Aplikacije za augmentovanu realnost McLaren P1 i Augment

Objavio u 18/03/2013 u 11:58

Augumentovana realnost predstavlja ultimativni način da impresionirate prijatelje i komšije svojim  Android mezimcem jer 3D projekcija Mclaren-a P1 na parčetu papira nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Na sajtu je već bilo reči o ovoj tehnologiji, ali je od tad prošlo dosta vremena i trebali bi da osvežimo temu.

McLaren P1
McLaren P1
Developer: McLaren Automotive
Price: Free

McLaren P1 je aplikacija, ujedno i jako dobro smišljena reklama, koja vam omogućava da oživite automobil na vašem radnom stolu. Potrebno je da odštampate marker, postavite na radnu površinu, pokrenete aplikaciju na telefonu i ‘voilá’. Pored osnovnog izgleda možete uključiti i animaciju toka vazduha, a tu je i “Tech” dugme koje pokazuje sklop automobila ‘ispod maske’ sa dodatnim informacijama ukoliko selektujete određen deo.

McLaren

McLaren1

McLaren2

McLaren_marker

Sve je ovo zanimljivo dva minuta i sedamnaest sekundi. Dobro, impresioniraćete komšije, ali nositi ovaj marker u džepu nije baš praktično…

Tu na scenu stupa Augment.

Augment - 3D Augmented Reality
Augment - 3D Augmented Reality
Developer: Augment
Price: Free

Mnogo kompleksnija aplikacija koja ima bazu podataka modela kreiranih od strane korisnika.  Još jedna prednost je mogućnost projektovanja na bilo kom šarenom parčetu papira, knjizi, novinama.
Pored toga što je zanimljivo gledati razne 3D modele iz baze podataka, posebnu draž daje postavljanje sopstvenih kreacija. Podržani formati su: .stl .dae .obj, a dodavanje u bazu se vrši na sajtu augmentedev.com.
(ukoliko radite u SolidWorks-u, a ne znate da izbacite .obj,  javite se u komentarima, rado ću vam ustedeti vreme)

Tags: 3DARAugmentaugmentovana realnostMcLaren P1modeliproširena stvarnostvirtuelno

Autor
Savo Kovačević Savo Kovačević

Objavljenih tekstova: 4

Savo je student Industrijskog Inženjerstva u Novom Sadu. Poseduje LG Nexus 4 telefon. Inače je gik, voli slobodno mišljenje i konstruktivnu kritiku, pritom je beskonačno radoznao. U slobodno vreme svira gitaru. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *