Samsung 10.1 tablet brži od Apple iPad-a na benchmark testovima

Objavio u 02/02/2014 u 12:05

Kada je u pitanju svet mobilnih uređaja, nema ništa slađe Samsungu nego da bude bolji od Apple-a u svakoj kategoriji. Bila to prodaja pametnih telefona, tableta, inovacija, pa čak i sudnica. Već su ostvarili neke od ovih ciljeva na svetskoj pozornici. Samsung ima najviše problema u SAD-u gde ima i najviše Apple korisnika i koji su veoma verni, pa čak i ako su uređaji drugog proizvođača bolji u većini stvari, Apple fanovi će uvek naći sebi obrazloženje zašto je Apple ipak bolji. Najbolji primer je “retina ekran”. 326 PPI je rezolucija “Retina ekrana”, a ljudsko oko ne primećuje preko toga sa određene udaljenosti. Retina ekrani su na na Wikipedii definisani na sledeći način:

Retina ekran je brend kompanije Apple za ekran od tečnog kristala (LCD) koji ima gustinu piksela dovoljno visoku da ljudsko oko ne može da razazna zasebne piksele gledano sa određene udaljenosti.

Iako mnogi Samsung uređaji imaju mnogo veću gustinu od Apple Retina ekrana, poput Galaxy S4 koji ima 441 PPI, oni nemaju Apple-ov “Retina Ekran”, jer nemoguće je imati ekran bolji od iPhone 5S ekrana …

Tech Daily iz Velike Britanije je izvršio benchmark testove na osam popularnih tableta kako bi utvrdili koji je najbrži. Ispostavilo se da je Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) izašao kao pobednik, novi Apple iPad Air odmah iza njega. Tvrde da su izuzeli Microsoft Surface Pro 2, jer ima hardver laptopa. Tako da Galaxy Note 10.1 (2014) je trenutno najbrži tablet na svetu.

ko je bolji ili samsung

Rezultati su dobijeni na osnovu Geekbench softvera koji je dizajniran da testira multijezgarske performanse replicirajući seriju svakodnevnih zadataka. Svaki test daje ocenu, koje se kasnije sumiraju i kalkuliše finalni numerički rezultat. Što je veći broj, to je tablet brži. Tehnički ovo znači da ako je rezultat tableta pet puta bolji od nekog drugog, onda je tablet pet puta brži od tog drugog. A evo i rezultata:

  1. Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition): 2856
  2. Apple iPad Air 16GB: 2687
  3. Google Nexus 7 (2): 2675
  4. Amazon Kindle Fire HDX 8.9: 2667
  5. Advent Vega Tegra Note 7″: 2612
  6. iPad mini with Retina display 16GB: 2512
  7. Tesco Hudl: 1926
  8. Amazon Kindle Fire HD 8GB: 807
  9. Apple iPad 2 16GB: 502

Naravno da ne treba donositi odluku samo na osnovu brzine nekog uređaja, jer nije sve u brzini. Tu je i kvalitet delova od kojih je neki tablet napravljen, kakvo je kućište, funkcionalnost uređaja, dizajn i kako leži u ruci. Takođe veliku ulogu igra i operativni sistem koji pogoni neki uređaj, kao i dostupnost aplikacija. Većina flagship uređaja će vam dati slične rezultate. Tako da bilo da kupite iPad Air ili Galaxy Note 10.1 (2014) bićete zadovoljan korisnik, ali ako ste kupili Amazon Kindle Fire HDX sa ocenom 2667 ili iPad 2 sa ocenom od 502, sigurno ćete biti razočarani sa iPad 2 jer je Kindle Fire HDX daleko bolji.

Rezultati na benchmark testu ne definišu striktno uređaj, ali će i dalje biti korišćeni za upoređivanje kako bi zadovoljili ljude koji su opsednuti brojevima i rezultatima.

I, šta vi mislite na sve ovo? Ko je bolji ili Samsung? 😀

[via Which]

Tags: ApplebenchmarkGeekbenchsamsungSamsung Galaxy Tab 10Samsung vs Apple

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Jedan komentar, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *