Microsoft hoće više novca od Androida

Objavio u 07/07/2011 u 9:21

Kompanija Microsoft i zli Steva Balmer su pre nekog vremena, na osnovu nekih patenata koji su u njihovom vlasništvu, tražili od HTC-a im plati 5 dolara po jednom prodatom telefonu sa Android operativnim sistemom. Microsoft je dobio novac.

Evil_Ballmer

Danas se dešava druga priča koja pokazuje da Microsoftovoj pohlepi nema kraja. Microsoft traži 15 dolara od  Samsunga isto na osnovu patenata koji su u njihovom vlasništvu, a uzimajući u obzir da je Samsung za poslednja 3 meseca prodao već 3 miliona Galaxy S2 uređaja, to znači da bi samo na tome Microsoft mogao da zaradi nekih 45.000.000 dolara. Zamislite samo koliko će novca prigrabiti ukoliko dobije ovaj spor jer se proizvodnja Samsungovih telefona bazira većinom na Android operativnom sistemu?!

Protiv Microsoftove pohlepe drugi najveći proizvođač telefona na svetu se bori predlogom da da Malommekanom 10 dolara po uređaju, plus bolju saradnju u oblasti smartfon platformi.

Ovo i svi oni susdski sporovi nekakompanija vs. nekakompanija  mi izgledaju malo nerealno jer svi su oni ipak poslovni partneri i obrću milione dolara u međusobnoj saradnji, a sva ova koškanja izgledaju kao čisto medijsko promovisanje tipa emisije Moja desna ruka poznate srpske pevačice Svetlane Seke Aleksić.

Tags: Androidmicrosoftpatentsamsungspor

Autor
Coby Goran Svoboda

Objavljenih tekstova: 379

Coby je über geek i zaljubljen je u njegov LG Nexus 5 na kome ima AICP custom rom. Pre toga je imao HTC Desire, HTC Desire S, HTC One S i HTC One X. Bavi se programiranjem i web dizajnom, voli minimalizam, jednostavnost i funkcionalnost. Ne voli Apple fanbojeve, Opera browser fan, ne voli Firefox browser jer ga svi koriste. Kreativan je i radoznao i kao takav, idealan autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

4 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Kako gde, kako gde…

    Mislim da je u EU pitanje softverskih patenata dobro rešeno. Trebalo bi taj model primeniti i na drugim tržištima.

  • Slazem se sa Igor90 da su patenti danas postali totalno besmisleni. I to treba promeniti i bolje definisati, u kojim oblastima i kako nesto moze postati patent.
    Cini mi se da se Piratska stranka zalaze za to.

  • Kod nas je moderno pljuvati po MS gde god da se pojavi,ali ako su oni ulozili novac u razvoj neke tehnologije i zastitili svoja prava, a ta tehnologija je danas standard imaju puno pravo da traze nadoknadu za koriscenje iste. MS ne dira Motorolu jer su i oni poseduju neke patente koje MS koristi,htc je odavno shvatio da je bolje da plati, a i samsung ce nauciti na tezi ili laksi nacin. Da ne bude da samo branim MS, trebalo bi promeniti nacin na koji se registruju patenti (to je imalo smisla kada dolazi do tehnoloskog napredka u smislu hardvera, sad se uredjaji razvijaju vise softverski sto nije definisano kako treba u patentnim zavodima i registruje se sve i svasta,sto je kontraproduktivno), dok se to ne promeni MS ima puna prava da trazi svoj deo na sudu. Izvinjavam se na malo duzem komentaru 🙂

  • Pljunem na Microsoft…

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *