Canonical predstavlja Ubuntu telefon

Objavio u 03/01/2013 u 11:34

Ubuntu Telefon

Vrlo verovatno ste svi već čuli za Canonical, ako ne za to ime, siguran sam da ste čuli za Ubuntu. Ubuntu je Linux distribucija koju održava i razvija Canonical. Već neko vreme kruži priča da spremaju svoj operativni sistem za mobilne uređaje. Videli smo integraciju sa Androidom i njihove planove za mobilnu verziju koju je samo nekolicina Linux gikova imala priliku da vidi.

Juče su izašli pred svet sa nativnim operativnim sistemom na Android telefonu i tvrde da je ovo “sledeća velika stvar”.

Video je dugačak oko 20 minuta, meni je bio veoma zanimljiv, čak šta više, imao sam radostan osmeh na licu … međutim kada sam malo bolje razmislio … možda nije sve tako sjajno kao što zvuči 😐

Rafe Blandford je u jednom momentu veoma dobro rekao da je mobilno tržište i dalje veliko igralište i da se nisu sve pozicije “trajno” zauzele. Smartphone era je počela od Simbiana, preko iOS-a do Androida i kasnije Windows Phone platforme i mnogi misle da neće biti više promena. Pa … slažem se sa tim, ali mislim da ono što dalje sledi u videu i nije baš tako jednostavno i da postoji vrlo malo šansi da se ovakva priča progura do kraja i da Ubuntu postane velik igrač na mobilnom tržištu.

kde mobile

Iskreno, ceo koncept mi se jako sviđa … otvorenost, kvalitetan UI, dizajn … ma sve … međutim, mislim da je kasno da se Canonical uključi u ovu igru u 2014. Mislim da će do tada postojeći igrači podeliti carstvo, a potrošači odlučiti šta im najviše odgovara i da neće imati snage da prelaze na nešto novo.

Drugi veliki problem u svemu ovome je, nažalost, baš ta otvorenost. Znate i sami da nisu proizvođači ti, u koje se Canonical “kune”, koji zaključavaju mobilne uređaje, već provajderi kojima ne odgovara da potrošači mogu da flešuju sve što požele.

Takođe, i pored svega toga, potrebna im je zajednica. Ubuntu ima snažnu desktop zajednicu developera, ali nisam siguran koliko će ih podržati u ovom poduhvatu, pogotovo ako Canonical bude morao da zaključava određene delove sistema, što sigurno ni sami neće želeti.

Dosta spominju HTML5 kao the “next big thing” … to se slažem, ali tu možda Mozilla ima veće šanse??

U svakom slučaju bih voleo da se dokopam neke verzije da je flešnem na telefon … da vidim kako to radi 🙂

Ostaje nam da vidimo ….

Šta vi mislite? Jel ima Canonical šanse na mobilnom tržištu?

Tags: 2014AndroidKDEkernelmobileOSUbuntuUnity

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1156

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

15 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share