Android 3.0 Honeycomb sa korisničke strane

Objavila u 31/01/2011 u 12:28

Početkom januara je “iscureo” video klip o Honeycomb verziji Androida, posle samo par sati je i uklonjen sa Android Developers Youtube kanala. Zahvaljujući ekipi sa Techcrunch-a koji su skinuli klip dok je bio online, imali smo priliku da zavirimo u Android 3.0 verziju operativnog sistema namenjenog tabletima pre vremena. Sada, posle 25 dana, na androidcommunity.com je dostupan i kompletan izveštaj o Honeycomb verziji Androida. U nastavku ovog teksta možete čitati o novim opcijama koje nas očekuju u Honeycomb-u sa korisničke strane. Možete čitati o novinama u Honeycomb-u sa developerske strane u drugom tekstu. Slike i informacije su preuzete sa androidcommunity.com sajta.

Honeycomb

NOVE KORISNIČKE OPCIJE

Prvo ćemo proći kroz korisničke opcije – šta to znači? Znači da je ovaj tekst namenjen svima onima koji ne planiraju da se upuštaju u razvijanje aplikacija, igara i hakova na Android platformi. Svi bi trebalo da obrate pažnju, jer je ovo lice budućnosti tableta sa Androidom.

Novi korisnički interfejs

Android ekipa tvrdi da je dizajnirala novi UI (korisnički interfejs) od nule sve ispočetka. Optimizovali su ovaj sistem da radi na uređajima većim od prosečnog pametnog telefona, isto kao što bi drugačije dizajnirali ogroman poster a posebno dizajnirali vizit karticu. Kada imate više prostora na raspolaganju, dizajn je odmah drugačiji. Predstavljen je novi holografski dizajn korisničkog interfejsa (koji ćemo analizirati malo kasnije) sa idejom fokusiranosti na sadržaj kao modelom interakcije. Ovo bi trebalo da znači da dok su dosadašnje verzije Androida na pametnim telefonima imale sadržaj u vidu instaliranih aplikacija i igara, tableti sa Honeycomb-om će živeti u svetu sadržaja. Ova verzija Androida je napravljena da pruži potpun užitak radne mašine i uređaja za igranje igara. Zapravo komparacija između dosadašnjih Android verzija i Honeycomb-a se može definisati kao poređenje između pisma i knjige.

Android 3.0 je poboljšao multitasking,  podešavanja Home ekrana, vidžeta i notifikacija. Ove opcije su kod Honeycomb-a poboljšane, modifikovane i integrisane u novo 3D okruženje.  Stare aplikacije pisane za ranije verzije bi trebalo da se lako prilagode novom okruženju, dok nove aplikacije imaju priliku da koriste nove elemente UI-a, nove mogućnosti i bolju grafiku.

top bar

Action Bar – Application Control – TOP (u gornjem delu Bar za akcije i kontrola aplikacija)

Na vrhu ekrana, Action Bar daje pristup kontekstualnim opcijama, navigaciji, vidžetima itd. Ovaj bar je češće kontrolisan od strane aktivne aplikacije nego direktno od sistema. Na primer – pretpostavlja se da će ovaj bar da koriste aplikacije koje koriste overflow dropdown menu-je posebno pisane za svaku aplikaciju.

System bar

System Bar — Global Status and Notifications — BOTTOM (sistemski bar – globalni status i notifikacije na dnu ekrana)
Na dnu ekrana, i kada su aplikacije aktivne i otvorene,  sistemski bar je uvek otvoren i prikazuje notifikacije, sistemske statuse, i jednostavne navigacione dugmiće (back, home, menu). Jedino kada ovaj bar neće biti vidljiv je u  posebnom modu pod nazivom “Lights Out Mode” koji zapravo predstavlja svima poznat “full screen” mod kada na primer gledate filmove ili koristite aplikacije koje se razvlaće po celom ekranu.

pet ekrana

Customizable Home Screens (podešavanja Home ekrana)

Ako niste nikada podešavali izglede Home ekrana, ovoga puta u novoj verziji Androida ćete biti u prilici. Slična funkcionalnost kao kod ADW Launcher EX biće ugrađena u Honeycomb. Honeycomb dozvoljava da imate 5 Home ekrana koje možete da podešavate (što bi značilo da svaki ekran može da bude šta god želite, dosad su Home ekrani podržavali samo univerzalna podešavanja). Svih 5 ekrana mogu imati vidžete i aplikacije ali i dodatno mogu imati posebne vizuelne modove, pozadine i ostalo.

vidžeti

U sam interfejs dodato je puno senki i suptilnih znakova koji poboljšavaju vizuelni dojam dok se rukuje izgledom i rasporedom prečica aplikacija i vidžeta. Svaki ekran ima pristup pokretaču (launcher-u) do svih aplikacija, kao i polje za pretragu aplikacija, media fajlova, interneta, kontakata…

ui honeycomb

Poslednje aplikacije


Opcija koju svi ljudi u celom svetu obilato koriste je funkcija poslednje aplikacije, koja je sada dostupna i pomaže u ubrzanju rada sa aplikacijama koje često koristite. Opcija je ugrađena da bi pomogla u multitask radu korisnika na uređaju. Prikazuje se snimak aktuelnog stanja aplikacije u momentu kada ste je poslednji put koristili, pa bi tako brže podsetili ljude gde su stali i da li žele da nastave baš tu. Ova opcija se nalazi u sistemskom baru.

keyboard

Tastatura

Naravno, pošto na tabletima imamo veće ekrane, tastatura može da se proširi, raspored dugmića promeni i dodaju na optimalnim lokacijama novi tasteri. Dodat je novi taster TAB, da bi se poboljšao doživljaj prilikom kucanja. Nova tastatura radi zajedno sa sistemskim barom, u baru se mogu pronaći dugmići za prikaz specijalnih karaktera i dugme za prebacivanje sa tekstulanog na glasovno kucanje (pisanje).

copypaste

Selekcija teksta – Copy Paste (Kopiraj i Nalepi)

Opcije selektovanja, kopiranja i lepljenja teksta nisu potpuno nove ali su malo poboljšane. Dovoljno je samo pritisnuti i držati prst na tekstu koji želite da selektujete i pojaviće se dve strelice. Možete lako podešavati lokacije ovih strelica i selekciju ćete jasno videti naznačenom bojom teksta. Kada dobro podesite to što želite da selektujete, akcioni bar će vam dozvoliti da to kopirate, delite, nalepite, pretražujete kao i zamenite sa nečim drugim.

Povezivanje

Lakše i brže povezivanje dolazi sa Honeycomb-om. Video i foto protokol za transfer će omogućiti sinhronizaciju media fajlova sa kamerom povezanom preko USB-a ili sa desktop mašinom bez potrebe da se posebno mount-uje uređaj. U budućnosti se planira da se ova sinhronizacija obavlja bežično ali još uvek ne u Honeycomb-u.

Standardne aplikacije

Standardne aplikacije kao što su Browser (pregledač), Camera (kamera), Gallery (galerija), Contacts (kontakti) i Email (e-pošta) su poboljšane i prilagođene za veće ekrane koje nude tableti.

browser

Browser (pregledač)

U standardni browser dodata je opcija tabova koja naravno pruža bolji užitak surfovanja. Dodat je i “incognito mode” koja omogućava surfovanje bez da se kolektuju informacije o posećenim lokacijama u istoriji pregledača. Istorija i bookmarks su sada prezentovani zajedno na jednoj stranici, što daje brži pristup i rukovanje podešavanjima.

Google podrška poboljšava doživljaj i lakoću korišćenja tako što recimo odlaskom na neki Google sajt gde je potrebno da se identifikujete Google nalogom, to se automatski samo “uradi” sa aktivnim nalogom na tabletu. Multitouch podrška je poboljšana i sada bolje radi sa JavaScript-ama i dodacima, tako korisnici mogu da uživaju u lepšem i lakšem surfanju po sajtovima koji nisu optimizovani za uređaje koji nisu računari. Poboljšano je zumiranje, skrolovanje i omogućava bolji pregled sajtova.

camera

Kamera i Galerija

Softver za kameru je naravno prilagođen velikim ekranima, nudi brži pristup zum opciji, fokuiranju i blicu. Galerija je takođe prilagođena velikim ekranima ali je zadržala poprilično sličan izgled sa blagom optimizacijom interfejsa.

Kontakti

Aplikacija za kontakte sada za pregled kontakata koristi 2 panela korisničkog interfejsa. Brzo se skroluje dole i gore između kontakata, lako se organizuju a kreiraju se kao i dosad. Formatiranje kontakata je poboljšano, sada je bolje urađeno formatiranje internacionalnih brojeva i dodato je još tipova kontakata.

via androidcommunity.com

Tags: 3.0aplikacijeHoneycombkorisnikui

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *