Da li vam je potreban Mobilni Antivirus softver?

Objavio u 28/12/2015 u 21:47

Sa puno osetiljivih informacija koje se skladište na mobilne uređaje, ovo je potpuno razumna briga. Kako bi se odgovorilo na ovo pitanje, prvo moramo znati kako malveri (malware) utiču na Android uređaje, i kako te zlonamerne aplikacije bivaju instalirane.

Šta Malveri rade na Android uređajima?

Postoji nekoliko glavnih funkcija malvera (zlonamernih programa) na Android uređajima, i to su:

  • Ransomware: ovi programi ograničavaju pristup na kompromitovanom uređaju, kao što su sprečavanje korisnika da pokrene aplikaciju. Oni zahtevaju isplatu kako biste ponovo stekli pristup tom uređaju.
  • SMS Trojanci: Ove aplikacije tajno šalju tekst poruke ka premijum brojevima, enormno povećavajući korisnikov telefonski račun.
  • Adware: Adwer automatski pokazuje reklame na korisnikovom uređaju, najčešće u traci za obaveštenja. Treba napomenuti da se takve aplikacije smatraju „sivom zonom“, jer one ne izazivaju nikakvu ozbiljnu štetu po korisnikov uređaj, ali su veoma dosadne.
  • Spyware: Spyware je manje spcifičan izraz od ostalih u ovoj listi, međutim on uključuje sve malvere koji za cilj imaju sakupljanje podataka od korisnika, kao što su kreditne kartice i za razne naloge.

Kako Malver dospeva na vaš uređaj?

Amazon appstore

Iako je Amazon Appstore pouzdan, za većinu korisnika je najsigurnije da se drže Google Play prodavnice.

Najčešći način dobijanja malvera na Android uređaju, je instaliranjem zaraženih APK fajlova koji su preuzeti od nepouzdanih izvora. Ovo može biti problem sa piratskim aplikacijama za tastaturu, jer čak i ako rade, one mogu sadržati keylogger-e, koji beleže svaki pritisak tastera koji vi napravite. Naravno, ako ne obratite pažnju, sumnjivi veb sajtovi vam mogu poslati zlonamerne fajlove na vaš uređaj, ali takvi fajlovi zahtevaju da ih korisnik otvori i instalira, kako bi oni mogli da deluju.

Sve u svemu, ako se vodite zdravim razumom što se sumnjivih veb sajtova tiče, vaš uređaj će biti uredu. A za one korisnike koji su manje tehnički potkovani (kao što su oni koje zbunjuje lažna reklama za preuzimanje od pravog dugmeta za preuzimanje), antivirus aplikacija je možda dobar izbor u teoriji. Međutim, postoji veliki broj mobilnih antivirus aplikacija, pa koju izabrati?

Šta Android Antivirus programi rade?

Malware Adware Antivirus 360 Security

Android antivirusi, kao oni što su na vašem PC-ju, će pokušati da pronađu malvere na vašem uređaju. Za razliku od antivirusa za PC, najbolje što Android antivirus može jeste da nađe zlonamernu aplikaciju i da vam dozvoli da je deinstalirate sami. Na kraju krajeva, sve dobre mobilne antivirus aplikacije funkcionišu veoma slično: pokušavaju da otkriju malver u vašim fajlovima i aplikacijama. Međutim, svaka aplikacija se razlikuje po tome koliko zlonamernih programa može da detektuje i koliko još dodatnih funkcija poseduje.

Ako zaista želim Anti-virus softver, koji bih trebalo da koristim?

Prema AV-Test.org, najbolja antivirus aplikacija za septembar 2015. je AhnLab V3 Mobile Security 3.0. Pre svega, to je bila jedina testirana aplikacija koja je otkrila svih 4541 uzoraka malvera koji su testirani u realnom vremenu (mada dosta drugih konkurenata je detektovalo preko 99% istih).

Avast! Mobile Security 4.0 je takođe popularan izbor, koji je opremljen sa dosta karakteristika, kao što su firewall i merač mreže (network meter). Na ovoj listi su se našle i ponude veoma popularnih imena, kao što su Antiy, Kaspersky, Norton i Bitdefender. Osim standardnih anti-malver mogućnosti, često će te naći i opcije za blokiranje poziva, sigurno pretraživanje i opcija protiv krađe telefona kao standardnu ponudu. A druge, manje poznate funkcije uključuju mogućnost enkripcije fajlova kao i filtriranje poruka. Sve u svemu, bilo koji od antivirusa sa spomenute liste je prilično solidan izbor.

Pa, da li vam treba Mobilni Antivirus?

Nepoznati izvori

Ne, ne baš. Koristeći pouzdane izvore za aplikacije kao što je Google Play i izbegavajući sumnjive veb sajtove, šanse će biti veoma male da naletite na virus ili druge zlonamerne programe. I iskreno, Antivirus softveri dolaze sa svojim zamkama, među kojima je i ta da ovakve aplikacije usporavaju perfomanse uređaja, čak i potencijalno sadrže malver, uprkos obećanju da će ih sprečavati. Za članove porodice (decu, supružnike, roditelje itd.) koji su manje tehnički potkovani, šanse su veoma male da oni uopšte znaju kako da preuzmu aplikacije od nekih trećih izvora, ali neće škoditi da im se objasni da nikada ne preuzimaju aplikacije osim iz proverenih prodavnica za aplikacije.

U suštini, budite oprezni kada preuzimate nešto ili kada posećujete veb sajtove. Ako to budete radili, videćete da većina glasina o „Zlonamernim programima na Androidu“ su više stvar nepažnje korisnika nego što je to stvarna realnost.

Tags: Android antivirusmalwareMobilni antiviruspreuzimanjesavetisigurnost

Autor
Pix.navi Ivan Gajovic

Objavljenih tekstova: 76

Redovno prati vesti u oblasti IT, posebno vesti o telefonima i tabletima. Ekolog po struci, radi kao programer, voli sve što ima veze sa najnovijim tehnologijama. Nakon njemu omiljneog Meizu MX3 telefona, trenutno poseduje LG G4. Pomaže ljudima kada imaju problem sa tehnologijom. Hobi mu je planinarenje. A kako kaže i ponosan autor na Srbodroidu. :D

Jedan komentar, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share