IOIO za Android vs Arduino – 1:0

Objavio u 12/04/2011 u 17:48

ioio-logo

Svi oni koji vole “Uradi Sam” (DIY) trikove a imaju Android telefone mogu da se raduju.

IOIO (izgovara se jojo) vam omogućava sve što i Arduino, pa možete napraviti i retro veker koji može da zvoni kada vam stigne poruka.

Tu je i Wall Printer koji koristi olovke prikačene na servo motore za old school efekat i sve to kontrolisano Android telefonom.

Ovo su sami neki od primera, potencijala ima mnoogo.

Zašto Android umesto regularnog Arduino-a?

Android telefoni su moćni mobilni računari, koji danas imaju čak i dual core procesore, imaju pristup globalnoj mreži i gomilu ugrađenih senzora (kamera, GPS, žiroskop, akselerometar, touch ekrane …). Takođe je veoma lako pisati aplikacije za Android platformu, zahvaljujući Android SDK developerima u poređenju sa Arduinom. Za mnoge aplikacije je bio problem priključenje na eksterne uređaje.

Tu nastupa IOIO koji unapređuje mogućnosti Android uređaja spajanjem na eksterna elektronska kola.

Dosadašnja rešenja su imala gomilu nedostataka: visoka cena, komplikovanost – pogotovo za početnike, loš protok podataka, velika latenca, zahtevanje zamene operativnog sistema (Custom ROMovi), veliki gabariti …

IOIO ne pati od ovih boljki. Košta oko 50$ i može da parira svim dosadašnjim rešenjima, veoma je jednostavan za korišćenje, latenca mu je ~3ms u jednom smeru, ~300KB/sec protok podataka, radi sa stock operativnim sistemom i dosta je malih gabarita.

Definitivno je vredan razmišljanja ako imate Android telefon i volite da se igrate sa elektronikom. U SparkFun online prodavnici ga je moguće rezervisati. Ali nisam siguran da li isporučuju u Srbiju.

Za više informacija o ovom uređaju pogledajte ovaj blog post.

Tags: AndroidArduinoDIYElektronikaIOIOUradi Sam

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Jedan komentar, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *