Novi Android malware se predstavlja kao Google++

Objavio u 15/08/2011 u 17:10

android-nickispy.cPažnju nove Google-ove društvene mreže Google+ zlonamerni developeri su pokušali da iskoriste. Trend Micro je u petak otkrio aplikaciju koja se predstavlja kao Google++. Nickispy.C koristi više istih servisa i koristi istu ikonicu kao i Google-ova društvena mreža kako bi prikrio svoje servise. Kada je aktivna, prikuplja tekstualne poruke, GPS poziciju, informacije o pozivima, pa čak i same pozive (audio zapis) i aplouduje ih na specifičnu adresu.

Novija verzija je čak i inteligentnija jer može sama da se sama javi na telefonski poziv. Ako dobije poziv od određenog broja dok je telefon u standby režimu, postavlja telefon u silent mod kako bi izbegao otkrivanje vlasniku i maskira podatke koje prikuplja prikazujući aktivni home screen. Ovaj trik omogućava napadaču da prisluškuje poziv u realnom vremenu umesto da snima poziv i šalje ga kasnije.

Nije potvrđena informacija o tome da li je Nickispy.C nađen na Android Marketu ili u nekoj drugoj prodavnici aplikacija.

android-nickispy.cBilo koji uređaj sa Androidom 2.2 ili ranijim je potencijalna meta. Android 2.3 ima sigurnosnu zakrpu koja blokira mogućnost menjanja stanja telefona bez korisnikovog delovanja, ali ovo i dalje ostavlja 74,4 procenta Android korisnika ugroženim.

savet: Uvek pazite kada skidate aplikacije sa marketa da su od validnog developera i čitajte komentare aplikacije. I naravno trudite se koliko je to moguće da držite telefon apdejtovanim.

Tags: googlemalwarenickispy.csigurnostvirus

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *