta, vi kukajte a mi ćemo da popravljamo kad vidimo šta vam smeta” za koju (opravdano) optužuju Google čini boljom od “evo mi smo ovo skuvali, sve super radi, ne zanima nas vaše eventualno mišljenje o popravkama” – što rade M$ i crApple.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *