Android pretenduje da bude lider u Zapadnoj Evropi

Objavio u 01/12/2010 u 12:08

iPhone-and-Android-Customer-Loyalty-The-Stats

IDC analyst firma je u intervjuu sa Bloomerangom izjavila da Android pretenduje da bude vodeća platforma pametnih telefona u Zapadnoj Evropi u 2011. Prema IDC izveštaju iz septembra, udeo pametnih telefona je sa 28% u prvom kvartalu 2010. godine skočio na 34% u trećem. A po njihovoj prognozi ovaj broj će se povećati na 45% sledeće godine. Većina ovog rasta je uzrokovana eksplozijom Android uređaja na tržištu.

U Android ekosistemu u Zapadnoj Evropi, HTC je vodeći proizvođač sa 39%, koga sledi Sony Ericsson sa 27% i Samsung sa 14%, iako Samsung ima porast od lansiranja Galaxy S linije telefona.

Ova prognoza je logična ako pogledamo da je Android porastao sa 4% u fiskalnoj 2009. godini na 23% u trećem kvartalu 2010:

Western Europe Smartphone System Market Share (IDC data)

       FY 2009    9M 2010    3Q 2010
Symbian    51       38       34
iPhone     21       23       24
Blackberry   15       17       14
WiMo      8       4       3
Android    4       16       23

Jedino što nedostaje u ovim istraživanjima je Windows Phone 7, pa tako izgleda kao da je Microsoft nestao iz Mobilnog sveta, što svakako dovodi do pitanja relevantnosti podataka. Windows Phone 7 generalno za sad nije imao neki uspeh, ali to ne znači da neće. Sve u svemu, mislim da sa ove tačke gledišta Androidu ne stoji ništa na putu da postane platforma broj jedan na tržištu Zapadne Evrope, pa čak ni Nokiin novi OS. Ali čudno je da firma sa reputacijom, kao što je IDC je izbacila iz kalkulacija kompaniju kao što je Microsoft.

Bilo kako bilo, Android nastavlja da pobeđuje konkurenciju širom sveta.

[via Bloomerang]

Tags: AndroidIDCliderMeeGoZapadna Evropa

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *