Android u aprilu – Lollipop u porastu

Objavio u 06/05/2015 u 15:22

Google je upravo objavio statistiku Android distribucije za april mesec. Neiznenađujuće, udeo Androida verzije 5.0 i novijih je poprilično porastao – tako da se sada sve Lollipop verzije nalaze na skoro 10% celokupnog hardvera koji koriste ovaj operativni sistem.

Android 5.0 se nalazi na 9% svi uređaja – što je za 4% više u odnosu na prethodni mesec. Noviji, Android 5.1 Lollipop sada ima učešće od 0.7% u odnosu na 0.4% u martu.

Rast Android Lollipop verzije, je uglavnom na račun KitKat verzije. Tako da je Android 4.4 sada pao na 39.8%, u odnosu na 41.4% prošlog meseca.

Pad je takođe zabeležila i Jelly Bean verzija ovog OS-a, koja sada u stopu prati KitKat verziju sa 39.2%, što je u odnosu na prethodni mesec manje za 1.5%. A što se ostalih verzija tiče: Ice Cream Sandwich se sada nalazi na 5.3%, Gingerbread na 5.7% i Froyo na 0.3% svih Android uređaja.

Android distribucija

Iako je Lollipop u porastu, ono što začuđuje je to što Gignerbread i Froyo odbijaju da nestanu, iako su to verzije stare 5 godina. Sve u svemu, korišćenje starijih verzija Androida ne mora da znači i „lošije“ korisničko iskustvo. Mada, ako koristite uređaje sa verzijom starijom of Jelly Bean, mislim da bi ste trebali da razmislite o nabavljanju novijeg uređaja. Šta je vaše mišljenje na ovu temu, pišite nam u komentarima.

Izvor Google

Tags: AndroidAndroid LollipopKitKatstatistika

Autor
Pix.navi Ivan Gajovic

Objavljenih tekstova: 76

Redovno prati vesti u oblasti IT, posebno vesti o telefonima i tabletima. Ekolog po struci, radi kao programer, voli sve što ima veze sa najnovijim tehnologijama. Nakon njemu omiljneog Meizu MX3 telefona, trenutno poseduje LG G4. Pomaže ljudima kada imaju problem sa tehnologijom. Hobi mu je planinarenje. A kako kaže i ponosan autor na Srbodroidu. :D

5 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Kod mene je Android 4.3 na S3. KK mozemo da ubacimo jedino preko custom roma, ali sve mi je to nekako nestabilno ipak TW ima nesto lepse sto drugi nemaju naravno i poneki bag da budemo iskreni.

  • I ja sam jos uvek na KK, čekam Lollipop za Meizu MX3, koji je najavljeno da će biti a kada… eeee ko zna 🙂

  • Ja imam jedan Froyo telefon. U njemu je neka prepaid kartica i stoji, ne znam ni za sta mi sluzi osim da kvari statistiku! Na mom Prestigio Grace X5 cekam lollipop nadogradnju. Nasao sam neku informaciju da bi trebalo da bude krajem aprila ili picetkom maja, ali jos je nema. Nadam da cu sledaci mesec doprineti statistici lollipop-a na racun KK!

  • Mislim da su Gingerbread i Froyo tu zbog kineskih tableta i telefona koji i dan danas ljudi koriste. A sam Google u Android Studio aplikaciji prilikom odabira minimalne verzije Androida zapravo sugeriše na ICS plus ili JB plus. Tako da i novije aplikacije više ne podržavaju stare verzije Androida.

    Ja se iskreno nadam da će što pre svi preći na 4.4 plus zbog API-a koji su dostupni developerima

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *