Friendshake, Facebook-ov novi servis za sprijateljivanje

Objavio u 25/06/2012 u 12:00

Nova Facebook opcija je javno objavljena, ali bez nekog velikog hype-a. Friendshake koristi GPS telefona da nađe ljude oko vas na Facebook-u kako bi ih lako dodali kao “prijatelje”.

Koliko god ovo zvučalo kul, toliko je i zastrašujuće. Friendshake pokrećete tako što odete u browser-u na http://fb.com/ffn, ulogujete se sa vašim Facebook nalogom i videćete sve ljude u određenom radijusu oko vas (koristi GPS informacije sa telefona).

FriendshakePogodnosti su očigledne. Upoznate nekog na koncertu, želite da razmenite kontakte, odete na tu adresu u browser-u i dodate se … Ovo je mnogo lakše nego da kucate slovo po slovo u pretrazi, pa prepoznajete avatare … umesto toga, možete da vidite samo određenu grupu ljudi i na klik ste od prijateljstva. 🙂

Ali ovo može imati i probleme sa privatnošću. Na primer, vidite nekoga i ne znate kako se zove, otvorite potrebnu stranicu i po avataru prepoznate da se ta osoba zove N.N. i saznate sve o njoj ako joj je nalog javan. Poznavajući Facebook i njihov nemar ka privatnosti, ovo će sigurno ostati nezaštićeno i vrlo verovatno će se lako moći hakovati …

Pa, jel ste spremni za još jedan udar narušavanja privatnosti?

Tags: facebookFriendshakeGPSprijateljiservis

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *