Statistika: Više besplatnih Android aplikacija nego iPhone aplikacija

Objavila u 03/05/2011 u 12:13

Holandska kompanija Distimo se bavi istraživanjem i monitoringom glavnih prodavnica aplikacija na tržištu praćenjem broja skidanja, recenzija, popularnosti i rangiranja aplikacija. Po poslednjem njihovom istraživanju, broj besplatnih aplikacija na Android marketu je prestigao broj besplatnih aplikacija za iPhone. Tako sada na Google Android Market-u ima 134,342 besplatnih aplikacija dok na Apple App Store za iPhone ima 121,845 besplatnih aplikacija. Ukoliko se nastavi ovakav rast broja aplikacija, ukoliko ne dođe do neke značajne promene, za 5 meseci se očekuje da će Google Android Market biti najveća prodavnica aplikacija. Odmah iza nje će biti Apple App Store za iPhone i iPad, pa zatim Windows Phone 7 Marketplace, potom BlackBerry App World i Nokia Ovi Store. Naravno ovde morate uzeti u obzir da su aplikacije u Apple Store podeljene na tri prodavnice (iPad, iPhone i Mac), dok kod Androida postoji samo jedan market trenutno. Ali bilo je nagoveštaja da će Blackberry i Android market otvoriti markete za tablete, pošto je u ovoj godini najezda tableta pa će se i stvoriti tržište gde će biti neophodno odvojiti Android market za tablete od onog za telefone. ALi sve u svoje vreme, prvo Honeycomb mora da zaživi.

Distimo besplatne aplikacije

Android korisnici upravo ovaj fenomen besplatnih aplikacija obožavaju. Ali lično mislim da aplikacije koje se plaćaju uopšte nisu skupe i da kada bi imala mogućnost da ih bez problema i legalno kupujem i plaćam, to bih i radila. Potrebno je omogućiti programerima i ovu satisfakciju u vidu direktne zarade sa marketa. Pisala sam o ovom problemu još u septembru prošle godine i nadam se da će Google uskoro pogledati Srbiju i omogućiti i nama ono što je davno omogućio ostalim normalnim zemljama.

Na anketi na Srbodroidu povodom pitanja plaćanja aplikacija od 315 odgovora, svega 30% ispitanika je jasno reklo da ne bi plaćali aplikacije, što je za Srbiju zaista interesantan rezultat. Mada uzmimo u obzir da Srbodroid ipak čita mala i odabrana grupa ljudi. 🙂  Šta vi kažete na našu anketu i rezultate? Da li su vas iznenadili?

Da li bi ste kupovali aplikacije koje se plaćaju u Android Marketu da se omogući ova opcija stanovnicima Srbije?

  • Da (48%, 151 Votes)
  • Ne (31%, 97 Votes)
  • Da, ali bih prvo probao krekovane da se uverim u kvalitet (21%, 67 Votes)

Total Voters: 315

Tags: anketaaplikacijebesplatneDistimomarketskidanjeSrboDroidstatistika

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *