Kako NSA (ili DB u Srbiji) može da upali vaš telefon daljinski?

Objavio u 06/06/2014 u 19:07

Čak i ako isključite vaš telefon, državne institucije mogu da ga uključe.

Ovo je rečenica koju je bivši špijun Edward Snowden otkrio prošle nedelje u intervjuu za NBC. Možda zvuči nemoguće. Ali da li zaista neko može da uključi vaš telefon kada je isključen bez da ga i dodirne?

NE! Ali vladini špijuni mogu da nateraju telefon da glumi da je isključen.

Zapravo se radi o haku. Pritisnete dugme za gašenje. Telefon zavibrira. Vidite animaciju za gašenje. Ekran se ugasi. Ali zapravo je telefon i dalje uključen. Mikrofon vas prisluškuje i kamera snima.

Ali kako su oni dospeli u vaš telefon uopšte? Evo ga objašnjenje od bivšeg člana CIA-e, Navy SEALs i konsultanta vojske Sjedinjenih Američkih Država zaduženog za sajber kriminal. Iz prve ruke:

Vladini špijuni mogu da postave minijaturne tornjeve za GSM i 3G komunikaciju. Vaš telefon se automatski nakači na njih jer imaju jači signal i bliže su. Sada radio signali sa tornja modu da pošalju komandu preko antene vašeg telefona (baseband čip) koja kaže telefonu da lažira bilo koje gašenje i da ostane upaljen.

Međutim, vaš telefon ne radi u potpunosti. Špijuni mogu da drže telefon u standby režimu i koriste samo mikrofon ili da dobiju vašu lokaciju (dovoljna je i triangulacija preko 3G tornjeva).

John Pirc, koji je radio na razvoju sajber sigurnosti u CIA kaže da ove metode, kao i druge poput fizičkog “ozvučavanja” su omogućile američkoj vladi da oživi terorističke telefone.

Jedini način da sa sigurnošću znate da vas neko špijunira je ako je telefon topao kada je isključen. Što znači da baseband procesor i dalje radi.

rekao je Pric, koji je sada “chief technology officer of the NSS Labs security research firm”

http://money.cnn.com/video/media/2014/06/01/daniel-ellsberg-pentagon-papers-nsa-whistleblower-edward-snowden.cnnmoney/

Ovo nije jednostavno za izvesti. Ovo je veoma targetiran napad. Ali ako ste zabrinuti da državna bezbednost može da upali vaš telefon kada god oni to požele, evo šta možete da uradite:

Recovery mode

Restartujte telefon u Device Firmware Upgrade (DFU) mod (kod Androida je to uglavnom Recovery) koji zaobilazi operativni sistem i ne pali ga. Svaki telefon ima drugačiji pristup Recovery-u. Ali uglavnom je to držanje dugmeta za paljenje/gašenje i dugmeta za stišavanje u isto vreme.

Napravite barijeru

Koristite masku za telefon koja blokira signal. Ovo može da se kupi u specijalizovanim radnjama ili na netu, čak možete i sami da ih napravite, guglajte kako!

Vađenje baterije

Bez napajanja, telefon ne može da se upali (logično). Ovo je najbolji, ako ne i najsigurniji način. Međutim, mnogi moderni telefoni kao što su HTC One, Nexus 5 … nemaju mogućnost vađenja baterije. Srećom LG G3 i dalje ima tu mogućnost, kao i mnogi Samsung telefoni.

Silent Circle kompanije koja pravi vrhunske telefone koji su veoma sigurni je napravila takozvani Blackphone. Ovaj telefon ima izmenjivu bateriju. Koristi PrivatOS, koji je zapravo osakaćeni Android kako bi smanjio mogućnost praćenja.

A pošto lažni tornjevi mogu da targetiraju antene, Blackphone proizvođači su u saradnji sa proizvođačima čipova (Nvidia, Tech30) napravili svoj sopstveni, sigurniji baseband čip.

Verovatno ne morate da se plašite da će vas NSA ili DB pratiti i prisluškivati, rekao je Janke. Ovi špijuni su fokusirani na hvatanje terorista sa određene liste. Ali je takođe rekao da FBI koristi ove tehnike kako bi pratili kriminalce svakakvog profila.

Verujem da i naši to rade, međutim, ako nemate uprljan obraz, verovatno niste meta.

[via CNN]

Tags: kameramikrofonprisluškivanjesajber kriminalsigurnostšpijunažaspijuniranjeuključen telefonvađenje baterije

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

3 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *