Android M je zvanično stigao, a evo novosti i promena koje treba da znate

Objavio u 29/05/2015 u 18:59

Google je zvanično predstavio Android M na Google I/O 2015. Ono što se ne zna jeste šta „M“ predstavlja, ali je zato Google podelio neke od novih funkcija i promena koje su oni napravili za ovaj operativni sistem.

Dozvole za aplikacije

android m dozvole

Pa da započnemo stvari sa dozvolama za aplikacije. Umesto da, kao do sada, aplikacija pita za dozvolu za vreme procesa instaliranja čime se neki korisnici nisu ni zamarali da čitaju, aplikacija će sada tražiti dozvolu uz put i samo kada se određena karakteristika tj. funkcija koristi.

Na primer ako se korisnik dopisuje putem aplikacije WhatsApp i želi da snimi glasovnu poruku ili da pošalje fotografiju, pojaviće mu se opcija (i to samo jednom, ne svaki put) koja će ga pitati da odobri dozvolu aplikaciji da koristi mikrofon i kameru. Ovaj način davanja dozvola aplikaciji je mnogo logičniji, jer će korisnik znati zašto tačno aplikacija mora da pristupi nekoj funkciji.

Poboljšano mobilno pretraživanje

android m prilagodjene kartice

Google je takođe poboljšao iskustvo pretraživanja na mobilnim uređajima. Jedna od novih funckija se zove Chrome prilagođene kartice (Chrome custom tabs). Šta ovo radi, jeste umesto da aplikacija pošalje korisnika u pretraživač ili da koristi web-pregled, oni mogu koristiti Chrome prilagođenu karticu da prikažu sadržaj.

Ova kartica je deo Chrome-a, što znači da će automatski pamtiti sve vaše sačuvane šifre, kao i druga podešavanja. Korisnici će takođe moći da se vrate u aplikaciju kada god žele pritiskom na dugme Nazad, bez da remete svoje korisničko iskustvo.

android m - potvrda veze

Tu je i karakteristika, , koja omogućava programerima da automatski potvrde linkove aplikacija i odmah ih otvore u toj aplikaciji, što znači da korisnik neće morati svaki put da izabere koju će aplikaciju koristiti da bi izveo neku radnju, pa na primer  klikom na link (vezu) za Twitter, će se automatski otvoriti u Twitter aplikaciji.

Android Pay

android m - android pay

Takođe Google je zvanično predstavio i Android Pay. Koncept Android Pay je sličan drugim servisima za plaćanje. Sve što korisnici treba da urade jeste da otključaju njihov telefon i da dodirnu NFC terminal za plaćanje i to je to.

Standardized Fingerprint Authentication API

android m - otisak prsta

Ili ti Standardizovana Autentifikacija putem Otiska Prsta, je jedna od novih promena koju je Google napravio u Android M, tj. uvodi nativnu podršku za skeniranje otiska prsta. Do sada je više proizvođača pravilo svoje sisteme za autentifikaciju otiska prsta, a od sada će Google uključiti njihovu verziju u Android M, i na taj način pokušati da standardizuju proces i daju programerima standardizovan API.

Podrška za očitavanje otiska prsta će dozvoliti korisnicima da otključaju svoje telefone, da vrše kupovinu u Google Play prodavnici, kao i metod plaćanja za kupovinu u šoping aplikacijama (kao što je to Google demonstrirao u Target aplikaciji).

Poboljšane performanse baterije

android m - doze

Google je takođe napravio poboljšanja kada je u pitanju to kako Android M upravlja baterijom. Oni su uveli novu karakteristiku zvanu Doze (Dremanje), koja u suštini detektuje kada je vaš uređaj neaktivan duži vremenski period. Od tog trenutka uređaj prelazi u dublji san, u kome dobijate bolje trajanje baterije u zamenu za osvežavanje aplikacije, ali u isto vreme uređaj će biti taman toliko u pripravnosti za određene događaje poput alarma.

Kako Google tvrdi, vršili su testiranje sa Nexus 9. Jedan uređaj je radio na Android M a drugi na Android Lollipop verziji, i otkrili su da je baterija na Nexus 9 sa M verzijom Android-a trajala duplo duže.

Manje promene i poboljšanja

Ovo su samo neka od poboljšanja i novih karakteristika koje je Google uveo u Android M. Od drugih promena tu su i plivajuće alatke (toolbar) za copy/paste teksta. Takođe, tekst sada može biti selektovan u delovima, a ne kao pre karakter po karakter, što će ovu radnju činiti mnogo lakšom i bržom, i konačno, Google je rešio kontrolu jačine zvuka po kategorijama, nešto što je mnogim korisnicima smetalo u Lollipop verziji.

Tags: Android MAndroid PayGoogle I/O 2015Google PlayNexus 9

Autor
Pix.navi Ivan Gajovic

Objavljenih tekstova: 76

Redovno prati vesti u oblasti IT, posebno vesti o telefonima i tabletima. Ekolog po struci, radi kao programer, voli sve što ima veze sa najnovijim tehnologijama. Nakon njemu omiljneog Meizu MX3 telefona, trenutno poseduje LG G4. Pomaže ljudima kada imaju problem sa tehnologijom. Hobi mu je planinarenje. A kako kaže i ponosan autor na Srbodroidu. :D

3 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Svaki cas, nova verzija. Novine nebitne. Svaki telefon koji ima podrsku za NFC i Citac O. Prsta ima drajvere za to. Znaci, Android Pay i novina za senzor beznacajne. Jedino je opcija za dozvole korisna. A, posto ih vise nema, ovo mogu zvati jos jednom nepotrebnom verzijom!!!

  • Ono što bi trebalo da se doradi jeste messages aplikacija.
    Bilo bi dobro da google ujedini sve chat aplikacije + sms u jednu.
    Recimo ta sms aplikacija bi trebala da sadrži sms, viber, skype, fb chat, whatsup i hanglouts.
    To bi bilo idealno.

    • Mislim da se to nece desiti skorije, jer svi programeri zele da se njihva aplikacija koristi, kao npr. WhatsApp je jedno vreme (sada ne znam) banovao korisnike drugih WhatsApp klijenata osim njihove zvanicne aplikacije. Mada evo pogledaj ovu aplikaciju, zove se Disa, i upravo radi u smeru u kom si ti pricao, samo sto za sada podrzava FB, WhatsApp i SMS. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.disa

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *