Qualcomm SDK Augmentovana realnost

Objavila u 04/05/2011 u 11:51

Qualcomm je organizovao takmičenje na temu augmentovana realnost gde je nagradni fond bio čak 200.000 dolara. Programeri su imali zadatak da koriste Qualcomm-ov SDK za AR i kreiraju atraktivne aplikacije. Tako je kako oni kažu, pristiglo puno ideja i aplikacija za  mobilne telefone. Prvoplasirana aplikacija je dobila nagradu od 125.000 dolara, drugoplasirana aplikacija 50.000 i trećeplasirana aplikacija 25.000 dolara. Pobedničku aplikaciju pod nazivom Paparazzi uradili su Litvanci, Paulius Liekis i Arminas Didžiokas ispred firme Pixel Punch. Paparazzi je interaktivna igra i poenta je da virtuelnog lika na tabli kojeg vidite kroz telefon uslikate što atraktivnije možete.

Treba napraviti što bolje paparaco fotografije za koje dobijate određenu svotu novca, da bi potom bili razotkriveni i uslikana slavna ličnost vas napada. Virtuelni lik naskače na vašu kameru i lupa po njoj i lomi je. Novac koji ste prikupili, se u toku napada troši jer vam slavna ličnost lomi vašu vrednu opremu. Da bi ste se odbranili od ovog napada, potrebno je da tresete vaš telefon sa ciljem da se virtuelni lik otkači od vaše kamere. 😀 Sjajna ideja za AR.

Drugu nagradu je dobio Australijanac za igru gde igrač aranžira raznovrsne objekte po sceni tako da omogući motoru da pređe prepreku i skoči kroz krug. Skroz interesantno izgleda igra.
Treću nagradu je dobio tim studenata – programera: Kedar Reddy, Alex Beachum, Evan Sforza, Jason Mathias, Jonghwa Kim iz Amerike. Oni su napravili igru gde je igrač u ulozi pilota koji vozi helikopter iznad grada sa ciljem da spasi ljude koji su u opasnosti prilikom pozara i drugih opasnosti. Tako letite iznad grada između solitera, sve to uz pomoć augmentovane realnosti.

Pogledajte i video klip gde su predstavljene nagrađene igre.

https://www.youtube.com/watch?v=JDN_ZN0XEow

SDK AR za Android platformu možete skinuti sa Qualcomm sajta ali se pre toga morate registrovati. Imate na raspolaganju i osnovne tutorijale za razvoj kao i forum posvećen SDK AR pitanjima.

Na klipovima u nastavku teksta možete videti demonstraciju SDK AR.

https://www.youtube.com/watch?v=Py5ymILzpgQ

Nedostaje treći deo 🙁 ali dovoljno da pogledate i ova 4 dela 😉

Tags: animacijaARaugmentovana realnostgenerisanjeQualcommSDK AR

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *